Šport > Košarka
13 ogledov

Še Madrid, nato liga ABA

Sport 19.10.2012 kosarka, evroliga, 2. krog, skupina A, Union Olimpija - Fenerba Saša Despot
Košarkarje Uniona Olimpije v četrtek ob 20.45 čaka še zadnja letošnja tekma v Evroligi. Od elite se bodo poslovili pri najtrofejnejšem evropskem klubu - madridskemu Realu.

Glede na to, da Union Olimpija naslednje leto prvič po trinajstih sezonah ne bo imela zagotovljenega statusa v Evroligi, je lahko slovo Ljubljančanov od tega tekmovanja kar dolgo. Naslednji nastop si bodo morali priigrati preko lige Aba, kjer pa je konkurenca za dve mesti, ki vodita v Evroligo, oziroma prvih pet, ki pomenijo napredovanje v evropski pokal ali kvalifikacije za Evroligo, izjemno močna. Union Olimpija po dvanajstih odigranih krogih lige Aba zaseda sedmo mesto z zmago zaostanka za skupino ekip, ki so uvrščene od tretjega do šestega mesta, drugouvrščeni Partizan ima že tri zmage naskoka, vodilna Igokea pa štiri.

Trener Sašo Filipovski se že veseli, da bo imel ob manj potovanjih več časa za treninge in priprave na tekmece, zato tudi v nadaljevanju lige Aba pričakuje dobre rezultate. Zelo pomemben bo seveda igralski kader, ki ga Filipovski želi ohraniti, čeprav se zaveda, da bo zlasti Arona Baynesa in Dylana Pagea težko zadržal, saj imata oba po dobrih predstavah v Evroligi precej mikavnih ponudb.

Zadnje tri tekme so na obraze igralcev in privržencev zeleno-belih privabile zadovoljstvo in optimizem. Dve dramatični zmagi proti Ciboni in Širokem Brijegu ter neverjeten preobrat in trojka Klemna Prepeliča v zadnji sekundi proti Himkiju so dale klubu prepotreben zalet za odločilne boje v sezoni. Union Olimpijo po Real Madridu do konca leta čakajo še tri zelo pomembne tekme v ligi Aba, ki jih Sašo Filipovski žali opraviti s stoodstotno uspešnostjo. Najprej preizkušnji v Stožicah z Budućnostjo in Radničkim ter 23. decembra še gostovanje v Splitu.

Union Olimpija Real Madrid Evroliga dvorana Stožice Begić Baynes Salin | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Begić za zgodovino

Union Olimpija bo v Španijo verjetno odpotovala le z desetimi igralci; manjkali bodo tujci Temmu Rannikko, Dominic Waters in Dylan Page. "Čaka nas težka tekma, saj je Real Madrid odlična ekipa z izjemno hitrimi in atletskimi posamezniki, ki se bodo zagotovo borili za vrh Evrolige. Na tej tekmi se želimo čim več naučiti. Igrati moramo čvrsto obrambo in s čim manj nihanji ter se pokazati v čim boljši luči. Verjetno ne bomo v polni postavi, saj nas še vedno pestijo poškodbe in bolezni," pravi Sašo Filipovski.

Na prvi tekmi v Ljubljani je Real Madrid zmagal s trinajstimi točkami prednosti in tako medsebojno razmerje zmag in porazov obrnili sebi v prid na 4-3. Za obe ekipi bo tekma zgolj formalnega značaja, slovenski reprezentant v dresu kraljevskega kluba Mirza Begić pa se lahko na tej tekmi vpiše v zgodovino Evrolige, saj potrebuje le še eno blokado za preboj med najboljših deset košarkarjev v tem elementu igre. Zdaj si Begić s 101 blokado deli dvanajsto mesto z reprezentančnim kolegom Erazmom Lorbkom.

Komentarjev 1
  • vico 19:26 11.december 2012.

    j...lahe.