Šport > Košarka
221 ogledov

Slovenija tako dobro še ni odprla EuroBasketa

ženska košarkarska reprezentanca twitter KZS
Slovenske košarkarice do prepričljive zmage.

Slovenija je prvič na evropskih prventsvih, tokrat nastopa tretjič, turnir odprla z zmago. Izbranke Damirja Grgića so zanesljivo premagale Turčijo z 72:47. Z zmago s petindvajsetimi točkami razlike je slovenska izbrana vrsta potrdila visoke ambicije oziroma napovedi strokovnjakov, ki to ekipo uvrščajo celo v krog favoritov za medalje.

Slovenke so vodile skozi skoraj celotno tekmo. Po slabih treh minutah igre so Turkinje, na papirju po moči sicer sedma reprezentanca na svetu, zadele trojko za vodstvo 6:4, kasneje pa so tekmicam vseskozi gledale v hrbet. V drugi četrtini so Slovenke prvič povedle za dvoštevilčno število točk, ob polčasu pa je prednost znašala 36:27.

Turkinje so še nekako držale stik do konca tretje četrtine (53:42), v zadnji pa so bile Slovenke nezaustavljive. Četrto četrtino so rakete ob odlični obrambni predstavi dobile s kar 19:5.

Slovenija je tekmeca nadigrala v vseh pogledih. Dobila je skok z 39:31, met iz igre je imela preko 46% (Turčija 35%), zadela je šest trojk, zbrala 18 podaj, predvsem pa je bila tako prepričljiva, da je lahko selektor priložnost ponudil vsem dvanajstim igralkam in devet se jih je vpisalo med strelke.

Eva Lisec je zbrala 17 točk in osem skokov, Teja Oblak je k zmagi dodala 14 točk in šest asistenc, Zala Friškovec pa 12 točk. Velik posel je pod obema obročema opravila tudi Shante Evans z osmimi točkami in devetimi ulovljenimi žogami. 

Po koncu tekme je pred mikrofon televizije Kanal A stopila Eva Lisec, ki prav danes praznuje 26 let, in dejala: "Tu se šele začenja naša zgodba. Že dolgo časa se zavedamo svoje kakovosti, zato me visoka in prepričljiva zmaga sploh ne preseneča. Gremo korak po korak in pustimo se presenetiti."

Slovenija bo v petek ob 15. uri igrala z Belgijo, prvim favoritom v predtekmovalni skupini C, ki je prvenstvo začela z nepričakovanim porazom proti BiH (70:55), v nedeljo pa jo čaka še zasedba Bosne in Hercegovine. Prvouvrščena ekipa se bo neposredno uvrstila v četrtfinale, drugo in tretjo pa čakajo dodatne kvalifikacije.

Izjave po tekmi:

Damir Grgić, selektor ženske članske reprezentance: "Najprej bi rad igralkam čestital za dobro igro v obrambi. Mislim, da smo se vsi skupaj dobro pripravili na tekmo. Imamo eno zmago, a to v tem trenutku še nič ne pomeni. Seveda pa je ta zmaga zelo pomembna za našo samozavest. Imamo malo časa, da se pripravimo na Belgijo, ki je po porazu z Bosno ranjena, a tudi mi še nismo pokazali vsega, kar znamo."

Teja Oblak, slovenska reprezentantka: "Tekma ni bila lahka, čeprav rezultat kaže drugače. Prednost smo gradili počasi, korak za korakom. Moram reči, da so vse igralke opravile izjemno delo in zelo sem ponosna na njih. A ta zmaga nam še ničesar ne prinaša. Zdaj je treba čim prej pozabiti to tekmo in se pripraviti na jutrišnji obračun z Belgijo."

Eva Lisec, slovenska reprezentantka: "Rada bi čestitala puncam in štabu za zmago. Verjamemo drug v drugega, gradili smo to tekmo iz minute v minuto. Nismo še pokazali vsega našega znanja. Težek začetek, dober konec srečanja, zdaj pa je naš fokus že na naslednji tekmi."

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 07:13 18.junij 2021.

    Slovenija bo v petek ob 15. uri igrala z Belgijo, prvim favoritom v predtekmovalni skupini C, ki je prvenstvo začela z nepričakovanim porazom proti BiH (70:55), v nedeljo pa jo čaka še zasedba Bosne in Hercegovine Resno?!!! A vi kdaj ...prikaži večj preberete kar napišete, cel kup slovničnih napak in nepovezanih stavkov!!!