Šport > Košarka
4899 ogledov

Sagadin: "S takšno košarko na EP ne moremo veliko doseči."

zmago sagadin Profimedia
Turbulenten uvod v kvalifikacije za EuroBasket 2021 je sprožil pozive k odstopu selektorja Rada Trifunovića.

"Očitno nekaj ne štima," je črto pod polovičen uspeh slovenske košarkarske reprezentance v prvem ciklusu kvalifikacij za EP 2021 potegnil najtrofejnejši slovenski trener Zmago Sagadin

Slovenci, aktualni evropski prvaki, so kvalifikacije odprli s tesnim porazom proti Madžarom (77:75) in težko prigarano zmago nad Avstrijci (85:78).

Jordan Morgan Šok za začetek Šport Tekma z Madžarsko odločena v zadnjih sekundah Slovenija - Avstrija Foto Šport Avstrijci skoraj šokirali ponovno blede Slovence

Selektor Rado Trifunović je imel pred uvodnim testom na voljo le tri dni za uigravanje ekipe, kar pa glede na kvaliteto posameznikov in njihovo skupno zgodovino ne bi smel biti izgovor za bledi predstavi na obeh dosedanjih tekmah.

"Res je, da so imeli zelo malo časa. Dva ali tri dni je premalo za konkretno pripravo, toda igralci so skupaj igrali že prej. Ta ekipa ni slaba. Glede na to, da se sistem ni menjal, se tudi dobro poznajo," meni nekdanji selektor izbrane vrste (1992, 1994-1995).

Kljub nekoliko slabšemu uvodu je Sagadin prepričan, da uvrstitev Slovenije na prvenstvo stare celine ne bi smela biti ogrožena. "Ne vem, kje je vzrok ta takšne predstave, prepričan pa sem, da bodo storili dovolj za uvrstitev na evropsko prvenstvo, saj se od štirih reprezentanc naprej uvrstijo kar tri. Jasno pa je, da s takšno košarko na evropskem prvenstvu ne moremo veliko doseči."

Rado Trifunović | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Slovenci se na prvih dveh tekmah niso proslavili. Očitni nervozi je svoje dodala še kadrovska podhranjenost, saj Trifunović ni mogel računati na košarkarje iz lige NBA in evrolige, toda Sagadin poudarja, da se s podobnimi težavami srečujejo tudi druge košarkarske velesile.

"Vsaka reprezentanca ima svoje težave, nihče nima na voljo vseh najboljših igralcev. Če pogledate špansko reprezentanco, verjetno ne poznate nobenega igralca. Pomembno je, da tisto, kar imaš, dobro pripraviš, da stvari delujejo in da igralci sledijo sistemu, ki ga je selektor postavil. Potem lahko govorimo o funkcionalni reprezentanci. Če bi funkcionirala, potem bi bili Avstrijci in Madžari verjetno relativno lahek zalogaj."

Slovenija - Avstrija Reprezentant Šport "Dončić je za Slovenijo, moja glavna naloga v ekipi je skrb za vzdušje"

"Slovenija ima po imenih dobro ekipo, potrebno bo le nekoliko resneje in odgovorneje pristopiti, oddelati daljše priprave in razviti sistem, s katerim bodo na evropskem prvenstvu fantje delovali kot konkreten nasprotnik oziroma ekipa, ki bo dostojno branila evropski naslov," je povedal Sagadin.

Pozivi k odstopu selektorja, ki se je po tekmi z Avstrijci spustil v besedni dvoboj z novinarji, se mu v tem trenutku zdijo neutemeljeni. "Glede na to, da pričakujem uvrstitev na EP, bi še nekaj časa počakal. Verjamem, da bodo priprave za drugi kvalifikacijski cikel trajale dan ali dva več in da bo celotna slika boljša. Če pa bo situacija še vedno takšna, kot je, torej slaba, potem pa se bomo takrat pogovarjali. V tem trenutku je prezgodaj za drastične spremembe."

Rado Trifunović Kvalifikacije EP Šport Na seznamu tudi naturalizirani Američan

Na tekmi z Madžarsko je v dresu slovenske reprezentance debitiral t.i. "novi Tonček" Jordan Morgan. Sagadin ne zanika, da je Slovenija izbrala pravega košarkarja, vendar opozarja, da se v ozadju naturalizacije pogosto skrivajo napačni motivi.

"Generalno sem proti naturalizaciji. Španci že nekaj let pritiskajo za uvedbo drugega naturaliziranega igralca, ker so imeli težave pri izbiri med Nikolo Mirotićem in Sergejem Ibako. Števila naturaliziranih igralcev nikakor ne bi smeli povečevati. Večina tujcev, zlasti Američanov, igra za evropske potne liste. To ni to. Ne igrajo zaradi nacionalnega ponosa ali ljubezni do Slovenije, ampak za potni list Evropske unije. Drugače pa mislim, da je bila izbira Morgana dobra. Odigral je dobro in dokazal, da so se prav odločili," je zaključil 67-letni strateg.

slovenska košarkarska reprezentanca Jordan Morgan Nov začetek Šport Američan v slovenski vrsti: "Počutim se kot na prvi šolski dan"
Komentarjev 1
  • mirror 08:59 05.marec 2020.

    Sagadin in košarka sta zgodovina in samo zapravljanje denarja.