Šport > Košarka
2740 ogledov

"Prav vidi se jim, da so lačni uspeha, na SP bodo dobri"

Rado Trifunović Saša Despot
Nekdanji selektor verjame, da lahko Slovenija na svetovne prvenstvu pride "zelo daleč".

Slovenska košarkarska reprezentanca, ki jo konec meseca čaka nastop na svetovnem prvenstvu, se je na pripravljalni tekmi v Stožicah pomerila z grško izbrano vrsto. Slednja je slavila z rezultatom 98:91. 

"O tekmi na začetku priprav je vedno težko in nefer govoriti. Obe ekipi sta še v fazi uigravanja, za sabo imata okoli dva tedna treningov. Tekma je bila sicer kar trda, Grki so igrali trdo v obrambi, enako tudi naši, se je pa Grkom odprl met za tri točke, imeli so ga skoraj 50-odstotnega (13/27; op.p.). Zaradi tega so tudi prišli do zmage. Pri naših se pa tudi vidi, da imajo kakovost in potencial. Verjamem, da se bodo v naslednjih tednih dobro uigrali in da bodo na svetovnem prvenstvu tudi dobro nastopili," je tekmo za Žurnal24 ocenil nekdanji selektor Rado Trifunović.

Kapetan in prvi zvezdnik slovenske ekipe Luka Dončić je na dvoboju prišel do trojnega dvojčka (21 točk, 10 skokov in 14 asistenc) in to kljub temu, da zaradi neuvrstitve Dallasa v končnico lige NBA ni igral kar nekaj mesecev.

"Luka ni igral štiri mesece, to se je nekoliko poznalo. Je pa fenomen. Toliko časa biti brez tekme in pokazati takšno predstavo, vsekakor ne moremo reči, da je igral slabo, je nekaj posebnega. Z njim imamo res lep potencial za SP," je menil Trifunović in dodal: "Vlatko Čančar in Dončić sta se reprezentanci šele pridružila, saj zaradi pravil lige NBA prej z izbrano vrsto nista smela trenirati. Po njunem prihodu je spet bilo potrebno na novo uigrati ekipo, pred to tekmo so skupaj opravili le kakšne štiri treninge. To pa je premalo."

košarka Slovenija - Grčija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Slovenija bo na svetovnem prvenstvu igrala v skupini F, kjer bodo njenji tekmeci Zelenortski otoki, Gruzija in Venezuela. Slovenski ljubitelji košarke pričakujejo prvo mesto v skupini, ki se bo nato križala s skupino E, kjer nastopajo Avstralija, Finska, Nemčija in Japonska. 

"Mislim, da lahko Slovenija res pride daleč. Prva skupina je na papirju res ugodna, malce bolj je neugodna skupina s katero se križamo, a verjamem, da smo lahko uspešni tudi v tej fazi tekmovanja. Vse se da premagati, pridemo lahko precej daleč. Kolikor vidim naše igralce, Dončića, Prepeliča, Blažiča, Čančarja, vsi so zelo lačni uspeha, prav vidi se jim, da so izjemno motivirani. To je za našo ekipo zelo pomembno. Po obrazih se jim vidi, da si želijo uspeh, mislim, da bodo na SP igrali zelo dobro."

Klemen Prepelič in Jaka Blažič sta imela sicer zaradi poškodb zelo okrnjeni sezoni. "Res lahko rečemo, da nista imela tipičnih sezon, ampak prav zaradi tega bosta vso energijo, ki jo nista mogla dati skozi sezono v klubu, prenesla v reprezentanco. Vemo pa, da sta oba zelo čustvena in energična košarkarja, ki lahko s tem 'zastrupita' tudi ostale."

Med kandidati za nastop v skupinskem delu na Okinavi ostaja tudi Aljaž Mihael Kunc, ki ga slovenska športna javnost ne pozna dobro. Zadnja leta je namreč prebil v ameriški univerzitetni košarki. "Veliko mladih se odloča za pot v Ameriko, čeprav je to za moje pojme celo nekoliko nenavadno, prevladuje kar neka govorica, da se ti fantje v domovino ne vrnejo kot dobri košarkarji. Kar se tiče Kunca, se vidi, da je v ZDA zelo napredoval v fizičnem smislu, igralsko pa se mora še navaditi na nov sistem, ki je drugačen kot v univerzitetni košarki. To, da mladi odhajajo čez lužo, je po eni strani zelo dobro. Nekaj vložijo vase, ne samo v košarko. Gre za študij. Dobijo štipendije, saj vemo, da je tam šolanje zelo drago. V bistvu zaslužijo denar, ki ga nato vložijo vase. To je po svoje zelo pametna stvar."

košarka Slovenija - Grčija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Odprto ostaja še tudi mesto naturaliziranega košarkarja. Slovenija se že vrsto let srečuje s pomanjkanjem kakovostnih košarkarjev tik pod obročem, ta mesta pa so v zadnjem desetletju in pol zasedali naturalizirani igralci Mirza Begić, Alen Omić, Anthony Randolph, Mike Tobey in Jordan Morgan. Slednja se za mesto 'košarkarja z zvezdico' potegujeta tudi tokrat.  

"Tobey naj bi prišel v ponedeljek in začel trenirati, imel je osebne zadeve, ki jih je moral rešiti. To bo zelo težka naloga za selektorja in njegove pomočnike, saj se bo potrebno v desetih dneh odločiti za Tobeyja ali Morgana. To ni lahko, na razpolago je res malo časa, v desetih dneh je težko določiti pravo formo igralca. Lahko rečem s prve roke, da ne gre za lahko reč."

In kakšna je razlika med njima? "Vemo, da je Tobey bolj orientiran na mete za tri točke, se pravi, da bi nekoliko odprl 'raketo' za ostale igralce, Jordan Morgan pa je zelo kompakten košarkar, ki se zna 'pretepati' pod košem. Trenerji bodo morali gledati tudi na to, kakšni bodo nasprotniki Slovenije na SP. Ali se bo rabilo nekoga, ki meče za tri točke, ali nekoga, ki se tepe pod košem. Veliko bo odvisno od tega, dodatno k temu pa je treba oceniti še formo enega in drugega. Gre za zelo kompleksno zadevo," je ocenil Trifunović.

Jordan Morgan | Avtor: Anže Petkovšek Kvalifikacije za EP 2021 v košarki med Slovenijo in Avstrijo. Anže Petkovšek

 dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Ender3 14:25 03.avgust 2023.

    Morda bodo za odtenek boljši kot Kekovi nogomataši..Blišč in beda...