Šport > Košarka
13624 ogledov

Porzingis: Dončića sem želel ubiti

Luka Dončić CSKA Real Epa
Medijski velikan se je razpisal o slovenskem najstniku.

Enaindvajsetega junija 2018 bodo čez lužo opravili NBA nabor, na njem pa naj bi bil zelo visoko izbran tudi slovenski najstnik Luka Dončić. A v končnici univerzitetne košarke so za povprečnega spremljevalca košarke v ZDA v ospredje stopili njegovi vrstniki, ki že igrajo na drugi strani Atlantika, med prvo peterico, ki naj bi bila izbrana na draftu, pa večinoma poleg Dončića uvrščajo še DeAndreja Aytona, Marvina Bagleyja III., Mohameda Bambo, Michaela Porterja in tudi Jarena Jacksona Jr.

Pri Sports Illustrated tako menijo, da bo prvi izbor na naboru Ayton, drugi Dončić, tretji Jackson, četrti Bagley, peti Bamba in šesti Porter. Na nbadraft.net so vse omenjene igralce uvrstili pred Dončića in ga tako postavili šele na šesto mesto, vsak 'poznavalec' pa ima večinoma izoblikovano mnenje. Veliko ameriških ljubiteljev košarke še vedno dvomi v evropske košarkarje, nekateri so tudi prepričani, da so igralci z univerz pač primernejši za ligo NBA. 

Luka Dončić MVP Šport Dončić najmlajši s tem dosežkom

"Vsi se spomnijo Darka Miličića, nihče pa ne omenja Kwameja Browna," so zapisali pri velikem ameriškem športnem mediju ESPN, ki je zdaj pripravil članek o Dončiću. Avtorica prispevka je prepričana, da jo vodilni možje NBA klubov odnesejo bolje, če storijo napako in na naboru visoko izberejo 'napačnega' ameriškega košarkarja, kot če to storijo pri Evropejcu. "Dobijo kar nekakšen žig, če iz tujine izberejo nekoga, ki mu kasneje ni uspelo. Precej drugače je pri Američanih. Tudi zato se nekateri raje odločijo za domačega igralca," meni Mina Kimes, ki je kar nekaj časa pripravljala prispevek o nadarjenem Slovencu, obiskala ga je tudi v Madridu. Sama ne dvomi o Dončićevi lepi prihodnosti tudi v ligi NBA.

To je tako, kot če ne bi šli gledati film, ker ste si enega ogledali pred petimi leti in je bil slab, nato pa zaradi tega niste več hodili v kino. Če vodilni možje kluba spremljajo univerzitetno košarko, se je precej bolj preprosto odločiti za takšnega igralca.

Uslužbenec NBA ekipe v prispevku ESPN

Izpostavila je potezo, ko je Dončić na evropskem prvenstvu priigral zdaj že uveljavljenega člana New York Knicksov Kristapsa Porzingisa in mimo njega položil žogo v obroč, nato pa je še nekaj časa strmel v odličnega Latvijca. "Želel sem ga ubiti," se je ob spominu na to potezo zasmejal Porzingis in nato dodal, da v tej starosti ni bil tako konstanten kot Dončić.

"Ne poznam drugega evropskega mladeniča, ki bi igral na tako visoki ravni," je za ESPN dejal Latvijec in ob ameriškem občudovanju univerzitetnih igralcev menil: "Nihče od njih ne bi bil sposoben v evroligi dosegati takšnih številk."

Dončića so primerjali tudi z Goranom Dragićem, ki ga dobro poznajo tudi v NBA, z obema pa je sodeloval zastopnik Quique Villalobos, ki pa pravi, da sta si slovenska košarkarja različna. "Jaz sem lepši," se je vmešal Dončić, Villalobos pa je dejal: "Luka je precej bolj zadržan. Goran? Lahko te vzljubi v trenutku, Luka te mora poznati vsaj pet let," pravi nekdanji košarkar, ki je bil nekaj časa tudi član madridskega Reala.

In kaj o NBA meni Dončić? Všeč mu je hitrost igre in dejstvo, da se veliko igra pick-and-roll. Njegovi najljubši igralci so LeBron James, Kevin Durant in Kyrie Irving, uživa pa v predstavah mladega Avstralca Bena Simmonsa: "Mislim, da sva si nekako podobna. Lahko igra organizatorja igre, lahko igra krilo. Lahko naredi marsikaj na parketu, enako kot LeBron."

Celoten prispevek si lahko preberete TUKAJ.