Šport > Košarka
31 ogledov

Olimpija v lanski sezoni poslovala pozitivno

Pipan Möderndorfer Zupančič predstavitev Stožice Union Olimpija novi trener Anže Petkovšek
Danes je v Stožicah potekala redna skupščina KK Olimpija Ljubljana. Člani so na skupščini soglasno sprejeli poslovno poročilo kluba in poročilo nadzornega odbora kluba za leto 2012.

Na skupščini je predsednik kluba Jani Möderndorfer podal tudi informacijo o finančnem stanju kluba, poteku sanacije ter osnovnih smernicah poslovanja za prihodnost.

Poslovno leto 2012 je bilo za Košarkarski klub Olimpija Ljubljana v mnogih pogledih uspešno, predvsem pa se je klub uspel dokaj uspešno prilagoditi danim okoliščinam splošne ekonomske krize. Klubsko poslovanje je bilo v pretekli sezoni zastavljeno večplastno. Vzporedno je morala potekati sanacija, posodobiti je bilo potrebno način poslovanja, ki je za cilj imelo znižanje stroškov pri kadrovanju in operativnih dejavnostih ter povečanje lastnih prihodkov. 

Lani več prihodkov kot odhodkov

Klub je v letu 2012 realiziral za 4.600.791,13 EUR prihodkov in imel za 3.940.507,79 EUR odhodkov. Presežek prihodkov nad odhodki je tako v letu 2012 znašal 660.283,00 EUR
Poudariti gre, da je klub v sezoni 2012-2013 v primerjavi s prejšnjo radikalno znižal stroške poslovanja. Zasluga gre boljši organizaciji ter veliko bolj racionalnemu podpisovanju pogodb tako z igralci, trenerji, kot tudi z dobavitelji in poslovnimi partnerji. 

Klub je v pretekli sezoni (2012-2013) skupno odplačal dolg v višini 1,3 milijona evrov. Večinoma je šlo za odplačila dolga do nekdanjih igralcev, deloma pa tudi do dobaviteljev in poslovnih partnerjev. Klubski dolg na dan 31.05.2013 je tako 1.693.532,00 EUR do igralcev, trenerjev ter dobaviteljev ter 1.448.135,00 EUR obveznosti do odplačevanja najetih kreditov, ki bo zaključeno v roku naslednjih dveh sezon. Klub bo naredil vse, da v najkrajšem možnem času zaključi finančno sanacijo.

Stroški se bodo še nižali

Klub načrtuje v prihodnji sezoni znižati stroške poslovanja še za dodatnih 15-20%, do 50% se bo zmanjšal proračun trenerskega štaba, proračun za ekipo bo enak ali nekaj nižji od lanskega, klubske cilje bodo določili sproti z gradnjo ekipe in po končanih žrebih vseh tekmovanj, kjer nastopajo.

Lučić Murić Salin Union Olimpija Krka liga Telemach finale Rannikko Blažič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Tudi na področju prodaje in trženja so Ljubljančani potegnili nekaj novih potez, s katerimi so klub še bolj približali navijačem, medijem in sponzorjem. S številnimi humanitarnimi akcijami so skušali krepiti javno podobo kolektiva in vseh sponzorjev ter partnerjev. Prav družbena odgovornost postaja ena izmed pomembnih smernic delovanja.

Klub je z uspešno izvedeno skupščino tudi uradno zaključil minulo košarkarsko sezono. O poteku sestave moštva bodo javnost obveščali sproti in ažurno, ekipa pa se bo predvidoma prvič zbrala na pripravah 8. avgusta v Ljubljani.

Zupančič ustoličen kot direktor

Pred skupščino se je sestal tudi upravni odbor kluba, ki je potrdil poslovno poročilo in se seznanil s področnimi poročili o klubskem delovanju. Upravni odbor, ki ga sestavljajo predstavniki največjih klubskih pokroviteljev, je podprl nadaljevanje sanacijskega programa kot prioriteto poslovanja za prihodnje obdobje ter za direktorja kluba s sklepom soglasno imenoval Matevža Zupančiča, ki je v pretekli sezoni klub vodil kot vršilec dolžnosti direktorja, pred tem pa od leta 2005 v klubu deloval na področju komunikacij, trženja in organizacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice