Šport > Košarka
1861 ogledov

Konec za najuspešnejšega, namesto njega Grk

Georgios Dikaiulakos Reševalni pas/Twitter Georgios Dikaiulakos.
V ženski evropski košarki velja za izjemno cenjenega strokovnjaka.

Dvainpetdesetletni Grk Georgios Dikaiulakos je novi selektor slovenske ženske košarkarske reprezentance. Nasledil bo Damirja Grgića, ki je bil na tej poziciji od decembra 2014 in je dekleta trikrat zapored popeljal na EuroBasket. Dikaiulakos je deseti selektor ženske članske reprezentance; pred njim so jo vodili Sergej Ravnikar, Tone Corel, Branko Lah, Dragomir Bukvić, Boris Zrinski, Željko Ciglar, Goran Jovanović, Tomo Orešnik ter Grgić.

"Vsakemu trenerju je v veliko čast, da prejme takšno reprezentančno vabilo. Še posebej, če gre za reprezentanco Slovenije, državo s tako odlično košarkarsko kulturo, ki se še naprej razvija v vseh segmentih. Zelo sem vesel, da sem postal del te reprezentance ter da bomo z igralkami in sodelavci pisali skupno zgodovino," je ob tem za KZS povedal grški strateg.

"Po temeljiti analizi in tehtnem premisleku smo se odločili za spremembo na mestu selektorja ženske članske reprezentance. Poleg Damirja Grgića sta bila v igri še dva kandidata, na koncu pa je izbor padel na grškega strokovnjaka Georgiosa Dikaiulakosa. Gre za trenerja z zelo bogato in uspešno trenersko kartoteko ter veliko izkušnjami. Damir Grgić je žensko reprezentanco postavil na evropski košarkarski zemljevid in se v zgodovino slovenske ženske košarke zapisal z velikimi črkami. Za odlično delo v vseh teh letih se mu v imenu Košarkarske zveze Slovenije in svojem osebnem imenu iskreno zahvaljujem," pa je dodal generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović.

Dikaiulakos bo moral hitro zavihati rokave, saj Slovenijo 11. in 14. novembra že čakata prvi tekmi kvalifikacij za EuroBasket 2023, ki ga bo gostila prav Slovenija.

Dikaiulakos v ženski evropski košarki velja za izjemno cenjenega strokovnjaka. Junija letos je sedel na klop italijanskega velikana Famila Schio, s katerim nastopa v elitni Evroligi. Pred tem je v najmočnejšem ženskem klubskem tekmovanju uspešno vodil turški Fenerbahçe in rusko Nadeždo iz Orenburga ter se z ekipama redno uvrščal na zaključne turnirje. Svojevrsten rekord pa je med letoma 2008 in 2010 postavil na čelu ženskega grškega kluba Athinaikos, s katerim je serijsko osvajal lovorike in v dveh zaporednih sezonah ni izgubil tekme.

Velja izpostaviti, da je bil leta 2011 izbran za najboljšega košarkarskega trenerja v Grčiji, na drugem mestu je končal legendarni Željko Obradović, ter hkrati za drugega najboljšega trenerja med vsemi športi v svoji državi. Istega leta je vodil ekipo Evrope na ženski različici Fibine tekme vseh zvezd. Z žensko člansko reprezentanco Latvije je na EuroBasketu 2011 osvojil osmo mesto, na evropsko prvenstvo leta 2015 pa je popeljal tudi grško izbrano vrsto.

Dikaiulakos bo Slovenke prvič zbral 7. novembra pred tekmama s Turčijo na Kodeljevem in gostovanjem v Albaniji. Žensko evropsko košarkarsko prvenstvo bosta konec junija 2023 gostila Slovenija in Izrael. Obe reprezentanci bosta sicer merili moči tudi v kvalifikacijah, a sta na prvenstvo neposredno že uvrščeni.

Hrvaška Nemčija U20 Video Šport Ena najbolj čudnih tekem vseh časov z neverjetnim izidom
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.