Šport > Košarka
193 ogledov

Še osmi evropski naslov prvakov v zgodovini kluba

CSKA Moskva, evroliga Epa
Košarkarji CSKA Moskve so v finalu zaključnega turnirja evrolige v Vitorii premagali Efes Anadolu z 91:83 (29:20, 44:42, 68:62).

CSKA je osvojila osmi evropski naslov v zgodovini kluba, četrti v tem tisočletju. Klub iz Moskve, ki je v polfinalu premagal branilce naslova in desetkratne evropske prvake iz Madrida, je prvi naslov osvojila 1961, nato še tri do leta 1971, v obdobju evrolige pa je bil najboljši 2006, 2008 in 2016.

V zadnjih devetnajstih letih je CSKA kar sedemnajstkrat sodelovala na zaključnih turnirjih in šestkrat igrala v finalu. Za Efes Anadolu je bil to drugi nastop na zaključnih turnirjih evrolige, prvi finale, njihova edina osvojena lovorika pa ostaja pokal Radivoja Korača 1996.

CSKA je tokratzasluženo prišla do zmage, čeprav so ji Turki vse do konca povzročali preglavice in dihali za ovratnik. Manj kot dve minuti pred koncem so zaostajali le 81:85. Rusi so polovično zaustavili najnevarnejša igralca Efesa, Shane Larkina in Vasilija Mičića, ki sta v polfinalu skupaj dosegla 55 točk. Mičića so omejili na deset točk, Larkin pa je bil z 29 točkami vseeno najboljši strelec tekme. Pri zmagovalcih sta po 20 točk dosegla Cory Higgins in Will Clyburn, petnajst pa jih je dodal Nando de Colo, ki je bil izbran za najkoristnejšega igralca zaključnega turnirja.

CSKA Moskva, evroliga | Avtor: Epa Epa

Tretje mesto je osvojil Real Madrid po zmagi nad Fenerbahčejem s 94:75. Klemen Prepelič je igral zadnje tri minute in zadel eno trojko, Anthonyja Randolpha pa ni bilo v postavi madridskega Reala. Tekma za tretje mesto je bila sicer ponovitev lanskega finala iz Beograda. Tako kot v Srbiji so zmagali Španci, ki so turško zasedbo v zadnji četrtini nadigrali s 25:12.

Fenerbahče, ki je pred zadnjimi desetimi minutami zaostajal le 63:69, nato pa šest minut in pol ni dosegel koša, je v Vitorii doživel dva huda poraza. V Španijo je prišel kot prvi favorit in vodilni po rednem delu. V polfinalu ga je premagal mestni tekmec Anadolu Efes z 92:73, z devetnajstimi točkami razlike pa je izgubil tudi brezpredmetno tekmo za tretje mesto.

Pri zmagovalcih je ob stoodstotnem metu 11:11 23 točk dosegel Gustavo Ayon (11 skokov), pri poražencih pa je bil prvi strelec Kostas Sloukas s 17 točkami.

Zasedbi Željka Obradovića je lahko v tolažbo naziv MVP evrolige, ki ga je prejel Jan Vesely, ter uvrstitev dveh igralcev v idealno peterko. Poleg Veselyja še Sloukasa. Ob njiju so v njej Nick Calathes (Panathinaikos Atene), Clyburn (CSKA Moskva) in Brandon Davies (Žalgiris Kaunas).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice