Šport > Košarka
575 ogledov

Dan, ko je Dražen Olimpiji nasul 112 točk

Dražen Petrović Youtube
Danes mineva 31 let odkar je eden največjih evropskih košarkarjev vseh časov Dražen Petrović Olimpiji nasul 112 točk.

Pred 31 leti se je Olimpiji zgodil Dražen Petrović. Velika olajševalna okoliščina za zmaje je dejstvo, da so v ljubljanski ekipi zaradi administrativne napake zaigrali kadeti. Neponovljivi Šibenčan je v dresu Cibone četi Zmage Sagadina zabil 112 točk.

"Dražen ni držal obljube. Obljubil je, da bo šel iz igre, ko bo podrl rekord Radivoja Koraća, ki je dosegel 74 točk, a saj vsete kakšen 'psiho je bil, še naprej nam je zabijal in na koncu prišel do 112 točk," se je za 24sata.hr spomnil Igor Đurović, ki je kot kadet Olimpije na tekmi pazil na Petrovića. Pri Ciboni so rekordni dosežek sicer napovedali pred tekmo, saj so gledalcem v Zagrebu želeli ponuditi nekaj drugačnega, ko se je razvedelo, da se bodo zaradi prepozne registracije pomerili z golobradimi mladeniči.

"Šli smo do tajnika Olimpija Radovana Lorbeka in ga v šali vprašali, kaj dobimo, če premagamo Cibono. Povsem mirno nam je odgovoril, da si lahko vsak izbere nov avto. Lahko nam je obljubil karkoli, saj je bilo povsem jasno, da nimamo nikakršne možnosti. Dražen je bil za nas Bog na terenu. Ko je padel na tla, je moj soigralec Matjaž Strmole stekel do njega in mu ponudil roko, da je vstal. V garderobi je dejal, da si je ne bo več umival," se še spominja kasneje košarkarski novinar.

Kip Dražen Petrović | Avtor: Igor Kovačič Igor Kovačič

"Lahko smo le čakali, da doseže 75 točk in zapusti igro. A tudi po tem nas je rešetal. Trije smo imel 17 let, ostali 16 in nikoli nismo igrali za člane. nismo ga smeli niti pogledati, kaj šele storiti prekršek. Vseeno je bil to nepozaben dogodek, ki se ga spominjam še danes. Spomnim se, da smo vodili s 4:2, nato pa je nekdo ugasnil luč (smeh)," je še dodal Đurović.

Manj navdušen je bil Sagadin: "Bil sem zelo jezen na zvezo. Namesto, da so nas denarno kaznovali, so nas popeljali pred strelski vod. Kot da bi na dirko formule 1 poslali fičo. To je bila neumnost in napaka zveze. Otroci so nič krivi in dolžni odigrali to tekmo, Dražen pa je podrl rekord. Ta zame nima neke posebne vrednosti. Košarka je ekipni šport, ni važno koliko košev doseže posameznik, še zlasti ne, ko igra z dečki."

Cibona je slavila z 158:77, Dražen je do polčasa dosegel 67 točk, na koncu se je ustavil pri številki 112. Met iz igre je imel 40/60, za tri točke 10/20. 

Dan za varen avto

Komentarjev 4
  • MihaMB 07:19 06.oktober 2016.

    Eden in edini, za vedno...

  • Ronald Reagan 06:22 06.oktober 2016.

    Lepo ti ga smodi...

  • MihaPu 00:34 06.oktober 2016.

    Super igralec, veliko sem se naučil od njegovih potez pri košarki, vendar je bil slab kot človek in chipiran pro-ustaš nacionalist ter separatist, svoje dolgoletne prijatelje ki so drugih ver in nacionalnosti je ignoriral, ker ni imel svojega JAZ. Brat ...prikaži več mu je pa "Aleksander", priimek ima čisto srpski, delal pa se je nekega pro-ustaškega hrvata. Kot igralcu mu pa kapa dol, bil je fenomen in srčno je igral košarko.