Šport
43 ogledov

"Slovenija bo med petimi najboljšimi"

Gordan Giriček Igor Kovačič
Gordan Giriček, nekdanji hrvaški reprezentant, ki je med kariero nosil dres tudi Cibone, CSKA, Memphisa, Orlanda, Utaha, Philadelphie in Phoenixa verjame, da se bo Slovenija uvrstila med najboljše na prihajajočem EP.

Kaj pričakujete od Hrvaške na EP v Sloveniji?
Pred vsakim evropskim prvenstvom se napoveduje dober rezultat, a nič posebnega se nato ne naredi.Upam, da se bo to leto manje govorilo in več naredilo. Nekateri košarkarji so odpovedali nastop, a imamo nadarjeno generacijo. Zaradi bližine bi se moralo prvenstva udeležiti veliko hrvaških navijačev in upam, da bo fantom z njihovo pomočjo uspel boljši rezultat kot na zadnjih velikih tekmovanjih.

Koliko še spremljate evropsko košarko?
Ne bi se mogel ravno pohvaliti, da jo dobro spremljam. Nisem ravno poznavalec trenutne evropske košarke. Spremljam nekatere naše igralce, a vse skupaj je bolj skromno. Bolj pozorno spremljam NBA, a še to predvsem najlepše akcije na spletni strani.

Potem ste zagotovo zasledili tudi Gorana Dragića. Kaj menite o njem?
Pred kratkim sva bila skupaj celo na večerji. Res je super fant. Je tudi vrhunski košarkar, o tem ni nobenega dvoma. Uspel sem ujeti nekaj posnetkov njegovih iger. Je zelo hiter, skočen, ima dober met, kot levičar pa je še toliko bolj neugoden za tekmece. Zaslužil si je pomembno mesto, ki ga ima pri Phoenixu.

Marko Milič, Gordan Giriček | Avtor: EPA EPA
Med kariero ste sicer spoznali veliko slovenskih košarkarjev. Kaj menite o njih?
Vsi imajo zelo dober karakter. Sicer pa smo si v tem podobni, živimo skoraj na istem prostoru. Vsi smo zelo družabni, radi popijemo kakšno kavo in podobno. Gre res za poštene fante in o njih lahko govorim le najboljše.

Kaj lahko Slovenija naredi kot gostiteljica EuroBasketa?
Imate zelo nadarjene košarkarje. Ekipa je zelo močna, bila bi sicer še močnejša z Erazmom Lorbkom. Tu je še domači parket. Ta sicer lahko povzroči dodaten pritisk, lahko pa tudi zelo prispeva k uspehu. Upam, da vaši košarkarji ne bodo občutili pritiska in jim bo uspel dober rezultat. Dejal bi, da bo Slovenija EP zagotovo končala med prvimi petimi reprezentancami.

Hrvaška že dolgo ni premagala Slovenije. Zakaj?
Ne vem. Trenutna slovenska generacija je res super. Mi na zadnjih prvenstvih nismo bili prepričljivi, Slovenijo pa je vselej težko premagati. Igralci so izjemni. Ne bi sicer natančno vedel, kaj je na zadnjih tekmovanjih uspelo Sloveniji.

Četrto mesto na EP na Poljskem.
Je bila javnost zadovoljna? Pri nas ljudje nikoli niso zadovoljni. Resnično gre vedno za zelo težkega nasprotnika. Zakaj jih nismo dobili? Verjetno so bili v tistem trenutku pač boljši.

Kako bi ocenili skupino v Celju, kjer igrajo še Španija, Češka, Gruzija in Poljska?
Iz skupine bodo zanesljivo napredovale Slovenija, Španija in Hrvaška, ostale reprezentance pa se bodo borile za četrto mesto, ki še pelje v drugi krog tekmovanja. Nato sledijo obračuni s precej težkimi tekmeci. Veliko bo odvisno od tega v kakšnih postavah bodo zaigrali Turki, Rusi, Italijani in Grki. Gre za izjemno močne tekmece, a navsezadnje ni niti toliko pomembno, ali si v drugem delu prvi ali pa četrti. Vse je nato odvisno od četrtfinala. Bo pa v drugem delu res izenačeno, na papirju so vsi podobno močni, odločala bo dnevna forma.

Gordan Giriček | Avtor: EPA EPA
Kako to, da Hrvaška nima košarkarjev v ligi NBA?
Smo majhna država. To ni nekaj samoumevnega. Tudi v Sloveniji verjetno podobno. A je kar nekaj košarkarjev, ki bi lahko v naslednjih sezonah zaigrali v ZDA.

Kakšni so vaši spomini na ligo NBA?
Fantastični. Velikokrat me ujame nostalgija, še posebej, ker vem, da se ti časi nikoli več ne bodo vrnili. Žal je tako, da ima vsakdo rok trajanja v športnem smislu. A teh šest let v Ameriki je bilo res fantastičnih. Res mi kar malce manjkajo, evropske košarke pa ne pogrešam toliko. Navdušila me je predvsem organizacija v ligi NBA, ki je vrhunska. Mnogi zaradi tega ne dojamejo, zakaj sem tako vzhičen, ko se pogovarjamo o ameriški košarki in ligi NBA. 

Si boste ogledali kakšno tekmo na EP?
Sem že spraševal ljudi iz naše košarkarske zveze, če bi se dalo priti do kakšnih vstopnic. Dejali so mi, da se naj oglasim pred posameznimi tekmami. Da so zelo stroge zahteve s strani Fiba Europe in da je zelo težko priti do akreditacij in viška kart. Bi se pa zelo rad udeležil prvenstva. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.