Šport > Košarka
3277 ogledov

Francoz pričakovano prvi, Dallas aktiven, dobil je kar tri igralce

Victor Wembanyama Profimedia
Wembanyama pričakovano kot prvi izbor nabora NBA v San Antonio.

Nabor severnoameriške košarkarske lige NBA v New Yorku je minil brez večjih presenečenj. Kot prvega na naboru so San Antonio Spurs izbrali Victorja Wembanyamo, 219 centimetrov visokega 19-letnika, ki velja za največji naborni potencial od LeBrona Jamesa iz leta 2003, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

V San Antoniu in v ligi verjamejo, da bo Wembanynama, ki je nazadnje igral za francoski Metropolitans 92, postal naslednji superzvezdnik. Zasedba iz Teksasa pa upa, da bo šel po poteh njenih dveh prejšnjih prvih izborov na naborih, Tima Duncana in Davida Robinsona.

Soigralec Wembanyame, ta je v francoski ligi v povprečju dosegal po več kot 20 točk in 10 skokov na tekmo, pri omenjenem francoskem klubu, Bilal Coulibaly, se je kot sedmi izbor na naboru preselil k Indiana Pacers, ti pa so ga naprej prodali k Washington Wizards.

Kot drugega na naboru so Charlotte Hornets izbrali krilnega igralca Brandona Millerja (Alabama), kot tretjega pa so Portland Trail Blazers izbrali branilca Scoota Hendersona. Slednji je nazadnje igral v nekdaj razvojni ligi NBA, tako imenovani NBA G-League.

Brandon Miller | Avtor: Profimedia Profimedia

Naslednja igralca, ki sta zaslišala svoji imeni na naboru, sta bila dvojčka Amen in Ausar Thompson. Košarkarja, ki bosta v NBA vstopila preko lige Overtime Elite, v kateri igrajo košarkarji med 16. in 20. letom starosti, sta izbrali ekipi Houston Rockets in Detroit Pistons. Ta sta postala prvi par bratov, izbranih med prvimi petimi na naboru NBA po Lonzu (številka 2 na naboru 2017) in LaMelu Ballu (številka 3 na naboru 2020).

Med prvimi petimi izbori je tako zgolj en košarkar, ki je igral v študentski ligi NCAA, kar je najmanj od 2001.

Poznavalci so sicer pred naborom napovedovali številne menjave igralcev, a so eno omembe vrednih izpeljali Dallas Mavericks, za katere igra slovenski zvezdnik Luka Dončić. Ti so svoj 10. izbor in Davisa Bertansa poslali k ekipi Oklahoma City Thunder za 12. izbor na naboru, predvsem pa so sprostili nekaj prostora, kar zadeva plačno maso oziroma "salary cap".

Kot 12. so Mavericks, ki se trudijo zgraditi konkurenčno ekipo za naslov okoli Dončića, izbrali centra z univerze Duke Derecka Livelyja II.

Dereck Livelyj II. | Avtor: Profimedia Profimedia

Dallas je nato od Sacramento Kings dobil še ventra Richauna Holmesa in 24. izbor, s katerim je izbral še enega krilnega igralca, in sicer Olivier-Maxencea Prosperja. Holmes v minuli sezoni ni veliko igral, v povprečju je zbral le nekaj več kot osem igralnih minut,a je na primer v sezoni 2021/22 njegovo povprečje znašalo 14.2 točke, 8.2 skoka in 1.6 blokade na tekmo. V NBA karieri je v povprečju zadel 60,6 odstotkov vseh metov iz igre.

Tokrat na naboru NBA ni bilo nobenega slovenskega košarkarja. Sprva se je nanj prijavil 20-letni Saša Ciani, ki pa je kasneje prijavo umaknil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice