Šport > Košarka
47746 ogledov

Tretja potnica v 'Draženovem' avtu: Besna sem, vse bi lahko bilo drugače

Dražen Petrović je blestel pri Netsih in tujcem odprl vrata v NBA. (Foto: slamon Slamonline.com
Dolgo se ni vedelo, kdo je bila tretja oseba v nesrečnem vozilu.

Sedemindvajset let je minilo od avtomobilske nesreče v kateri je življenje izgubil Dražen Petrović. Ta je sodeloval na kvalifikacijskem turnirju za evropsko prvenstvo, Hrvaška pa je v rezultatsko nepomembnem zadnjem dvoboju na turnirju na Poljskem izgubila proti Sloveniji. Po končanih kvalifikacijah so Petrovićevi soigralci v Nemčiji sedli na letalo, Dražen pa se je pridružil dekletu Klari Szalantzy in se domov odpravil z avtomobilom.

Slovenija : Hrvaška Pred 27 leti Šport Tekma med Slovenijo in Hrvaško leta 1993 za vedno tragično zapisana v zgodovino

Pot se je končala z nesrečo na avtocesti v bližini Ingolstadta. Dražen je neprivezan spal na sovoznikovem sedežu, ko je Klara z veliko hitrostjo trčila v tovornjak cisterno, ki je bil ustavljen na cestišču. Po poročanju policije je voznik kamiona izstopil iz svojega vozila in opozarjal prihajajoče voznike, da upočasnijo. Szalantzyjeva je pripeljala z okoli 160 km/h.

Klara, takrat košarkarica in fotomodel, jo je odnesla le z manjšo poškodbo, precej huje pa sta nastradala Petrović in tretja oseba v vozilu. Mediji so kar nekaj časa ugibali, kdo je potnica, omenjali tudi Klarino mamo, nato pa zapisali ime 53-letne Hilal Haene. A ta informacija se je izkazala za napačno.

dražen petrović Voznica s težko nogo Šport Žensko, ki je Dražena odvedla v smrt, prizadeli življenjski tragediji

V vozilu je bila namreč takrat 23-letna Hilal Eldebi, uspešna košarkarica in prijateljica Szalanzyjeve, ki jo je Klara pregovorila, da se ji pridruži na poti. "Dražen je umrl, a tudi, če bi preživel, se sprašujem, kakšno življenje bi imel. Če pogledate avtomobil, vam je takoj jasno, da bi bilo vsekakor konec njegove kariere. Sprašujem se, kako bi prenesel dejstvo, da ne bi več mogel igrati košarke," je pred leti za New York Daily News dejala Eldebija, ki je takrat končala prvo leto na univerzi Niagara.

Muzej Dražen Petrović Aco Petrović: Šport "Če bi Dražen poslušal zdravnike, bi bil še živ"

Szalanzyjeva se je v zadnjem hipu z manevrom poizkušala izogniti nesreči, a pri tem še bolj izpostavila sovoznika. Dražen je po udarcu poletel skozi vetrobransko steklo in z glavo udaril v cisterno ter bil v hipu mrtev. Tudi Hilal ni bila privezana, z glavo je udarila v zadnji sedež: "Starša sta me obiskala vsak dan, čeprav sta za to potrebovala dve uri vožnje. Zdravniki so jima govorili, da bom morda preživela. Niso rekli, da bom preživela."

Muzej Dražen Petrović | Avtor: Igor Kovačič Igor Kovačič

"Dolgo časa sem preživela na terapijah, Popolnoma sem izgubila spomin. V Münchnu, kjer sem odrastla, nisem ničesar prepoznala. Če sem kam odšla, so me starši morali pripeljati nazaj," je o svojem težkem stanju spregovorila Hilal, ki je bila osem tednov v komi. "Zdravniki so dejali, da si bodo moji možgani po šestih, osmih letih popolnoma opomogli, da bo vse tako, kot pred nesrečo. Na žalost se to ni zgodilo. Zdaj sem hvaležna, da sem preživela, da lahko vsaj hodim in govorim."

Psihično je bila zlomljena. "Želela sem se zbuditi iz spanja. Mislila sem, da se bo mora končala, če skočim," je opisala svoj poizkus samomora. Povzpela se je na okno v stanovanju svojih staršev, to se je nahajalo v 17. nadstropju, a so jo v zadnjem hipu zaustavili zdravstveni delavci, ki so jo nadzirali.

luka dončić dirk nowitzki Legendi Šport Luka Dončić z lepo potezo počastil legendarnega Dražena Petrovića luka dončić Čast: Šport Dončićev dres odslej v muzeju skupaj z velikani

Krivdo za nesrečo pripisuje Szalantzyjevi. "Seveda ni želela ubiti Dražena, a vsekakor je vozila prehitro. In mi uničila življenje." Klara je v bolnišnici prebila teden dni, nato pa odpotovala v ZDA. Tudi zaradi varnosti, saj je prejemala smrtne grožnje s strani Petrovićevih oboževalcev. Nadaljevala je s kariero košarkarice in fotomodela. Leta 2001 se je poročila z nekdanjim nemškim nogometnim reprezentantom Oliverjem Bierhoffom.

Derrick Rose, Dražen Petrović | Avtor: Profimedia Profimedia

Hilal danes živi v Istanbulu. Ima velike težave s spominom, osebe in reči čez nekaj časa pozabi. To ji povzroča težave pri iskanju zaposlitve, že nekajkrat je bila odpuščena, ker je pozabila izpolniti naročila nadrejenih. Delala je kot prevajalka turškega, angleškega in nemškega jezika. "Odpuščajo me, ker si ne morem zapomniti vsebine telefonskega pogovora, niti tega, s kom sem govorila. Pozabljam na sporočila, ki bi jih morala prenesti."

Goran Dragić Slovenija EuroBasket 2017 Srečanje Šport Dragić močno ganil mamo Dražena Petrovića: "Že celo jutro jokam!"

 "Besna sem, ker se mi vse zdi nepravično. Nisem vozila, a zdaj tako trpim. Bila sem reprezentantka, s košarko bi se lahko preživljala. Škoda. Petrović in jaz sva bila premlada. Vse bi lahko bilo drugače."

 

Komentarjev 4
  • AnGus 15:16 08.junij 2020.

    NASTRADALA? A to je sedaj nova leposlovna slovenska beseda? RESNO?

  • TistoPravo 12:29 08.junij 2020.

    Že z 50 na uro je malo verjetno, da nebi komu škodilo usodno...sploh pa Golf 2 ni imel blazin in nič kaj od varnosti, kot recimo Yugo 45...na starih hitrih cestah je bilo ogromno nesreč, z zelo tragičnimi posledicami...sistem samodejnega ...prikaži več zavoranja v sili je eden od zelo dobrih novejših senzorskih sistemov..

  • Avatar Niconilla
    Niconilla 01:12 08.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == www.Hosset.Com

Sorodne novice