Šport > Košarka
4491 ogledov

Postal prvi izbor na naboru, nato nemudoma razočaral celotno nacijo

Victor Wembanyama Profimedia
Wembanyama je v pogovoru za francoske medije razkril, da bo izpustil letošnjo SP v košarki, na katerem bi bili Francozi eni prvih favoritov tekmovanja.

Veliki francoski košarkarski up Victor Wembanyama, prvi izbor letošnjega nabora lige NBA, bo izpustil svetovno prvenstvo v Aziji, besede 19-letnega košarkarja prenaša francoski športni časnik L'Equipe. Odločitev naj bi bila dokončna.

L'Equipe je informacijo o odločitvi 219 centimetrov visokega košarkarja dobil iz prve roke, Wembanyama je namreč že v svojem novem klubu San Antonio Spurs, ki ga je prejšnji teden izbral na naboru. Tam opravlja prve formalnosti, prav tako pa se je iz San Antonia že pojavil prvi posnetek, ki je precej osmešil novega NBA zvezdnika.

Kot je Wembanyama povedal za časnik, je bila odločitev zanj težka in ni bila plod pritiskov novega delodajalca, ki mu je glede reprezentančnega udejstvovanja pustil proste roke.

Victor Wembanyama | Avtor: Profimedia Profimedia

"Z reprezentanco želim osvojiti čim več naslovov, ampak mislim, da je letos to nujna žrtev," je pojasnil svojo odločitev, da se osredotoči na priprave na najmočnejšo ligo na svetu.

V San Antoniu in v ligi verjamejo, da bo Wembanynama, ki je nazadnje igral za francoski Metropolitans 92, postal naslednji superzvezdnik. Zasedba iz Teksasa pa upa, da bo šel po poteh njenih dveh prejšnjih prvih izborov na naborih, Tima Duncana in Davida Robinsona.

Wembanyama je sicer do sedaj vodil mladi francoski U16 in U19 do srebrnih medalj na evropskem prvenstvu 2019 in svetovnem prvenstvu 2019, na obeh tekmovanjih pa je bil uvrščen v idealno postavo tekmovanja.

Za člansko reprezentanco bi moral debitirati na lanskem Eurobasketu, a je moral udeležbo odpovedati zaradi poškodbe. Za francosko člansko reprezentanco je tako debitiral lansko jesen v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ko je ob zmagi nad Litvo z 90:65 prispeval kar 20 točk in devet skokov.

Victor Wembanyama | Avtor: Profimedia Profimedia

Francoska reprezentanca, ki jo v skupinskem delu SP čakajo tekme v Indoneziji, proti Kanadi, Latviji in Libanonu, lahko sicer sestavi eno najmočnejših ekip prvenstva.

Zaenkrat še ni znano, kateri zvezdniki se bodo odzvali vpoklicu ter če bodo selektorju Vincentu Colletu na voljo vsi najboljši košarkarji, kot so Rudy Gobert, Nicolas Batum, Nando De Colo, Evan Fournier, Moustapha Fall, Frank Ntilikina, Timothe Luwawu-Cabarrot, Killian Hayes ... Prav tako je še nejasen nastop prvega zvezdnika ekipe, naturaliziranega Kamerunca Joela Embiida, ki je bil nedavno izbran za MVP-ja lige NBA.

Po besedah selektorja Colleta naj bi bil Embiidov nastop zelo vprašljiv in vse kaže, da se bodo morali Francozi na prvenstvu znajti brez svojih dveh prvih zvezdnikov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.