Šport > Košarka
98 ogledov

"Sem Grk, a Slovenija je moja ekipa"

eurobasket 2015 Saša Despot
Stefanos Dedas že kar nekaj časa uspešno sodeluje z Juretom Zdovcem, tokrat je že tretjič tudi član strokovnega štaba v slovenski izbrani vrsti. Pred današnjo tekmo z Grčijo in na njej bo naredil vse, da bi bil po koncu dvoboja edini zadovoljni Grk v zagrebški Areni.

Kako bi ocenili zadnjo tekmo z Nizozemsko?
Nekaj takega smo pričakovali, na tekmo smo bili dobro pripravljeni. Prvih sedem minut smo prikazali takšno predstavo, kot smo se dogovorili. Sploh niso dosegli koša. Jure je na vseh sestankih opozarjal, da igrajo čudno košarko. Nikoli se ne ustavijo, tudi takrat, ko precej zaostajajo. V tem je bila težava. V drugem polčasu smo izgubili pravi ritem in dali smo jim priložnost za vrnitev v igro. Ko smo znova začeli odlično igrati v obrambi, so jim sodniki podarili osem prostih metov in znova so prišli blizu. Raven sojenja ni bila takšna kot na prejšnjih tekmah. Igrali smo trdo obrambo, če pa imaš 'občutljivega' sodnika, je to težava. Vsi slovenski navijači vedo, da ta reprezentanca ni tako močna kot nekatere pred njo, a tekma je pokazala, da fantje imajo karakter. Vsi so lahko videli ključne koše Klemna Prepeliča in Zorana Dragića, a tudi Miha Zupan nam je dajal nekaj novih možnosti za igro. Tudi to je bilo pomembno. A posameznik ne dobi tekme, dobi jo ekipa. Zadovoljni smo z zmago, ta je bila tudi cilj.

Zdaj sledi dvoboj z vašo Grčijo.
Imajo boljšo ekipo, gre za zelo resno moštvo. Posamezniki v njej so osvojili že veliko naslovov. Toda, če se bomo držali zastavljenega načrta, ki ga je pripravil Jure Zdovc, in bomo igrali agresivno pred številnimi slovenskimi navijači, nam lahko kaj tudi uspe iztržiti.

To je že vaše tretje sodelovanje s slovensko reprezentanco. Kako to, da ste vedno pripravljeni priskočiti na pomoč?
Z Juretom dobro sodelujeva že vrsto let. Tudi v klubu v Rusiji, potem v Turčiji. Zame je to služba, sploh ni pomembno, če gre za Slovenijo ali Grčijo. Res je to že moje tretje poletje s Slovenijo, prvič sem sodeloval z reprezentanco leta 2009, nato tudi lani. Izjemno so mi všeč slovenski navijači in način na kateri podpirajo izbrano vrsto. Vsako leto me znova presenetijo. Vedo, da je bilo letos kar nekaj odpovedi in prav neverjetno je, kako podpirajo te fante, ki so trenutno v reprezentanci. Tudi zaradi tega sem čustveno še bolj navezan na Slovenijo in si še toliko bolj želim dobrega rezultata. Navijači so zelo pozitivno naravnani, ekipi dajejo ritem. Zelo so mi všeč. Upam, da bo dvorana polna tudi proti Grčiji, tekma je sicer že ob treh, zato mnogi ne bodo mogli priti. Da Slovenija igra ob treh, je neumno. Želim, da nam pomagajo proti Grčiji. Zame bo ta tekma nekaj posebnega. Grčija je res moja država, a Slovenija je moja ekipa in osredotočen sem le na njo.

Ali po dveh zmagah in temu, da ste na pragu napredovanja, že pogledujete po skupini D?
Ničesar ne bomo kalkulirali. Zaenkrat me ne zanima dogajanje v skupini D. Če povem po pravici, si na koncu dneva le ogledam rezultate, stanje na lestvici pa me sploh ne zanima. Posvečam se le temu, da Juretu in ekipi pomagam k napredovanju v izločilne boje v

Bi vas zadovoljilo, če bi se uvrstili v četrtfinale in tam izgubili?
Ko so na vrsti izločilni boji, se lahko dobra ali slaba stvar zgodi v enem večeru. Če bomo osredotočeni, pripravljeni in morda tudi srečni, lahko dosežemo še kaj več. A prvi cilj je vsekakor uvrstitev na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre. Jure sicer vedno cilja na sam vrh, nekoliko bolj realno pa je za pričakovati boj za uvrstitev v kvalifikacije za Rio. V Francijo, seveda upam, da se bomo tja uvrstili, bomo morali oditi s čistimi mislimi. Takrat bo treba obrniti nov list, ne smemo se zadovoljiti s tem. Vsekakor se bomo potrudili za čim boljši rezultat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.