Šport > Košarka
25 ogledov

Dragić razkril recept za uspeh

slovenija dragić košarkarska repezentanca trening Boštjan Tacol
Goran Dragić, edini slovenski reprezentant, ki si kruh služi v ligi NBA, na evropskem prvenstvu napoveduje borbeno in agresivno igro. O klubski prihodnosti bo razmišljal po Litvi.

Do začetka prvenstva sta še dva tedna. Čemu se boste morali do prvih tekem v Litvi še posebno posvečati?
Veliko bomo videli na tekmah s Španijo. Na zadnjih treningih smo se posvetili zlasti določenim malenkostim v svoji igri in poskušali odpraviti pomanjkljivosti tako v obrambi kot napadu. Prepričan sem, da zelo dobro napredujemo. Nekatere odgovore bomo dobili proti Špancem, ki so že v odlični formi.

So bile priprave naporne? Selektor Maljković velja za zelo trdega trenerja ...
Treningi so bili res zelo naporni. Šele v ponedeljek smo dobili prost popoldan; prej smo – predvsem kondicijsko – vseskozi delali na zelo visoki ravni. Selektor je dejal, da bo treninge zdaj nekoliko ublažil. Ne bomo več toliko tekli, bolj se bomo posvečali podrobnostim v igri. To se že nekako pozna, tudi igralci nismo več tako utrujeni. Po pol prostega dneva smo že bolj sveži. Treba bo še naprej pametno trenirati. Evropsko prvenstvo se bliža, zato se bazične priprave končujejo, v ospredje pa bo vse bolj prihajala taktika.

Boste tokrat med fizično bolje pripravljenimi reprezentancami?
Ne vem, kako delajo druge izbrane vrste, toda zase lahko trdim, da se počutim odlično. Zame je bilo še zlasti naporno, ker v zadnjih treh mesecih nisem igral. Zdaj bi lahko brez težav v visokem tempu neprekinjeno tekel vsaj 20 minut. Sem odlično fizično pripravljen, verjamem pa, da so tudi vsi soigralci. Tudi tri zaporedne tekme ne bi smele biti težava. Prepričan sem, da bomo na vsakem dvoboju pokazali svoj maksimum in vsakič igrali na najvišji možni ravni.

Ste zadovoljni s svojo trenutno formo?
Na zadnjih tekmah sem bil s svojim nastopom enkrat zadovoljen, drugič ne. Poznala se mi je utrujenost nog in s svojo hitrostjo nisem prišel do izraza.

Ste že razmišljali o tekmecih?
Še ne. Za zdaj se posvečamo predvsem naši igri in temu, kaj je treba popraviti. Tekmeci bodo na vrsto prišli pozneje, ko bo šlo zares – dan ali dva pred tekmo. Takrat bomo videli, kakšen sistem igre imajo, kako je treba proti njim igrati v obrambi ...

Na nekaterih položajih ste šibki, po poškodbi Boštjana Nachbarja zlasti na položaju krila. Boste poskušali to nadomestiti z borbenostjo in agresivnostjo?
Da. Drugače tudi ne bo šlo. Druge reprezentance bodo višje, močnejše od nas, zato nam preostane le igra z veliko borbenosti in agresivnosti po vsem igrišču. Nekako bomo morali igrati hitrejšo košarko in upam, da nam bo uspelo. Na nekaterih pripravljalnih tekmah smo že pokazali, da lahko proti močnejšim ekipam le tako dosežemo dober rezultat. To je pravi recept.

Goran Dragić ob dvoboju s Kobejem Bryantom v končnici lanske sezone NBA. (Foto:  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kako pa je z vašo klubsko prihodnostjo v času lockouta v ligi NBA?
O tem še ne razmišljam. Tudi s svojim agentom se nisem še nič pogovarjal. Najprej želim končati nastope na evropskem prvenstvu, potem pa se bomo posvetili tudi temu. Takrat bom z glavo bolj pri vsej tej stvari. Za zdaj ni nič konkretnega.

Kje pa bi si želeli igrati?
Igrati želim tam, kjer bom lahko napredoval. Veliko bo odvisno od pogojev za delo, ki mi jih bodo ekipe ponudile. Odločil se bom za okolje, ki bo najboljše zame.

Ste bili tudi po zadnji sezoni lige NBA zadovoljni s svojim napredkom?
Vsekakor je vsako leto prostor za napredovanje. V NBA pravijo, da moraš takrat, ko si prost, delati zase, izboljševati svojo tehniko, met. Vsakič lahko kaj popraviš. Le z resnim treningom lahko narediš korak naprej, seveda pa k temu pripomorejo tudi tekme. Ni pomembno, koliko si star, vedno lahko napreduješ. Seveda pa k dobri statistiki pripomore dobra minutaža. Če igraš določeno število minut, sploh ni težko preseči mejo desetih točk in skokov na eni tekmi (zadnje tri tekme v minuli sezoni lige NBA je član ekipe Houston Rockets končal s povprečjem 13,3 točke, 10,3 skoka in 8,4 podaje, enkrat pa je dosegel tudi trojnega dvojčka – 11 točk, 11 skokov in 11 podaj; op. p.).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.