Šport > Košarka
3676 ogledov

Slovenci lepo stopnjevali ritem in izpolnili zastavljeni cilj

slovenska košarkarska reprezentanca fiba.basketball
Slovenski košarkarji so v tretji tekmi svetovnega prvenstva premagali Zelenortske otoke (92:77) in prvi del tekmovanja sklenili s popolnim izkupičkom (3-0). Če je bila prva polovica dvoboja precej izenačena, pa so Slovenci v drugem delu stopili na plin in vendarle upravičili vlogo izrazitega favorita.

Selektor slovenske izbrane vrste Aleksander Sekulić, ki na tekmi ni mogel računati na lažje poškodovanega Jako Blažiča, je uvodoma v ogenj poslal Luko Dončića, Zorana Dragića, Alekseja Nikolića, Bineta Prepeliča in Mikea Tobeyja.

Po uvodnem zaostanku z 2:4 so Slovenci uprizorili delni izid 9:2 in povedli za pet točk (11:6). To prednost so nato brez večjih pretresov držali skozi celotno četrtino.

Sloveniji je hitro stekel met z razdalje, dvakrat je zadel Nikolić, enkrat pa Dragić. Dončić se je mučil pri metu iz igre, je bil pa zato bolj natančen s črte za proste mete, kjer je v prvi četrtini zadel šest od osmih poskusov (75%). 

Čeprav so Slovenci vseskozi vodili, so nasprotniki vztrajno držali priključek in uspešno kaznovali vse slovenske napake. Najbolj so zapretili dobro minuto pred koncem prve četrtine, ko so se s trojko približali na vsega dve točki razlike (21:19).

Selektor Sekulić je med minuto odmora izpostavil potrpežljivost v napadu in vračanje v obrambo. Slovenci so na prvi odmor odšli s tremi točkami prednosti (24:21).

Dončićeva strelska kriza se je nadaljevala tudi v drugi četrtini. Bolj razpoložen je bil Klemen Prepelič, ki je z več zaporednimi koši kot prvi košarkar na tekmi dosegel dvomestno število točk. S košema Dragića in Žige Dimca je Slovenija povedla za osem točk (39:31). Zelenortski otoki, ki so prikazali zelo raznoliko igro, niso popuščali in se še naprej dobro upirali favoriziranim Slovencem, ki so se nekajkrat izkazali tudi v obrambi, a preveč grešili v napadu, kjer so zapravili tudi nekaj 'zicerjev'.

slovenska košarkarska reprezentanca | Avtor: fiba.basketball fiba.basketball
Dončić je v zadnji minuti druge četrtine končno dosegel svoj prvi koš iz igre (1/9), nato pa še lepo asistiral Žigi Samarju, ki je postavil končni izid prvega dela (45:38). Slovenija je bila v prvem polčasu 42-odstotna pri metu iz igre, medtem ko so igralci Zelenortskih otokih zadeli 52 odstotkov vseh poskusov.

Dončić in Klemen Prepelič sta imela na računu po deset točk, pri nasprotnikih je bil s sedmimi najučinkovitejši Betinho Gomes

Slovenija je prednjačila po številu skokov (19:16) in podaj (12:10), prav tako je izgubila manj žog (4:9).

Slovenija je drugi polčas začela v enaki postavi kot prvega. Prednost sedmih točk je hitro skopnela (45:45), nalet Zelenortskih otokov pa je s trojko prekinil Dončić in s tem tlakoval pot mini slovenski seriji (53:45). Slovenci so igrali dokaj čvrsto obrambo, nekaj več preglavic jim je na trenutke povzročal le 221 centimetrov visok orjak Edy Tavares, sicer Dončićev dober prijatelj še iz časov, ko sta skupaj igrala v Madridu.

 | Avtor: fiba.basketball fiba.basketball
V tem delu tekme se je razigral tudi Gregor Hrovat, ki je bil najzaslužnejši za to, da je Slovenija prvič na srečanju povedla z desetimi točkami (62:52). Zelenortčani so postajali vse bolj nervozni, kar se je odražalo v večjem številu neizdelanih in posledično tudi zgrešenih metov. Slovenske pobude ni mogla zaustaviti niti tehnična napaka Dončiću, ki je po mnenju sodnika na neprimeren način opozoril na nedosojen dodaten prosti met po košu za 68:54.

Slovenci so počasi, a zanesljivo tekmo peljali v zastavljeno smer. Še naprej so igrali z agresivno obrambo in pet minut pred koncem dvoboja povedli za 20 točk (82:62), nato pa to prednost brez težav zadržali do zadnjega sodniškega piska.

Dončić je dosegel 19 točk (5/17 iz igre, 1/8 za tri, 8/11 prosti meti), sedem skokov in devet podaj, K. Prepelič pa 18 točk (6/11 iz igre), štiri skoke in sedem podaj. Po 11 točk sta prispevala B. Prepelič in Nikolić, Tobey pa se je ustavil pri osmih točkah in šestih skokih. Najboljši strelec nasprotne ekipe je bil Gomes s 17 točkami.

Slovenci so dosegli več skokov (39:32) in podaj (24:21) ter zabeležili manj osebnih napak (20:26) in izgubljenih žog (10:19).

SP v košarki, skupinski del, 3. tekma:

Slovenija - Zelenortski otoki 92:77 (24:21, 45:38, 69:55)

slovenska košarkarska reprezentanca | Avtor: fiba.basketball fiba.basketball

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 15:09 30.avgust 2023.

    Še dva poraza z Nemčijo in Avstralijo in adijo Filipini.

Sorodne novice