Šport > Košarka
24 ogledov

BiH v Stožicah za točko boljša od Slovenije

Gašper Vidmar Slovenija BiH pokal Adecco
1/25
Saša Despot
Slovenija je turnir Adecco v Stožicah, na katerem nastopajo štiri reprezentance s področja nekdanje Jugoslavije, začela z minimalnim porazom proti BiH (79:80). Slovenci so z zagrizeno obrambo ujeli 13 točk zaostanka in imeli napad za zmago.

Pomlajena slovenska košarkarska reprezentanca je izgubila uvodno tekmo na turnirju Adecco v Ljubljani. Reprezentanca Bosne in Hercegovine je bila boljša z 80:79. Naslednja preizkušnja varovance selektorja Božidarja Maljkovića čaka v soboto ob 20.45, ko se bodo v dvorani Stožice merili s Hrvaško, prijateljski turnir pa bodo sklenili v nedeljo ob 18. uri proti Srbiji.

"Tekmo smo začeli tako, kakor jaz ne maram. To ni naša dobra igra, to ni naša dobra obramba. Je pa res tudi, da ima Bosna in Hercegovina veliko izkušenih igralcev, večja imena, ima tri, štiri igralce, ki imajo velike vloge v Evroligi. Vsi si bodo zdaj zapomnili zadnji dve minuti, nihče pa dejstva, da so nam Bosanci zagotovo dali dvajset ali več točk na zelo lahek, nedopustljiv način. Z moralo ekipe in borbenostjo sem zadovoljen, saj smo se z velikim naporom približali. Trdim, da bi zmagali, če bi igral tudi Uroš Slokar," je po tekmi dejal Maljković.

Gašper Vidmar Slovenija BiH pokal Adecco | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Za Slovenijo, ki letos nima uradnega tekmovanja pred seboj, zato je selektor dal prosto poletje nosilcem igre - Jaki Lakoviču, Erazmu Lorbku, Benu Udrihu, Mirzi Begiću in Goranu Dragiću -, je to šele prva prijateljska tekma v pripravljalnem obdobju. Povsem drugače kot za BiH, ki bo 15. avgusta začela enomesečne kvalifikacije za eurobasket 2013 v Sloveniji in se zato že dobra dva tedna pripravlja pod budnim očesom selektorja Aleksandra "Ace" Petrovića.

V prvih dvajsetih minutah je bilo vidno, da imajo gostje za seboj precej več kilometrine, predvsem pa dva razpoložena igralca, Mirzo Teletovića in Nihada Djedovića, ki sta uspešno rešetala slovenski koš. Po njuni zaslugi si je BiH hitro priigrala dvomestno prednost, ki jo je držala vse do zadnje četrtine, ko se je Slovenija z borbeno, všečno in mladostniško predstavo vrnila v igro. Večkrat je prišla do izenačenja, le enkrat pa do vodstva, 21 sekund pred koncem po košu kapetana Boštjana Nachbarja (79:77). Na drugi strani igrišča je naturalizirani košarkar BiH Zack Lamar Wright zadel 2 + 1, v zadnjem napadu pa poskus Žige Zagorca ni našel cilja.

Za Slovenijo, pri kateri se je že v prvem polčasu med strelce vpisalo deset igralcev, so največ točk zbrali Gašper Vidmar (15 točk), Boštjan Nachbar (12), Zoran Dragić (12) in Jure Balažič (11). V civilu pa so tekmo za klopjo spremljali Uroš Slokar, ki ima še rahlo poškodovan prst na roki, ter Marko Pajić in Erjon Kastrati. Klemen Prepelič je zaradi poškodbe gležnja že zapustil priprave.

Selektor Božidar Maljković je po tekmi dejal, da je zadovoljen z angažiranostjo in borbenostjo igralcev v drugem polčasu, veliko manj pa v prvih dvajsetih minutah. V svojem slogu je dodal: "Če bi iz Londona prišel ameriški Dream Team, nam ne bi dal toliko točk kot BiH v prvem polčasu. Zelo nezadovoljen pa sem tudi s sojenjem," je zaključil Maljković.

"Tokrat smo izgubili predvsem zaradi slabega prvega polčasa, v katerem nismo uspeli postaviti kakovostne obrambe, predvsem na najboljših strelcih BiH. Potem smo ves čas lovili priključek, Bosance celo ujeli, a nespametno odigrali zadnji napad. Vseeno, doživeli smo poraz zaradi slabih uvodnih minut in ne zaradi zadnjih. Ta poraz ni nič tragičnega, lahko pa iz njega veliko odnesemo, predvsem ti mladi košarkarji," pa je dejal Boštjan Nachbar.

Pokal Adecco, prvo kolo:

Slovenija : Bosna in Hercegovina 79:80 (51:60, 34:43, 19:31)
Vidmar 15, 6 sk.,Nachbar, Zoran Dragić 12, Balažič 11; Teletović 22, 8 sk., Djedović 20, Wright 9 pod.

Hrvaška : Srbija 74:90 (53:66, 39:45, 16:23)
Ukić 14; Teodosić in Erceg 14, Savanović 13

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.