Šport > Košarka
1533 ogledov

Avstrijci skoraj šokirali ponovno blede Slovence

Slovenija - Avstrija
1/29
Anže Petkovšek Kvalifikacije za EP 2021 v košarki med Slovenijo in Avstrijo.
Po katastrofalni tretji četrtini so se morali Slovenci pošteno potruditi za zmago nad severnimi sosedi.

Košarkarji Slovenije so v koprski Bonifiki ugnali Avstrijo (85:78) in prišli do prve zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2021. Še drugič so presenetili Madžari, ki so zmagali v Ukrajini (60:62).

Izbranci selektorja Rada Trifunovića proti na papirju najslabši reprezentanci v naši skupini niso navdušili. Do dveh točk so prišli šele v zaključku tekme, pa čeprav so pred koncem prvega polčasa vodili že z 18 točkami prednosti.

Prvi kvalifikacijski cikel je Slovenija zaključila s porazom na Madžarskem in zmago proti Avstriji, naslednji preizkušnji v kvalifikacijah za EP pa jo čakajo novembra letos, ko bo gostila Ukrajino in Madžarsko. Na evropsko prvenstvo, ki bo potekalo v Nemčiji, Gruziji, Italiji in na Češkem, se bodo od štirih ekip v skupini uvrstile prve tri reprezentance.

Čeprav zmaga ne bi smela biti pod vprašajem, so se varovanci Rada Trifunovića znova poigrali z živci ljubiteljev slovenske košarke. Aktualni evropski prvaki niso več tista reprezentanca, ki je v prejšnjih kvalifikacijah za EP mlela svoje tekmece. Za osvežitev spomina; tedaj je v kvalifikacijah dobila vseh šest tekem s povprečno 18,3 točke razlike, nato pa se je z devetimi zaporednimi zmagami sprehodila do evropskega prestola.

Še posebej zaskrbljujoč je bil drugi polčas. Potem ko je Slovenija v 17. minuti povedla z 18 točkami razlike (41:23) in bi morala le še dokončati svojo nalogo, je nerazumljivo popustila in tekmecu, ki je igral nepopustljivo in motivirano, dovolila, da se je vrnil v igro. Avstrijci so do odmora znižali razliko na 43:29, v tretjem delu pa so Sloveniji zabili kar 35 točk ter prešli v vodstvo.

Gledalci v dvorani Bonifika so bili v šoku, enako tudi tisti pred televizijskimi ekrani, radijskimi sprejemniki in drugimi tehničnimi napravami. A na srečo so se slovenski košarkarji še pravočasno zbrali, v 36. minuti znova povedli s 77:69 in na koncu tekmo vendarle pripeljali do srečnega konca.

Slovenijo so iz neugodnega položaja povlekli kapetan Edo Murić, nova naturalizirana okrepitev Jordan Morgan in najboljši strelec španskega prvenstva Klemen Prepelič. Kapetan je dosegel 19 točk in zbral 8 skokov, Američan jih je prav tako vknjižil devetnajst ter dodal sedem skokov, Prepelič pa je imel najvišji statistični indeks (22), saj je zabeležil 17 točk, 7 skokov in 5 podaj

"Vedeli smo, da tekma ne bo lahka in da bomo morali garati za zmago. Zdaj vse ekipe že znajo igrati košarko in tudi Avstrijo jo zna, še posebej, če ji steče met z razdalje. Ne glede na to, da tekma ni bila lepa za gledat, smo iztržili dve točki in to je najbolj pomembno. Seveda ob tem, da se ni noben igralec poškodoval in da se vsi zdravi vračajo v klube. Verjamem, da javnost ni navdušena nad našimi predstavami, čutim ta pritisk, vendar je veliko bolje, da je ta pritisk na meni kot na igralcih. Ti v reprezentanco prihajajo po napornem klubskem urniku in nekateri so zagotovo bolj izpraznjeni kot drugi. To mora javnost razumet, enako kot dejstvo, da v nekaj dneh priprav ne moreš narediti bistvenih sprememb. Igralci v klubih igrajo po določenih sistemih, v reprezentanci pa so ti spet drugi. Potrebujemo čas, zato sem prepričan, da bo že v naslednjih kvalifikacijah za olimpijske igre, ko bomo imeli na razpolago nekaj tednov za priprave, vse povsem drugače."
Rado Trifunović, selektor Slovenije

Kvalifikacije za EuroBasket (skupina F), 2. kolo:

Slovenija - Avstrija 85:78 (21:15, 22:14, 20:35, 22:14)
Murić 19 (8 sk), Morgan (7 sk), Prepelič 17 (5 as); Vujošević 18, Ogunsipe 17 (6 sk).

Ukrajina - Madžarska 60:62 (14:10, 16:18, 18:19, 12:15)
Bobrov (9 sk), Herun, Pustovyi po 12; Vojvoda 11, Keller 10.

LESTVICA:
1. Madžarska 4
2. Ukrajina 3
3. Slovenija 3
4. Avstrija 2

Komentarjev 1
  • izy 09:09 24.februar 2020.

    Kaj pa delata Blažič in Prepelič v obrambi, pa še otroci v osnovni šoli bolje pokrivajo! Rupnika je vedno prehitel igralec z žogo, ko ga je pokrival kao pressing! Naši košarkarji delajo osebne napake na 10m, kjer nasprotnik sploh ni ...prikaži več nevaren in to v prvih treh minutah vsake četrtine! Čisti nesmisel našega strokovnega štaba. Ali selektor ne vidi, da naši "zvezdniki" mečejo samo trojke, da eden ne gre v prodor z Avstrijci! ena na ena. Edina pohvala gre Američanu.

Sorodne novice