Šport > Košarka
11096 ogledov

Rađa o zadnjih besedah Draženu: sprta zaradi Slovencev

Dino Rađa Instagram
Ob obletnici smrti Dražena Petrovića se je oglasil tudi Dino Rađa.

Sedmega junija 1993 je v prometni nesreči v Nemčiji umrl Dražen Petrović, ob 27. obletnici smrti pa so se na legendarnega hrvaškega košarkarja spomnili mnogi ljubitelji oranžne žoge, a tudi njegovi soigralci. Med njimi se je oglasil tudi sloviti Dino Rađa.

"Težko je zapisati nekaj o Draženu, kar še ni bilo zapisano, a po ogledu Last danca (dokumentarna serija o Michaelu Jordanu in Chicago Bulls; op. p.) moram narediti primerjavo. Ne bom govoril o igralski kakovosti, to v tej situaciji ni pomembno. Samo glava. Kar je bilo v Jordanovi, je bilo tudi v Draženovi. Identično. Zato je tudi bil, kar je bil. Predvsem zmagovalec. Tu in tam so se izgubljale tekme, prvenstva in lovorike, vendar glava ni dovoljevala predaje. Od njega sem se tudi sam veliko naučil in ga nezavestno tudi kopiral," je zapisal član hiše slavnih.

Dražen Petrović je blestel pri Netsih in tujcem odprl vrata v NBA. (Foto: slamon Pred 27 leti Šport Tretja potnica v 'Draženovem' avtu: Besna sem, vse bi lahko bilo drugače

Ta se je nato posvetil zadnjim besedam, ki jih je izrekel Petroviću. "Za to situacijo ve le malokdo. Zadnja Draženova tekma je bila proti Sloveniji na Poljskem. Tekma je bila popolnoma nepomembna, igrali smo finale kvalifikacij, prvi trije pa se uvrstijo na EP. Tekma ni ničesar odločala, nikomur niti ne bi bilo treba igrati. Ampak to za njega ni bila opcija. In seveda ob koncu tekme, ki smo jo izgubili, sva se sprla zaradi neumnosti. Kdo komu ni podal, kdo ni blokiral. On je meni mater, jaz njemu, nato pa ni bilo več tona."

dražen petrović Voznica s težko nogo Šport Žensko, ki je Dražena odvedla v smrt, prizadeli življenjski tragediji


"Naslednji dan je sledila tista nesrečna pot domov. Zjutraj smo za mizo na kavi sedeli on, jaz in Stojko (Vranković; op. p.). Rekel je Stojku, naj mi pove, da sem idiot, jaz pa sem enako preko Stojka odvrnil njemu," je zadnje druženje opisal nekdanji košarkar iz Splita.

Slovenija : Hrvaška Pred 27 leti Šport Tekma med Slovenijo in Hrvaško leta 1993 za vedno tragično zapisana v zgodovino

Ta se je nato z letalom s soigralci vrnil na Hrvaško, Dražen pa se je domov napotil z avtomobilom, ki ga je vozilo njegovo dekle. Sledila je nesreča na avtocesti.

"Ni pomembno, kaj igraš, ali je pomembno ali ne, vedno si morel biti stoodstoten. Zato je Dražen tudi bil veliki vodja," je zaključil Rađa.

 

Komentarjev 1
  • optimist11 08:08 08.junij 2020.

    Škoda, Dražena bi sigurno videli na koncertu v Mariboru.