Šport > Košarka
1396 ogledov

Dončićev trojni dvojček premalo za zmago Slovenije

košarka Slovenija - Grčija
1/26
Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca je na drugi pripravljalni tekmi za SP 2023 v Stožicah izgubila z Grčijo (91:98).

Slovenska košarkarska reprezentanca je na drugi prijateljski tekmi v okviru priprav na svetovno prvenstvo v Aziji doživela prvi poraz. V polni dvorani Stožice je izgubila proti izbrani vrsti Grčije z 91:98.

Publiko je navdušil prvi zvezdnik Slovenije Luka Dončić, ki je prvič v karieri nosil članski reprezentančni dres s kapetanskim trakom. Dončić je tekmo končal s trojnim dvojčkom, 21 točk, 14 podaj, 10 skokov. Iz igre je metal 5:13 (trojke 2:8), proste mete pa 9:17.

košarka Slovenija - Grčija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ob njem so dvomestno število točk dosegli še Jordan Morgan, 16 točk, Klemen Prepelič (trojke 1:5) in Vlatko Čančar (met iz igre 5:7), oba po 13 točk, ter Zoran Dragić, 12 (trojke 2:3).

Slovenski dragulj se je dobro ujel z Jordanom Morganom, naturaliziranim Američanom, ki kandidira za mesto v ekipi z Mikom Tobeyjem.

Morgan, ki je bil v minuli sezoni član turškega Konyaspora, za katerega je v povprečju dosegel 17,8 točke in 7,6 skoka na tekmo, kariero pa bo nadaljeval v ekipi slovenskega selektorja Aleksandra Sekulića iz Kazana, je dosegel 16 točk (met 7:12) in zbral 4 skoke.

"Znova smo dokazali, da imamo talent v napadu, žal pa nismo znali zaustaviti njihovega meta z razdalje. Prav tako v zaključku tekme nismo reagirali na pravi način. V ključnih trenutkih moramo igrati bolj zbrano in pametno. Tekma je bila dobra šola, saj je Grčija igrala zelo fizično košarko, ki se ji moramo pravilno zoperstaviti. Kljub porazu smo imeli precej pozitivnih stvari; odlično je delovala naveza Dončić - Morgan, Nikolić, Samar in Blažič so v obrambi uspešno ustavljali organizatorje igre, o Dončiću, ki ni igral tekme že skoraj štiri mesece, pa ne gre izgubljati besed."

Aleksander Sekulić, selektor Slovenije

košarka Slovenija - Grčija | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Selektor Sekulić je po uvodni tekmi proti Kitajski v Celju (75:73) tokrat nastopil z elitno zasedbo. Na tribunah je pustil Bineta Prepeliča in Gregorja Glasa, od trinajstih igralcev v postavi pa priložnost ni dobil le Saša Ciani.

Preostali izbranci - 12 igralcev lahko vsaka reprezentanca pripelje na SP - so bili Žiga Samar, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Jaka Blažič, Aljaž Mihael Kunc, Gregor Hrovat, Jordan Morgan, Žiga Dimec, Zoran Dragić, Vlatko Čančar, Jakob Čebašek in Luka Dončić.

Slovenija je tekmo pred 11.5000 gledalci v Stožicah, ki so si jo med drugimi ogledale slovenske košarkarske reprezentantke, odbojkarji Slovenije in nogometaši Olimpije, začela v postavi Dončić, Blažič, Dragić, Čančar, Morgan.

Najvišjo prednost na tekmi je Slovenija dosegla že v 7. minuti pri rezultatu 21:10, Grčija pa je največ vodila tik pred koncem tekme.

Slovenija se je, kot je to v navadi z Dončićem na čelu, izkazala z učinkovito igro v napadu - v prvi četrtini je dosegla 29 točk, do polčasa 49. Kot je bilo pričakovati, glede na to, da ima zgolj enega pravega centra, Žigo Dimca, pa je imela precej težav v boju z visokimi grškimi košarkarji (skok 31:33).

košarka Slovenija - Grčija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Grčijo je tekmo dobila v zadnjih treh minutah po izidu 89:89. Slovenija je do konca dosegla le še dve točki, pri gostih pa se je izkazal organizator igre Thomas Walkup s sedmimi točkami.

Slovenija bo do 26. avgusta, ko jo na Okinavi na Japonskem čaka prva tekma na SP proti Venezueli, odigrala še pet prijateljskih tekem. Že v petek jo v Atenah čaka povratni obračun z Grčijo, naslednji torek se bo v Stožicah pomerila s Črno goro, 11. in 12. avgusta jo v Malagi čakata Španija in ZDA, 19. avgusta v Tokiu pa Japonska.* Dvorana Stožice, gledalcev 11.500, sodniki: Majkič, Španič, Pipan (vsi Slovenija).

"Grčija je dokazala, da je čvrsta in neugodna ekipa, zato ji moramo čestitati za zmago. Žal mi je, da nam je v zaključku tekme zmanjkalo zbranosti, saj si je publika v Stožicah zaslužila več. Videli smo, da nam do želene pripravljenosti manjka še kar nekaj, zato nas v prihodnjih dneh čakajo naporni treningi. Predvsem igro v obrambi moramo dvigniti na višji nivo."

Vlatko Čančar, reprezentant Slovenije

košarka Slovenija - Grčija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

* Slovenija: Nikolić 2, Prepelič 13 (8:8), Blažič 8 (0:2), Hrovat 3 (1:2), Morgan 16 (2:2), Dimec 3 (1:2), Dragić 12 (2:2), Čančar 13 (1:1), Dončić 21 (9:17).
* Grčija: Walkup 17 (3:4), Luncis 13 (5:7), Larencakis 6 (1:2), Kalaicakis 3 (1:2), Bochoridis 5, Papajanis 8, Papanikolao 19 (1:2), T. Antetokounmpo 14 (2:2), Mitoglu 13.
* Prosti meti: Slovenija 24:36, Grčija 13:19.
* Met za dve točki: Slovenija 20:36, Grčija 23:36.
* Met za tri točke: Slovenija 9:24 (Blažič 2, Dončić 2, Čančar 2, Dragić 2, Prepelič), Grčija 13:27 (Papanikolao 6, Luncis 2, Walkup 2, Bochoridis, Larencakis, Mitoglu).
* Skoki: Slovenija 31 (20 + 11), Grčija 33 (22 + 11).
* Osebne napake: Slovenija 23, Grčija 29.
* Pet osebnih: Papajanis (40.).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 06:56 03.avgust 2023.

    Sekulič je totalno nesposoben...Nihče ni pokrival tipa na desni, ki je zadel sedem ali koliko že trojk ?!...Ni čudno da se je Goran odpovedal reprezentanci zaradi nesoglasij s Sekulo..

  • Avatar Zoran
    StarMačk 23:13 02.avgust 2023.

    Če bi danes sodili nevtralni sodniki, bi ob igri, ki so jo prikazali in prostih metih katere so jih zgrešili, izgubili najmanj za 20 pik! Sekulić pa je še enkrat več dokazal, da ni dorasel vodenju slovenske košarkarske reprezentance! Ko ...prikaži več bo za Grke zaigral še Giannis Antetokounmpo lahko samo upamo, da Grkov na SP ne dobimo že na začetku izločilnih bojev, če bomo do tja sploh prišli!? Seveda se bodo naši odgovorni jutri spet vsi izgovarjali, da reprezentanca še ni uigrana, ampak tudi grška ni!

Sorodne novice