Šport > Košarka
1741 ogledov

Srbska vlada bo razpravljala o Omiću

Alen Omić Crvena zvezda
Primer naturaliziranega Slovenca Alena Omića je dvignil veliko prahu v evropskem košarkarskem prostoru.

Crvena zvezda se je zaradi neprimernega vedenja peščice navijačev, ki iz beograjskega velikana podijo Alena Omića, ker je ta rojen v Bosni in Hercegovini, znašla v nemilosti košarkrske Evrolige.

Oma CZ Omić v Beogradu Šport Napev o četnikih, nato opravičilo "Ciganov"

Pristojni organ najmočnejšega košarkarskega tekmovanja v Evropi je zaradi žaljivega transparenta in pozivov navijačev, naj Omić odide, proti Crveni zvezdi odprl disciplinski postopek. 

"Kar zadeva transparent, ki ga je na petkovi tekmi razgrnila skupina navijačev Crvene zvezde, želi Evroliga povedati naslednje: sporočilo, ki ga je posredovala manjšina navijačev, v nobenem pogledu ne odraža košarke, evropske košarkarske družine ali evroligaške organizacije. Prav nasprotno, evropska košarka je vedno bila in vedno bo vzorčni primer integracije, kjer različne kulture, vere in rase združuje skupna strast," so zapisali pri Evroligi.

Alen Omić Crvena zvezda Žaljivke in odgovor Šport V Beogradu izžvigali slovenskega košarkarja, nato pa ...

"Pogledi, ki so jih izrazili nekateri navijači, so žaljivi, škodljivi in v nasprotju s principi združevanja in spoštovanja. Evroliga bo še naprej podpirala multikulturnost in etnične razlike ter s pomočjo športa pomagala pri premostitvi teh razlik. Evroliga strogo obsoja kakršnokoli diskriminacijo na podlagi rase, vere, spolne usmerjenosti ali česa drugega. Proti klubu smo odprli disciplinski postopek," so dodali.

Omić je bil žaljivega skandiranja deležen tudi na ponedeljkovi tekmi lige Aba, na kateri sta se v velikem derbiju pomerila Crvena zvezda in Partizan. Omić se je po tekmi, ki jo je Zvezda dobila z izidom 84:76, fotografiral z nekaterimi navijači rdeče-belih in za srbske medije povedal, da žaljivkam ne posveča prav nobene pozornosti.

Alen Omić Crvena zvezda Hočejo, da odide Šport Srbi podijo slovenskega reprezentanta. Razlog? Poreklo!

"Prosili so me za sliko in izpolnil sem jim željo," je pojasnil in dodal: "Počutim se odlično. Vsi smo si želeli zmage, to nam je uspelo. Gremo naprej. Prišel sem, da bi se boril za ta dres. Za navijače, ki so zame najboljši. Oni so naš šesti igralec. Nisem poslušal, kaj kdo prepeva in govori. Jaz sem na parketu," je dejal 25-letni center.

Na afero v zvezi z Omićem se je odzvala tudi srbska premierka Ana Brnabić. "Kot predsednica vlade se sramujem takšnih transparentov in menim, da to ni prava podoba Srbije ali našega športa. To se mora nehati. V vladi se bomo o tem pogovorili, vendar v tem trenutku ne morem reči, na kakšen način."

transparent omić | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Komentarjev 1
  • Žurnalček 07:48 31.januar 2018.

    Zgleda da Erjavec in ambasador v BG ne vesta kaj je njihovo delo ! Tle nimate kaj Srbom gledat skoz prste, z diplomatsko noto morate zaščititi od takšnih napadov SLOVENCE po vsem svetu! Srbska policija in žandermerija niti drugi normalni ...prikaži več del navijačev - Zvezda nima normalnih navijačev - nista transparenta odstranila , kar pomeni , da se s tem strinjajo! Oni pet pretepačev zaprejo ker so Hrvati, proti njihovim 20.000 pa nič in ni čudno potem, da delajo takšne izdarije! RRR hočemo protestno noto