Šport > Košarka
3 ogledov

Rešitev za slabe izvajalce prostih metov?

DeAndre Jordan Los Angeles Clippers EPA
Ena od taktik v košarki je tudi ta, da igralci ob koncu tekme naredijo osebne napake nad tekmeci, za katere vedo, da slabo izvajajo proste mete.

Zdaj bo, vsaj v severnoameriški ligi NBA, takšnih dogodkov morda manj, saj vodstvo lige razmišlja o omejitvi takšnih prekrškov nad igralci, ki nimajo žoge.

Za zdaj je stvar še v povojih, gre za iniciativo, ki pa bo morda v prihodnosti tudi prišla v pravila. Gre za to, da bi radi izkoreninili prekrške nad igralci, predvsem centri, ki v trenutkih osebne napake nimajo žoge, nato pa izvajajo proste mete - prav to pa je namen tekmecev, ki vedo, da so slabši izvajalci s črte prostih metov.

Težava tudi dolžina tekem

Pobudi sta sprožila podpredsednik košarkarskih operacij v ligi Kiki Vandeweghe in izvršni podpredsednik sodniških operacij Mike Bantom. V pozivu sodnikom sta opozorila, naj bodo bolj pozorni na takšne prekrške in jih ocenijo za namerne.

"To je potencialno nevarno za igralce. Svetujemo, da se takšne prijeme sodi strogo po pravilih, tudi kot namerne prekrške," sta sporočila. Težava ni povezana samo s slabimi izvajalci prostih metov, pač pa tudi z dolžino tekem. Zaradi takšnih osebnih napak se namreč marsikateri dvoboj precej zavleče, v ligi pa opažajo, da tudi zaradi tega pada gledanost in da tekmovanje privlači manj ljubiteljev košarke.

Še en napad?

Če bi takšne osebne napake začeli ocenjevati kot namerne, bi jih bilo zanesljivo manj, saj bi potem po izvajanju prostih metov žogo za še en napad obdržala ekipa, nad katero bi bil storjen prekršek.

Med tistimi v ligi NBA, ki so največkrat žrtve takšnih prekrškov, sta centra Los Angeles Clippers DeAndre Jordan in Detroit Pistons Andre Drummond, ki nato proste mete izvajata z le 42,3-odstotno oziroma 35,1-odstotno natančnostjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.