Šport > Košarka
146 ogledov

Biserka Petrović: "Dražen je z nami"

biserka petrović pokal adecco 20 let slovenska košarkarska reprezentanca hrvaška Saša Despot Biserka Petrović.
Mati pokojnega Dražena Petrovića Biserka je na pokalu Adecco v Stožicah med vsemi prisotnimi košarkarskimi legendami doživela najbučnejši sprejem. Spregovorila je o spominih, košarki na Balkanu, filmu Nekoč brata...

Ob polčasu sobotne tekme med Slovenijo in Hrvaško na Pokalu Adecco, so se organizatorji spomnili prve mednarodne tekme obeh košarkarskih reprezentanc, ki se je zgodila maja 1992, tedaj so prijateljsko tekmo v Slovenskih Konjicah dobili naši južni sosedje s 74:93 (32:53). Hrvaška je nekaj tednov kasneje osvojila srebrno olimpijsko kolajno, po finalnem porazu proti ameriškemu dream teamu. Kapetan in nesporno najboljši igralec dotične legendarne hrvaške generacije je bil košarkarski genij - Dražen Petrović.

Kot vsi veste, je Dražen mnogo prezgodaj umrl v prometni nesreči, tako da sta se proslave jubileja v Stožicah v njegovem imenu udeležila njegov brat Aco Petrović in njegova mati - Biserka Petrović. Slednja je ob polčasu spregovorila s slovenskimi novinarji. Takoj ob prvem vprašanju je prijazni dami, med prijateljskim gestikuliranjem, iz rok padla steklena plaketa, ki ji jo je KZS podarila ob tej priložnosti, in se razbila (seveda bo dobila novo). "Vidite, Dražen je z nami," je dogodek z nasmehom na obrazu pokomentirala Biserka.

"Balkan boljši od Evrolige"

"V tistih časih je bilo drugače. Takrat se je košarka igrala iz ljubezni do igre, danes gre bolj za posel. Košarka potrebuje ljubezen, moraš jo živeti v vsakem trenutku svojega življenja, tako kot Dražen," je Biserka opisala razliko v dojemanju košarke na začetku devetdesetih, v primerjavi s sedanjim stanjem. "Sicer pa, malce v šali, Draženu ni bilo tako težko uspeti, bil je doma v najbolj košarkarski ulici na svetu. Pridite si pogledat, v Šibeniku na Preradovićevi ulici, so odrasli, poleg Ace in Dražena seveda, tudi Neven Spahija, odlični trener, pa Danko Radić, priznani sodnik in še mnogi drugi."

perasović petrović novosel pokal adecco 20 let slovenska košarkarska reprezentan | Avtor: Saša Despot Saša Despot


"Nekaj pa se ni spremenilo. Tudi takrat je bila košarka na Balkanu, predvsem v vseh republikah bivše Jugoslavije, na izredno visokem nivoju. Tu smo vedno imeli najboljše igralce in klube, boljše od tistih v Evroligi, to vsi vedo. Olimpija, Partizan, Cibona, Split, moja Šibenka... tu se je vedno igrala najboljša košarka," je svoje mnenje o košarkarski tradiciji na Balkanu izrazila dama iz Šibenika.

"Košarka je tu doma"

V preteklem tednu je bil na eni izmed slovenski televizijskih postaj na sporedu film Nekoč brata, v katerem zgodbo Draženovega življenja pripoveduje njegov soigralec v dresu nekdanje Jugoslavije, srbski velemojstrski center - Vlade Divac. In kaj si o filmu misli mama Petrović? "Ko so nas zaprosili za dovoljenje za snemanje, smo vedeli, da se projekt snema predvsem za ameriško tržišče in mislim, da so zadeli v polno. Zgodbo pa pripoveduje Vlade Divac, ki je za razliko od Dražena, prisoten tudi fizično in to se mi zdi pravilno. Film mi je všeč."

"Košarka je v naših krajih doma. To potrjuje tudi muzej Dražena Petroviča v Zagrebu, ki je najbolj obiskan na Hrvaškem, če upoštevamo le stalne razstave. Tja pride ogromno ljudi. Tudi v Šibeniku smo mu uredili spominsko sobo in da se takšne tradicije tako skrbno negujejo, priča o tem, da je košarka globoko zasidrana v srcih ljudi," pa je Biserka s ponosom v očeh razkrila svoje misli o spomeniških obeležjih, ki so povezana s košarko in njenim sinom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.