Šport > Košarka
2747 ogledov

Tekma med Slovenijo in Hrvaško leta 1993 za vedno tragično zapisana v zgodovino

Slovenija : Hrvaška Reševalni pas/Twitter
Dražen Petrović je na današnji dan pred 27 leti odigral svojo poslednjo tekmo v izjemni košarkarski karieri. Na rezultatsko nepomembni tekmi, ki pa bo za vedno zapisana v zgodovino, je bila nasprotnik prav naša Slovenija.

Tiste nedelje, 6. junija 1993, je hrvaška košarkarska reprezentanca odigrala še svojo poslednjo tekmo kvalifikacij za Evropsko prvenstvo. V poljskem Wroclavu ji je nasproti stala reprezentanca naše Slovenije.

Dan kasneje je postalo jasno, da je bila to poslednja tekma "košarkarskega Mozarta", Dražena Petrovića, ki je proti Sloveniji še zadnjič v življenju pokazal vse svoje neverjetno znanje.

Sicer ni bilo nobene prave potrebe, da se legendarni Šibenčan odzove na to reprezentančno akcijo, saj bi si ena izmed najboljših ekip na svetu brez težav tudi brez njega zagotovila nastop na Eurobasketu. Toda za Dražena je bil reprezentančni dres svet, nekaj kar se ne odbija.

Hrvaška resnično ni imela nobenih težav. Do poslednje, praktično prijateljske tekme s Slovenijo, si je Hrvaška že zagotovila nastop na Evropskem prvenstvu, saj so zapovrstjo padle Romunija (119-86), Estonija (94-86), Makedonija (128-72), Latvija (113-79), Belorusija (112-72) ter Ukrajina (107-78).

Dražen je na teh tekmah dosegal 34, 48, 18, 17 ter 21 točk, medtem ko proti zelo slabi Makedoniji sploh ni nastopil. 48 točk proti Estoniji pa je bil celo Draženov osebni rekord v hrvaškem dresu.

Dražen je tako svojo poslednjo tekmo v življenju odigral v precej razbremenjenem vzdušju, saj tekma proti našim fantom ni odločala več o ničemer. Slovenija je zmagala, prvi zvezdnik hrvaške reprezentance pa je v zadnji minuti tekme z zadetim prostim metom zaokrožil svoj izkupiček na 30 točk. Slovenija je tako slavila 94:90, zadeti prosti met pa je bil poslednji koš v izjemni karieri košarkarskega čarovnika.

"Vem, da sem jaz napravil prekršek za njegov poslednji koš. Kaj takega se ne pozabi. Skupaj sta potem obe reprezentanci potovali iz Poljske, na letališču smo Dražen, Teoman Alibegović ter naš fizioterapevt Tone Šercer sedeli za mizo ter se pogovarjali tekom čakanja na let. Klepetali smo, ga spraševali, kako se je tako okrepil... Pozdravili smo se ter krenili proti Ljubljani, ko pa smo pristali, me je pričakala ženina sestra ter me vprašala, če sem slišal, da je Dražen umrl. Rekel sem ji, da je nora, da to ni res, saj sem še ravnokar na letališču sedel z njim," je zgodbo o zadnjem srečanju z Draženom razkril takratni slovenski reprezentant Roman Horvat.

Roman Horvat | Avtor: Igor Kovačič Igor Kovačič

Dražen se je namreč odločil, da se vrne domov z avtomobilom, katerega je vozilo njegovo dekle Klara Stalantzy. Nikoli se ni vrnil...

Dražen Petrović je preminil 7. junija 1993, približno okoli 17:20, ko se je njegov Golf zaletel v cisterno na avtocesti v bližini Denkendorfa v Nemčiji. Svet pa je za vedno izgubil enega največjih evropskih košarkarjev vseh časov.

SLOVENIJA - HRVAŠKA 94-90 (61-58)

Wroclaw, 6. junij 1993.

SLOVENIJA: Horvat 14, Tušek, Daneu 2, Mirt 14, Bačar, Zdovc, Leban, Alibegović 20, Gorenc 12, Kraljević, Kotnik 28, Đurišić 4
Selektor: Janez Drvarič

HRVAŠKA: Petrović 30, Perasović 4, Gregov, Žurić, Alanović 8, Arapović, Tabak 8, Vranković 13, Cvjetićanin 13, Mršić 2, Rađa 12, Kovačić 0
Selektor: Mirko Novosel

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice