Šport > Košarka
14 ogledov

''Prijateljskih tekem ne priznavam''

reprezentanca priprave eurobasket Anže Petkovšek
Slovenski selektor košarkarske reprezentance Božidar Maljković je pred prvo pripravljalno tekmo za EP dejal, da prijateljskih tekem ne priznava, saj vedno stremi k zmagi.

Slovenska košarkarska reprezentanca je v Rogaški Slatini opravila prvi teden priprav za evropsko prvenstvo. Preživela ga je brez pretresov, torej brez poškodb ali drugih nevšečnosti, tako da bo lahko pričela drugi ciklus, ki vključuje že prve prijateljske tekme, v popolni postavi.

Reprezentanca trenutno šteje petnajst igralcev, saj se ji bo Boštjan Nachbar, ki je v preteklih dneh sklenil dvoletno pogodbo z Barcelono, pridružil v petek. Nekaj dni več počitka sta dobila tudi Nebojša Joksimovič, ki je bil vpoklican po dokončni odpovedi Bena Udriha, ter najvišji igralec v izbrani vrsti Mirza Begić, ki je opravil še zadnje formalnosti ob podpisu pogodbe z evropskim prvakom Olympiacosom.

Selektor Božidar Maljković je zadovoljen s prvim tednom; igralci, razen nekaj izjem, so na priprave prišli dobro fizično pripravljeni, angažiranost na treningih je bila zgledna, k dobremu vzdušju v reprezentanci pa so pripomogli tudi odlični namestitveni pogoji v Rogaški Slatini ter klimatizirana športna dvorana.

"Delali smo na 60 do 70-odstotni intenzivnosti. Igralci se dobro zavedajo odgovornosti, ki jo nosijo, zato se želijo čim bolje pripraviti na to evropsko prvenstvo, ki bo za vse nas nekaj posebnega. V igri bo kar nekaj novosti. Kot vsak trener želim, da moja ekipa igra hitro košarko, a to ni vedno odvisno le od nas. Hitra igra je pogojena z nasprotnikom, se pravi, da ti mora on omogočiti hitro igro, hkrati pa seveda od hitrih nasprotnih napadov. Vse ekipe, ki sem jih vodil v karieri, so igrale hitro košarko," je na novinarski konferenci dejal Maljković.

Prva pripravljalna tekma proti Ukrajini

Slovenija bo v pripravah na EP odigrala dvanajst prijateljskih tekem, prvi dve na turnirju Generali v Domžalah ter Litiji. V petek najprej proti Ukrajini ob 20.45, v nedeljo v Litiji pa ob 20. uri z Makedonijo.

"Osebno ne priznavam prijateljskih tekem, saj želim vsako, ki jo vodim, tudi zmagati. Prvi dve tekmi nam bosta dali okvirno sliko pripravljenosti," dodaja Maljković, ki zagotovo ne bo rotiral vseh 16 igralcev. Boštjan Nachbar zagotovo ne bo igral, v dvomih pa je selektor tudi okoli Jake Lakoviča, ki čuti bolečine v hrbtu, ter Mirze Begića, ki se je pripravam pridružil šele v torek.

Odlično vzdušje v ekipi

reprezentanca priprave eurobasket erazem lorbek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Na novinarski konferenci so bili tudi trije igralci Gašper Vidmar, Domen Lorbek in Edo Murić. Vsi trije so povedali, da je vzdušje v ekipi odlično, da so bili treningi že prvi teden na visoki ravni in da komaj čakajo na prve prijateljske tekme. "Zame je to vedno najtežji del priprav, saj je bolj posvečen fizični pripravljenosti in manj delu z žogo. A na srečo zdaj prihajajo prve tekme, na katerih si vsi igralci želimo, da bi bilo čim več gledalcev in da bi tako čim prej začutili utrip in evforijo, ki se nam obeta septembra," pravi Lorbek.

Vstopnice za prvi dve tekmi so še na voljo. Cena je enotna 10 evrov, hkrati pa je Košarkarska zveza Slovenije pripravila tudi družinski paket, ki ob nakupu štirih vstopnic vključuje eno brezplačno, torej plačaš 3 dobiš 4. Vse navijače pa reprezentanca vabi v soboto dopoldan na tako imenovani medijski dan, ki bo potekal v dvorani na Ježici v Ljubljani. Od 9.45 do 12.30 bodo vrata dvorane odprta za vse tiste, ki si želijo v živo ogledati trening izbrancev Božidarja Maljkovića.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.