Šport > Košarka
14 ogledov

"Sem 34-letni temnopolti center in sem gej"

jason collins Reuters
Center v ligi NBA Jason Collins je poskrbel za pravo medijsko senzacijo. Slednja ni povezana z njegovimi predstavami pod obročema. Za revijo Sports Illustrated je javno priznal, da je gej. Collins je prvi športnik v kateri od štirih velikih profesionalnih lig onstran Atlantika, ki je homoseksualna nagnjenja priznal v času aktivne kariere.

"Sem 34-letni temnopolti center in sem gej. Nisem imel namena, da bi postal prvi gej med vsemi ameriškimi profesionalnimi športniki, ki se je javno razkril. Tako se je pač zgodilo in zdaj lahko začnemo debato," je razkril Jason Collins, ki želi nadaljevati košarkarsko kariero pod obročema. Košarkar je trenutno prost igralec, potem ko je v minuli sezoni v rednem delu prvenstva igral za moštvo Washington Wizards, pred tem je igral za Boston Celtics. Collinsa je kot 18. na naboru igralcev leta 2001 izbral Houston, a zanj ni igral. V ligi NBA je zaigral za New Jersey ter bil v letih 2002 in 2003 med udeleženci velikega finala lige NBA. Igral je še za Minnesoto in Atlanto. Ima brata dvojčka Jarrona, ki je že končal svojo košarkarsko poklicno pot v ligi NBA.

Podporo izrazil Kobe Bryant ....

Po njegovem priznanju so medije in družabna omrežja preplavila sporočila podpore Collinsovega dejanja. Med drugim se je oglasil komisar lige NBA David Stern, ki je čestital Collinsu za pogum in mu je izrazil vso podporo lige pri nadaljevanju njegove poklicne poti. Med košarkarji, ki so kot prvi čestitali Collinsu in mu izrazili podporo je bil zvezdnik Los Angeles Lakers Kobe Bryant.

... ter tudi Clinton in Obama

Oglasil se je tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, njegova hčerka Chelsea je s Collinsom skupaj obiskovala univerzo Stanford. "Jasonovo sporočilo je zgodovinsko za LGBT gibanje ter pomemben trenutek za profesionalni šport. Upam, da ga bodo podprli igralci lige NBA, navijači in tudi predstavniki medijev," je zapisal Clinton. Ameriški predsednik Barack Obama pa je, po sporočilih iz Bele hiše, Collinsa poklical po telefonu in mu izrazil vso podporo, dejal pa mu je tudi, da ga je navdahnil s svojim pogumom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.