Šport > Košarka
18919 ogledov

Preminil legendarni evropski košarkar

Jiri Zidek Twitter
Preminil je prvi Čeh, ki je bil sprejet v Fibino Hišo slavnih.

Iz Češke prihajajo žalostne novice, da je minuli vikend preminil najboljši češki košarkar 20. stoletja ter prvi košarkar te države, ki je bil sprejet v Fibino Hišo slavnih. Pri 78 letih je namreč umrl legendarni Jiri Zidek.

"Češka košarka žaluje, zapustil nas je pravi gospod," so sporočili s tamkajšnje košarkarske zveze. Zidek je sicer za reprezentanco Češkoslovaške odigral kar 257 tekem, z njo pa je osvojil srebro na Evropskem prvenstvu leta 1967, ko je bil tudi izbran v idealno postavo prvenstva, ter bron dve leti kasneje.

Nastopil je tudi na Olimpijskih igrah v Münchnu, kjer je Češkoslovaška osvojila osmo mesto, medtem ko se je s Svetovnih prvenstev vrnil s šestim (leta 1970) in desetim (leta 1974) mestom.

Večino svoje kariere je nastopal za Slavio Prago, s katero je med drugim bil leta 1966 tudi finalist Evropskega pokala prvakov ter najboljši strelec finalne tekme. Leta 1969 je z ekipo Slavie osvojil Pokal Saporta.

Šestkrat je osvojil Češkoslovaško prvenstvo in je najboljši strelec v zgodovini lige. Leta 2001 je bil razglašen za najboljšega češkoslovaškega košarkarja minulega stoletja.

Nekoč je celo izjavil, da so si ga močno želeli Boston Celtics, kateri naj bi mu leta 1966 tudi ponudili pogodbo ter priložnost, da zaigra v ligi NBA, a da je bilo takrat kaj takega nemogoče za igralca z napačne strani železne zavese.

Svojo športno kariero je končal leta 1979, kasneje pa se je ukvarjal s trenerskim poslom. Leta 2019 je bil kot prvi Čeh sprejet v Fibino Hišo slavnih.

Njegov sin Jiri "George" Zidek ml. pa je postal prvi Čeh, ki je kdaj zaigral v ligi NBA, potem ko so ga leta 1995 na naboru izbrali Charlotte Hornets.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.