Šport > Košarka
15 ogledov

Prvi poraz Slovenije - brez finala EX-YU

Goran Dragić Slovenska košarkarska reprezentanca
1/12
Benjamin Kovač
Slovenska reprezentanca je v pripravah na EP 2011 zabeležila prvi poraz. V Stožicah so na Adecco pokalu EX-YU slavili Hrvati s 65:60. Četo Bože Maljkovića čaka tekma za tretje mesto proti Bosni in Hercegovini. V finalu Srbi in Hrvati.

"Najbolj pomembno je, da bomo pripravljeni v Litvi," je po porazu dejal Samo Udrih, ki je tokrat zbral sedem točk. Kaj je šlo narobe? "Zmanjkalo nam je potrpljenja v napadu, enostavno smo hoteli prehitro reševati akcije, zato smo imeli tudi veliko izgubljenih žog," je dodal Udrih. Veteran v slovenski izbrani vrsti pa za torkovo tekmo obljublja  igro na zmago. Erazem Lorbek pa je prvi poraz slovenske čete v tem poletju pripisal tudi utrujenosti. "Mislim, da smo v tem trenutku tudi malce utrujeni, ampak to se bo izplačalo kasneje." Nekoliko bolj zadovoljni so bili v hrvaškem taboru. Selektor Josip Vranjković pa je nekaj lepih besed namenil tudi Maljkoviću. "Zmage sem zelo vesel. Imel sem nekaj težav z izbiro ekipe, a smo bili na koncu vendarle dovolj močni. Pri tem bi rad dodal, da mi je bilo v neizmerno čast igrati proti gospodu Majkoviću, ki se ga spomnim še s svoje mladosti in lahko povem, da sem bil eden od tistih na katere je prenašal svoje znanje." Maljkovića pa je po tekmi bolj kot poraz skrbelo stanje Jake Lakoviča. "Zmagala bi lahko katerakoli ekipa, seveda pa vse čestitke Hrvaški. Imeli smo težave zaradi poškodbe Lakoviča (hrbet, op. p.) in upam, da bo naš kapetan nared do prvenstva. Naša ekipa mora biti mešanica med starejšimi in mlajšimi igralci, tako funkcioniramo najbolje."

Kako se je razpletalo?

Slovenci so v Stožicah pred približno 7000 navijači tekmo otvorili s košem Lorbka za vodstvo z 2:0. Nato pa so bili vse do predzadnje minute prve četrtine v rahlem vodstvu Hrvati, pri katerih je v uvodnih minutah tekme blestel Krunoslav Simon - ob polčasu je ob njegovem imenu pisalo deset točk. Slovenci so na prvi odmor odšli s točko prednosti, na začetku druge četrtine pa so sosedom ušli in v 14. minuti tekme je po trojki Saša Ožbolta na semaforju v Stožicah pisalo 28:19. Toda nepopustljivi Hrvati so se predvsem zavoljo slabega slovenskega meta približali in izenačili na 28, polčas pa je za koš razlike pripadel Slovencem (32:30).

Hrvati so v tretji četrtini nadaljevali z dobro igro, s katero so se približali v drugi in po petih zaporednih točkah Luke Bogdanovića povedli z 41:37. Slovenci so Hrvatom vseskozi dihali za ovratnik, toda v zadnjo četrtino so s prednostjo vstopili sosedje: 51:48 je bilo po tridesetih minutah igre. V zadnji četrtini je četa Bože Maljkovića prišla do vodstva, ko je premierni koš v slovenski reprezentanci dosegel Luka Rupnik (52:51). "Domači" so vodstvo v svojih rokah držali vse do 37. minute, ko je Goran Dragić dosegel zadnjo točko slovenske reprezentance (60:58). Hrvati so na koncu po trominutnem postu Slovenije slavili s 65:60. Pri "gostih" se je najbolj izkazal Krunoslav Simon - dosegel je 15 točk, medtem ko je pri Sloveniji točko manj v statistiko vpisal Lorbek.

Adecco pokal EX-YU:

Slovenija : Hrvaška 60:65* (16:15, 16:15, 16:21, 12:14)
Lorbek 14, Smodiš 10, G. Dragić 8; Simon 15, Bogdanović 11, Žorić 9

Bosna in Hercegovina : Srbija 61:82*
Teletović 18, Domercant 11; Krstić 16, Savanović 15, Rašić 14

*Srbi in Hrvati so se z zmago uvrstili v finale

Torek ob 15.00, za 5. mesto
Makedonija - Črna Gora

Torek ob 18.00, za 3. mesto
Slovenija - BiH

Torek ob 21.00, finale:
Srbija - Hrvaška

Komentarjev 2
  • vladek 15:22 09.avgust 2011.

    Zakaj so se naši bunili na vsako sodniško odločitev.Proti ČrniGori so im sodniki šenkali zmago.Postali so prepotentni.Pa naj si najdejo enka vorng kateri ih bo vodil a ne tega starčka.On je bil nekdaj,danes je pa samo še senca.

  • KOŠARKAmanija 09:06 09.avgust 2011.

    Vsaka izkušnja je dobrodošla, vedno se da še kaj izboljšati. To je bil dober "trening", v Litvi pa bo šlo zares! Če želite gratis v Litvo se nam pridružite, podarjamo 5x 7 dnevno navijanje s kartami za tekme: www.facebook.com/KosarkaManija