Šport > Košarka
1770 ogledov

"Dončić je za Slovenijo, moja glavna naloga v ekipi je skrb za vzdušje"

Slovenija - Avstrija Anže Petkovšek Kvalifikacije za EP 2021 v košarki med Slovenijo in Avstrijo.
Luka Rupnik v prihodnje računa na boljše predstave slovenske izbrane vrste.

Slovenska košarkarska reprezentanca je milo rečeno neprepričljivo odprla branjenje evropske lovorike iz leta 2017. Na prvih dveh kvalifikacijskih tekmah so tako evropski prvaki najprej izgubili na gostovanju proti Madžarski, pred domačimi gledalci pa so se precej namučili tudi proti Avstrijcem.

"Ne nas preveč kritizirati," je nekoliko v šali, a tudi zares, ob hodu mimo novinarjev v nedeljo dejal Luka Rupnik. Ta je bil sicer med boljšimi v izbrani vrsti. V zgolj 14 minutah je dosegel štiri točke, pri tem pa bil najboljši podajalec na tekmi, v svojo statistiko je vpisal sedem asistenc. Ob tem ni imel izgubljene žoge, zbral pa je celo blokado.

"Iskreno povedano smo si to tekmo izborili zmago na zelo težek način. Takšnega padca v tretji četrtini ni pričakoval nihče. Kot se že vsi ponavljamo, nimamo potrebne uigranosti. Roko na srce, kljub temu si ne bi smeli privoščiti takšnega padca. Zdaj gremo nazaj v klube in se nato pripraviti na junij," je dejal organizator igre.

Slovenija - Avstrija Foto Šport Avstrijci skoraj šokirali ponovno blede Slovence

Konec junija Slovenijo sicer čaka kvalifikacijski turnir za uvrstitev na olimpijske igre, največji prepreki za slovenske košarkarje bosta domača Litva in Poljska. "Nekaj več časa bomo imeli na voljo za priprave, zraven pa bodo tudi Luka in Zoki. Za nami je zdaj ena izkušnja več, zdaj moramo graditi naprej," je še dejal Rupnik, ki je kot košarkar Fuenlabrade v Madridu stkal posebne prijateljske vezi s trenutno največjim slovenskim košarkarskim zvezdnikom Luko Dončićem.

"Redno se slišiva, bila sva tudi v stiku po tekmi, gledal jo je. On bo junija zagotovo prišel, on je za, on je z vsem srcem vedno za Slovenijo in ko bo lahko prišel, bo tudi igral. Vsi vemo, da bo naš glavni adut. Smo veseli in ga čakamo. Tako kot verjetno tudi navijači. Tudi za Vlatka Čančarja velja enako. 'Itak'. On nabira izkušnje v ligi NBA, verjamem, da bo prišel zelo lačen igre, tudi on bo dodatna vrednost v naši reprezentanci," v boljše čase verjame Rupnik.

Slovenija - Avstrija | Avtor: Anže Petkovšek Kvalifikacije za EP 2021 v košarki med Slovenijo in Avstrijo. Anže Petkovšek

Ta je po treh letih Španijo zamenjal za Belgijo, iz Fuenlabrade je prestopil k ekipi Antwerp Giants, ki trenutno celo zaseda prvo mesto v belgijskem prvenstvu in tako lovi drugi naslov v zgodovini kluba, prvega po letu 2000. V zadnjih letih najuspešnejši belgijski klub Oostende, osvojil je vse naslove od leta 2012, ima sicer točko in tekmo manj. 

"Iskal sem izziv, da bi bil prvi 'playmaker', da bi bil nosilec v ekipi. To sem našel v Antwerpnu, s klubom smo igrali v ligi prvakov. Zaenkrat imam dobro sezono, z leti dobiš potrebne izkušnje. Tu v reprezentanci, ko v igro vstopim s klopi, poskušam vnesti neko mirnost, poskušam razigrati soigralce. Sem zadovoljen, mislim, da gre vse v pravo smer. Komaj čakam naslednji izziv," je dejal s 6.3 asistence na tekmo drugi asistent belgijskega prvenstva.

"Na Madžarskem sem sicer na primer imel na voljo nekaj pomembnih metov in sem jih vrgel. Tu sem več podajal. Karkoli pač reprezentanca potrebuje. Danes sem začutil, da so nekateri soigralci vroči in sem jim poskušal omogočit čim lažje mete. Izkoristili so podaje, Jordan Morgan precej olajša moje delo, ker je odličen center. Karkoli bo pač reprezentanca rabila, jaz sem vedno tu, pa tudi, če je treba le držati dobro vzdušje v garderobi."

In kako se je naturalizirani Američan Jordan Morgan vklopil v moštvo? "Zelo, zelo v redu. Vidi se, da si izjemno želi igrati za ta dres, kar je pri naturalizaciji celo najbolj pomembno. Ko ima nekdo takšno žejo, hvala bogu, je dobrodošel."

Če bi lahko izbiral med Morganom, Alenom Omićem in Anthonyjem Randolphom, ki so v zadnjih letih postali naturalizirani igralci? "Tukaj se bom vzdžal komentarja. Druge osebe so zadolžene za takšne odločitve," je zaključil Rupnik.

Goran Dragić Reprezentanca Šport Zoki: Bil sem blizu tega, da prepričam Gogija v vrnitev
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.