Šport > Košarka
17 ogledov

"Slovenija bo najbolj borbena ekipa na EP"

Matej Avanzo in Goran Dragić Anže Petkovšek
Še deset dni je do odhoda na evropsko prvenstvo v Litvo. Na zadnjih treh prijateljskih tekmah jo bo spodbujal tudi dolgoletni kapetan Rašo Nesterović, ki bi lahko po besedah direktorja reprezentance Mateja Avanza postal promotor slovenske košarke.

Nesterović je z reprezentanco kot posebni gost odpotoval v Španijo. Njegova vključitev v delo z ekipo je presenetila.
Rašo bo verjetno že letos poleti ali pa ob koncu prihodnje sezone oznanil konec kariere. Preprosto ne najde več motiva za igranje. Veliko se pogovarjamo o tem, kaj bo počel po zaključku športne poti. Kdor ga pozna, ve, da je izjemno pozitivna osebnost, združevalen in da zna na stvari gledati zelo široko. Ne nazadnje ima desetletne izkušnje igranja v tujini, predvsem ligi NBA, zato njegovi nazori zagotovo spadajo v prihodnost slovenske košarke. Trenutno je še prezgodaj govoriti o njegovi vlogi, je pa odprtih kar nekaj opcij, vključitev v KZS, delo z reprezentanco ali v luči promocije evropskega prvenstva 2013 v Sloveniji.


Slovenija je vzpostavila odlično sodelovanje z najmočnejšimi zvezami v Evropi. Španija je lani igrala na odprtju Stožic, z Litvo v pripravah igrate dvakrat, slovenska košarka je cenjena tudi drugod po stari celini.

Po zaslugi generalnega sekretarja KZS Iztoka Remsa smo podpisali pogodbe o sodelovanju s špansko in litovsko košarkarsko zvezo, zelo dobre odnose imamo tudi z nemško zvezo, in če tem dodamo še vse košarkarske zveze iz nekdanje Jugoslavije, potem je jasno, zakaj lahko gostimo ali igramo z najboljšimi reprezentancami na svetu. V veliki meri je k temu pripomogla tudi nova dvorana v Stožicah.

Ali je uspešno delo KZS opaziti tudi v finančnem izkupičku pri pokroviteljih?
Novih sponzorjev, torej tistih, ki KZS pomagajo s finančnimi vložki, ne pa s storitvami, je šest. Veseli me, da smo z večino pogodbe podpisali, preden se je izvedelo, da bo Slovenija gostila evropsko prvenstvo, kar pomeni, da ti v nas niso prepoznali le hitrega konja na kratke proge, temveč maratonce. Nekaj pogodb je tudi dolgoročnih, torej do leta 2015, s čimer smo se zavarovali, da nas osip pokroviteljev po evropskem prvenstvu ne bi preveč prizadel.

Slovenska reprezentanca je pri koncu priprav. Odigrala je sedem od desetih prijateljskih tekem in jih šest dobila. Ocena?
Potekajo po načrtu. Začeli smo z nekoliko lažjimi tekmeci, nato smo z nizom petih tekem v sedmih dneh simulirali natrpan spored evropskega prvenstva, zaključili pa jih bomo z glavnimi kandidati za najvišja mesta na EP, Španijo in Litvo. Žal smo imeli nekaj poškodb, predvsem tu mislim na Boštjana Nachbarja, v zadnjem tednu nas je moral zapustiti tudi Miha Zupan zaradi težav s hrbtom, v Španijo pa ni odpotoval Luka Rupnik, ki je zbolel. Zelo pa smo zadovoljni z izbiro krajev. Slovenija je namreč pravi mali biser za priprave športnih ekip. Ptuj se je izkazal že pri različnih športnih panogah, letos smo podpisali štiriletno pogodbo o sodelovanju s hotelom v Rogaški Slatini, ki nas je prav tako navdušil, Kranjska Gora pa je že tako naša stalna baza, ki bo z izgradnjo nove športne dvorane postala še privlačnejša.


Ali lahko Slovenija kljub odpovedim (Beno Udrih) in poškodbam (Gašper Vidmar, Boštjan Nachbar) še naprej kandidira za medaljo na EP v Litvi?
Selektor Maljković že od prvega treninga igralcem vceplja zmagovalno miselnost. Koliko je to uspešno, bomo videli na evropskem prvenstvu. Moje mnenje pa je, da je krog reprezentanc za najvišja mesta zelo širok, med desetimi in dvanajstimi ekipami, in da mi zagotovo spadamo v krog reprezentanc za medaljo.


Kaj bo največji plus slovenske reprezentance na EP in kje pričakujete največji manko?

Slovenija bo zagotovo najbolj borbena reprezentanca na EP, ki bo igrala eno najtrših obramb. Slabši pa bomo v rotaciji igralcev oziroma na mestu krila in branilca v napadu, kjer se bo poznala odsotnost Boštjana Nachbarja. Bomo pa zato bolj atletska ekipa kot na prejšnjih prvenstvih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.