Šport > Košarka
33 ogledov

Slovenci le strli trdožive Fince

slovenija grčija ep 2011 lakovič calathes
1/16
EPA
Slovenska košarkarska reprezentanca je zdržala pritisk in v odločilni tekmi za uvrstitev v četrtfinale s 67:60 premagala košarkarsko majhno Finsko. Od polfinala ekipo Božidarja Maljkovića loči močna Španija.

Slovenski košarkarji so se uvrstili v četrtfinale 37. evropskega prvenstva v Litvi. V odločilni, zadnji tekmi drugega dela so premagali reprezentanco Finske s 67:60. V torek se bo osem najboljših ekip – poleg Slovenije še Španija, Francija, Litva, Srbija, Rusija, Makedonija in Grčija – iz Vilnusa preselilo v Kaunas, kjer bodo od srede do nedelje potekali odločilni boji za naslov prvaka, kolajne in olimpijske kvote.

Slovenija se bo v sredo ob 17. uri v četrtfinalu pomerila z aktualnimi evropskimi prvaki Španci. Zmaga prinaša uvrstitev v polfinale in s tem že zagotovljeno mesto vsaj v kvalifikacijah za olimpijske igre (neposredno se v London 2012 uvrstita le finalista, naslednji štirje pa v kvalifikacije), poraz pa v boj za razvrstitev od 5. do 8. mesta. Slovenija se bo križala z dvobojem Litva – Rusija/Makedonija.

Začetek tekme proti eni najmanj košarkarsko obarvanih ekip v drugem delu za Slovenijo sicer ni bil spodbuden, saj se je igralcem še kako poznala trema ob odločilnem nastopu. V igri je bilo pač veliko več kot napredovanje v četrtfinale. Zato met ni stekel in Slovenija je v prvih desetih minutah dosegla le šest košev iz igre. Vseeno dovolj za vodstvo s 14:12, ki ga je v drugi četrtini po zaslugi razigranega Uroš Slokarja (12 točk, 5 skokov v prvem polčasu) raztegnila na 28:19 v 16. minuti ter 42:26 v 20. minuti.

Slovenija je v prvem polčasu uspešno zaustavila najnevarnejše orožje Fincev – trojke, ki so jih na tem EP v povprečju zadeli nekaj manj kot deset na tekmo, v nadaljevanju pa nekajkrat pozabila na obrambo zunanjih položajev. Slovenski navijači so kar dolgo trepetali za pričakovano zmago, ker tudi igra v napadu ni stekla.

Na trnih so bili deset minut pred koncem, ko se je Finska približala na vsega šest točk zaostanka (54:48), slabe štiri minute do zaključka, ko je semafor kazal zgolj 60:51, in v zadnji minuti pri vodstvu s 64:60. Finci so se pač borili do zadnjih sekund in kakšnih 300 navijačev v dvorani Siemens v Vilnisu je moralo počakati vse do zaključka, da se je enoglasno zaslišalo "rom-pom-pom, še ne gremo domov". Odločilno razliko je naredil Erazem Lorbek, ki je v zadnji četrtini dosegel sedem od svojih 14 točk ter zbral štiri pomembne skoke (skupno 6).

Izjave po tekmi:

Božidar Maljković, selektor Slovenije:
"Čestitke fantom, ki so danes dosegli pomembno zmago in ki so se bili pripravljeni odreči zasebnemu življenju v dobrobit reprezentance. Igrali smo dobro, disciplinirano 32 do 33 minut, nato pa se malce preveč sprostili. Če ne bi bilo teh napak, bi dosegli še bolj prepričljivo zmago. Nočem še govoriti o naslednji tekmi, čeprav vsi veste, kako težko bo premagati Španijo, saj nočem devalvirati uspeha proti Finski. Naše mesto je brez dvoma med osmimi najboljšimi ekipami v Evropi."

Uroš Slokar, igralec Slovenije:
"Tekma je bila za nas zelo težka, saj smo se zavedali, da je vložek velikanski. Po treh zaporednih porazih smo staknili glave skupaj in odigrali veliko bolj sproščeno. Osredotočeni smo bili na naš cilj, ekipa je ostala skupaj, tako da zasluženo potujemo v Kaunas. Nismo igrali samo za nas, predvsem smo se želeli oddolžiti vsem našim navijačem, ki nas podpirajo. V četrtfinalu je Španija nesporna favoritinja, vendar bo na parketu stalo po pet igralcev na vsaki strani in ena ekipa bo na koncu zmagala. Zdaj bo svojo vlogo igrala tudi dnevna forma."

Jaka Lakovič, kapetan Slovenije:
"Za nami so naporni dnevi, saj takšnega krča, kot smo ga doživeli v drugem delu evropskega prvenstva, jaz v svojih šestih nastopih na evropskih prvenstvih še nisem doživel. Zdaj, upam, da se nam je odvalil kamen od srca in da bomo lahko na naslednjih tekmah zaigrali bolj sproščeno in pogumno. Vemo, da je španska ekipa favorit, vendar bomo naredili vse, da ji ne bo lahko."

Erazem Lorbek, igralec Slovenije:
"Po treh porazih nam ni bilo lahko, zato moramo biti zadovoljni z zmago. Naredili smo korak naprej, saj smo igrali kot ekipa, hkrati pa je vsak igralec naredil svojo nalogo. Zavedamo se, da Španija igra zelo dobro košarko in da bomo morali narediti še en korak naprej, če jo bomo želeli ogroziti."


Evropsko prvenstvo, 2. del, 3. kolo (Vilna):

Skupina F

Slovenija : Finska 67:60 (54:48, 42:28, 14:12)
Lorbek 14, Slokar 13, Lakovič 11; Koponen 14, Huff 13

Grčija : Gruzija 73:60 (51:47, 32:25, 12:13)
Vasileiadis 15, Bourousis 13, Fotsis 10; Haynes in Šengila 11, Šermadini 10 in 14 skokov

Rusija : Makedonija 63:61 (51:49, 37:34, 19:20)
Šved 14, Fridzon 11, Monja, Mozgov in Bikov 8; McCalebb 16, Antić 15 in 10 sk.

Lestvica: 1. Rusija 10 točk, 2. Makedonija 9, 3. Grčija 8, 4. Slovenija 7, 5. Finska 6, 6. Gruzija 5

Komentarjev 5
  • pravaresnica123 08:38 13.september 2011.

    Ker prehitro pozabljamo kaj se je prej dogajalo, pa smo tam, ker smo!!! Selektor izjavlja:" Fantje so naredili vse za Slovenijo!" Mater, so imeli "visoke" standarde!!! Pa še plačani so dobro za to. Če bi po klubih tako igrali, bi ...prikaži veči imeli pa močno domačo ligo!!!

  • Avatar roksa
    roksa 19:35 12.september 2011.

    Eh, Španci so za tri klase boljši od nas.Zato, ker majo pošlihtano v glavi!!!!!

  • 1111 16:32 12.september 2011.

    škoda...zares škoda...naši bi bili lahko brez skrbi...Španija??? ...če se bodo naši fantje prebudili..je vse možno...če...