Šport > Košarka
963 ogledov

Rakete v vročem vzdušju preživele kolaps in slavile!

slovenska košarkarska rerpezentanca Reševalni pas/Twitter
Slovenske košarkarice so predtekmovanje evropskega prvenstva zaključile z zmago.

Reprezentanca Slovenije je v Strasbourgu na uvodni tekmi tretjega kola skupine C premagala Bosno in Hercegovino (91:81).

Izbranke Damirja Grgića so prvi del končale z dvema zmagama in enim porazom. V kolikor bo Belgija na drugi tekmi tretjega kola premagala Turčijo, bo Slovenija osvojila tretje mesto in igrala dodatno tekmo za četrtfinale, v nasprotnem primeru pa bo prva in bo neposredno uvrščena med najboljših osem.

Najboljše strelke Slovenije so bile Eva Lisec z 22 točkami, Zala Friškovec s petnajstimi, Teja Oblak s trinajstimi in Nika Barič, ki jih je dosegla dvanajst.

Luka Dončić Iz ene skrajnosti... Šport To je zagotovo najbolj nor podatek o Dončiću, kar ste ga kdaj videli

Slovenija je po uvodni zmagi proti Turčiji s 25 točkami razlike in katastrofalni predstavi naslednji dan proti Belgiji (-35) tokrat spet pokazala svoj pravi obraz. S čvrsto obrambo in kolektivno igro po celem igrišču je v treh četrtinah razorožila najnevarnejše igralke Bosne in Hercegovine ter z borbeno predstavo v zadnjih desetih minutah zadržala prednost.

Slovenija si je pot do zmage tlakovala v drugi četrtini, ki jo je dobila z 31:12. Njena statistika ob polčasu je bila impresivna. Zadela je devet trojk iz petnajstih poskusov, imela je 18 podaj, devet igralk pa se je vpisalo med strelke.

Tudi v tretji četrtini je kazalo na gladko zmago, saj je Slovenija v 28. minuti povedla z 72:47. A sledil je nepričakovan padec v njeni igri, tako da je BiH iz minute v minuto nižala zaostanek. V 33. se je približala na 74:64, v 36. na 80:73, pol minute kasneje pa so imele tekmice celo priložnost znižati zaostanek na vsega tri točke, vendar je njihova zvezdnica iz ZDA Jonquel Jones zgrešila prosti met.

V zaključku tekme sta odločilni vlogi odigrala Eva Lisec in Nika Barič. Prva je s petimi zaporednimi točkami Slovenijo popeljala do vodstva 86:81, Baričeva pa je s črte prostih metov zapečatila zasluženo zmago.

Eva Lisec je dosegla 22 točk (met 10:18) in zbrala sedem skokov. Teja Oblak je prispevala 13 točk (trojke 3:4) in 11 podaj, Zala Friškovec je dosegla dve točki več (trojke 3:5), Teja Oblak je imela 13 točk in 11 podaj, ključno vlogo pri zaustavljanju 198 centimetrov visoke rojakinje Jonesove pa je odigrala Shante Evans, ki je ob desetih skokih in petih podajah zbrala sedem točk.

Izjave po tekmi:

Damir Grgić, selektor ženske članske reprezentance: "Rad bi čestital igralkam za zasluženo zmago in karakter, ki so ga pokazale po tistem težkem porazu z Belgijo. Pokazali smo, kako si želimo igrati košarko. Manjši padec ob koncu tretje četrtine in začetku zadnje nas je pripeljal v situacijo, da so imele Bosanke priložnost za preobrat, a na koncu smo z našo kakovostjo dokazali, da smo v tem trenutku boljša ekipa od Bosne in Hercegovine."

Nika Barič, kapetanka ženske članske reprezentance: "Mislim, da smo po tisti tekmi z Belgijo pokazali čisto drug obraz. Pokazali smo naš pravi karakter in pravo igro, kar po petkovi tekmi res ni bilo lahko. Vsa čast dekletom za pristop. V drugem polčasu smo padle v igri, a mislim, da je bilo to povsem pričakovano. V odločilnih trenutkih smo ostale mirne in to je na koncu tudi prevesilo tehtnico v našo korist."

Zala Friškovec, slovenska reprezentantka: "Po tekmi, ki smo jo imele dva dni nazaj ni bilo lahko priti na igrišče samozavestno, a dokazali smo, da smo ekipa. Pokazali smo, da imamo nekaj v sebi, da lahko popravimo pristop in to nam je tudi uspelo. Zasluženo smo zmagali, sicer spet nismo pokazali naše najboljše predstave, a na koncu je zmaga tista, ki šteje."

EuroBasket (skupina C), 3. kolo:

Bosna in Hercegovina - Slovenija 81:91 (25:23, 12:31, 21:20, 23:17)
Gajić 28 (11 sk), Jones 24 (10 sk); Lisec 22 (7 sk), Friškovec 15, Oblak 13 (11 as).

Turčija - Belgija

LESTVICA:
1. Bosna in Hercegovina 5
2. Slovenija 5
3. Belgija 3 (-1)
4. Turčija 2 (-1)

(+/-) - št. odigranih tekem glede na ligaške tekmece

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice