Šport > Košarka
346 ogledov

Prva zaključna žoga slovenskih košarkarjev

Slovenska košarkarska reprezentanca Twitter/KZS
Pomlajena in zdesetkana slovenska košarkarska reprezentanca bo v ponedeljek imela prvo zaključno žogo za uvrstitev na svetovno prvenstvo.

V Kopru se bo Slovenija v kvalifikacijah za SP merila z Nemčijo, zmaga bi ji že zagotovila pot na tekmovanje, ki ga bodo med 25. avgustom in 10. septembrom leta 2023 gostile Indonezija, Japonska in Filipini. Slovenska izbrana vrsta je sicer s petkovo zmago nad Izraelom v Tel Avivu naredila velik korak k uvrstitvi na zaključni turnir, ki pa ga mora potrditi še z eno zmago na treh tekmah.

Tri kroge pred koncem kvalifikacij sta si v slovenski skupini J uvrstitev na svetovno prvenstvo že priigrali Nemčija (8-1) in Finska (7-2). Slovenija (6-3) je trenutno na tretjem mestu, ki še vodi v Azijo. Pred Švedsko (4-5) ima dve in pred Izraelom (3-6) tri zmage prednosti. Na zadnjem mestu je Estonija (2-7).

Slovenska košarkarska reprezentanca Ključna zmaga! Šport Izjemno pomemben korak Slovenije proti svetovnemu prvenstvu!

Reprezentanca Nemčije si je nastop na prvenstvu zagotovila v petek, v Koper pa je prispela kot vodilna ekipa skupine. Po uvodnem porazu proti Estoniji 25. novembra lani je nanizala osem zaporednih zmag in odlične igre kronala tudi na septembrskem domačem evropskem prvenstvu, ko je osvojila bronasto kolajno. Njeno moč je v kvalifikacijah občutila tudi Slovenija, ki je bila v Münchnu konec avgusta poražena z 71:90. Je pa Slovenija deseto zmago v medsebojnih tekmah zabeležila nekaj dni kasneje na evropskem prvenstvu. Nemci so se na medsebojnih tekmah s Slovenijo veselili sedemkrat.

Močno spremenjena zasedba Slovenije je v Izraelu storila točno to, kar so reprezentanti in strokovni štab v en glas napovedovali ves teden pred odhodom v Tel Aviv. Ob pomanjkanju časa za uigravanje v napadu je ključ do uspeha lahko le bojevita in nepopustljiva igra v obrambi. Varovanci selektorja Aleksandra Sekulića so v petek nalogo odlično izpolnili, s podobnim pristopom pa se bodo na parket podali tudi proti Nemcem.

Aleksander Sekulić | Avtor: Epa Epa

"Menim, da moramo s petkove tekme v Izraelu črpati pozitivne stvari. Energija, borbenost in požrtvovalnost igralcev so bile na perfektni ravni, igra v obrambi na zelo zavidljivi in takšen pristop moramo prenesti na tekmo z Nemčijo," je pred tekmo dejal Sekulić, ki tekmeca - tudi ta bo nastopil s spremenjeno postavo - zelo ceni.

"Nemci imajo kar nekaj nevarnih igralcev. Igrajo zelo ekipno, tako da bo z agresivno obrambo potrebno preprečiti lahek pretok žoge. Omejiti moramo njihov napadalni skok ter hkrati omejiti igro Christiana Sengfelderja po globini ter predvsem Davida Kramerja in Robina Christena pri metih za tri točke. Verjamem, da so si s fantje s pristopom in igro, ki so jo prikazali v Tel Avivu, zaslužili polne tribune in vsi skupaj si želimo, da bodo navijači v ponedeljek naš šesti igralec," je dejal slovenski selektor.

Izrael : Slovenija As iz rokava Šport Presenetljivi slovenski junak: "Vedno sem sanjal o nastopu za Slovenijo"

"V Tel Avivu smo opravili veliko dela, a posla še nismo zaključili. Nemško ekipo dobro poznamo in vemo, od kje nam preti največ nevarnosti. So zelo agresivna ekipa z odličnimi posamezniki. Dobro se bomo pripravili in upam, da ob pomoči glasnih navijačev nadgradimo petkovo zmago in si priigramo uvrstitev na svetovno prvenstvo," pa je željo igralcev predstavil Žiga Samar, eden od le dveh slovenskih igralcev, ki sta bila tudi na evropskem prvenstvu.

Slovenci na tekmi proti Nemčiji računajo na pomoč navijačev, ki so se v koprski Bonifiki že večkrat izkazali z glasnim navijanjem. Vstopnice so na voljo na vseh prodajnih mestih Eventima in Petrola. V predprodaji je cena posamezne vstopnice 25 evrov, redna cena na dan tekme pa znaša 30 evrov. Na voljo so tudi vstopnice tik ob samem igrišču. Otroci do dopolnjenega šestega leta imajo na tekmo prost vstop, a nimajo zagotovljenega sedeža.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.