Šport > Košarka
8272 ogledov

Peter Vilfan brez dlake na jeziku, kaj si misli o sporu Nike Barič in KZS

Peter Vilfan Profimedia
Na afero med KZS-jem in Niko Barič se je zdaj odzval tudi legendarni Peter Vilfan, ki verjame, da še ni vse izgubljeno.

Po Sloveniji še vedno odmeva ena naših največjih športnih afer zadnjega časa, ko se je selektor slovenske ženske košarkarske reprezentance Georgios Dikaiulakos s podporo Košarkarske zveze Slovenije odločil, da zaradi neprimerne izjave (zapisa) iz reprezentance izključi najboljšo slovensko košarkarico in večkratno evropsko klubsko prvakinjo Niko Barič.

Slednja je namreč ob vnovičnem klubskem uspehu nekdanjega slovenskega selektorja Damirja Grgića okrcala vodstvo slovenske košarke, da "znalci" iščejo strokovnjake v tujini, medtem ko se ne zavedajo, kako odličnega trenerja imajo na svojem domačem pragu.

Grški strokovnjak je to prepoznal kot napad na svojo avtoriteto, KZS pa ga je podprla, da prvo zvezdnico tik pred zgodovinskim domačim evropskim prvenstvom izključi iz reprezentance. Tik pred dogodkom, ki bi moral biti vrhunec generacije, ki je dvignila slovensko žensko košarko na višji nivo, je tako nastal grd spor, ki je zatresel temelje slovenke ženske košarke.

Pred dnevi se je nato oglasila tudi osrednja figura celotne afere, Nika Barič, ki je pojasnila svojo plat zgodbe ter poudarila, kaj je dejansko želela sporočiti z omenjenim zapisom. Zdaj pa se je v vso zgodbo vključil še legendarni slovenski košarkar Peter Vilfan, ki je podal svoj pogled na situacijo ter ponudil svojo pomoč pri reševanju spora. Je namreč mnenja, da še ni vse izgubljeno ter da lahko slovenska ženska košarkarska reprezentanca iz vsega tega izstopi kot zmagovalec.

Njegov zapis na socialnih omrežjih prilagamo v celoti:

 

"Žensko košarko spremljam že več kot 30 let. Začelo se je z igranjem hčerke Anje, ki pa je kariero zaključila dokaj hitro, že pri rosnih dvajsetih letih! No pozneje je še nekaj malega igrala in bila še vedno med boljšimi v slovenski ligi. Z Anjo sva ena redkih (če ne edina) očetov in hčera, ki sta oba igrala za slovensko reprezentanco. Ampak to ni razlog za to objavo!

Razlog je 'nesporazum', o katerem zdaj že lep čas ne pojenja razprava tako v košarkarskih krogih, kot tudi v javnosti in medijih! Govorim seveda o Niki Barič, zdajšnjemu selektorju ženske košarkarske reprezentance Slovenije in Košarkarski zvezi Slovenije!

Že dolgo kakšna zadeva povezana s športom ni tako zainteresirala, zaintrigirala in razburila slovenske (ne samo košarkarske) javnosti!

Sam se tokrat namenoma ne bom postavil na nobeno stran predvsem zato, ker menim in verjamem, da je vse skupaj še vedno obvladljivo in rešljivo!

Vedno sem in bom zagovarjal pravico vsakega igralca ali igralke da odkrito, glasno in jasno pove svoje mnenje oz. stališče! O vsem! Na tak ali drugačen način, predvsem pa na podlagi argumentov!

Prav tako ne jemljem pravice KZS, da na podlagi svoje ocene in kompetenc sprejme take ali drugačne odločitve. Četudi se z njimi kdaj ne strinjam(o)!

Enako seveda velja tudi za selektorja ženske košarkarske reprezentance Slovenije! Kateregakoli!

Ampak! Če pogledamo obe objavi (izjavi) opazimo bistveno razliko! Nikina je bila ostra, direktna, morda za koga na robu žaljivega! Selektorjeva na drugi strani pa predvsem izraz užaljenosti in hkrati izrazito žaljiva! Govoriti o nekakšnem vračanju v zgodovino in neke bivše temačne čase je popolnoma nesprejemljivo!

Še bolj nesprejemljivo in neprimerno je nekoga kot je Nika Barič, okarakterizirati oz. ožigosati kot nestrpno in celo ksenofobno osebo! Igralko, ki je ob trenerju Grgiču najzaslužnejša za popoln preporod slovenske ženske košarke! Igralko, ki je od dvanajstega leta naprej igrala za vse selekcije od najmlajših do članske! In ki ji je bilo igranje za Slovenijo vedno prioriteta! Včasih tudi v svojo škodo! Ki je s svojim odhodom in igrami v tujih vrhunskih klubih odpirala vrata tako bivšim kot sedanjim soigralkam!

Kje je torej rešitev tega 'nesporazuma'? Vsem trem vpletenim stranem priporočam, da naredijo korak nazaj, sedejo za isto mizo in dosežejo dogovor, ki bo dober za vse! Brez zmagovalcev in poražencev!

Pardon! Zmagovalci bodo vsaj trije: slovenska ženska košarka, državna reprezentanca in prihajajoče evropsko prvenstvo junija v Stožicah!

V primeru, da vpleteni potrebujejo mediatorja sem jim seveda na voljo! V svoji več kot dvajsetletni karieri sem imel kar nekaj podobnih 'nesporazumov'! Ker pač nisem hotel, znal ali zmogel biti tiho!

Za konec še malo ironije! V primeru pozitivnega dogovora med vsemi vpletenimi bi to bila verjetno najboljša reklama za EP! Boljše še kak vrhunski marketinški 'guru' ne bi spisal!"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • miro8 16:09 18.april 2023.

    Če se nista sposobna eden drugemu opravičiti, potem je treba dati na tehtnico, kdo od njiju je do sedaj naredil več za slo žensko košarko in od koga bomo imeli več v prvenstvu. Menim, da bi moral biti prej na ...prikaži več vratih selektor, kot pa najboljša reprezentantka.

  • albert6 08:20 18.april 2023.

    E moj Peter predolgo do že v politiki SI precej izgubil stik z REALNIM stanjem v slo. košarki

Sorodne novice