Šport > Košarka
7 ogledov

Slovenija ne rabi opomnika o majhnosti

slovenija grčija ep 2011 maljković EPA
Komentar po koncu evropskega košarkarskega prvenstva.

Evropsko košarkarsko prvenstvo je končano, na srečo vsaj z zmago na zadnji tekmi, ki je rahlo izboljšala okus. S sedmim mestom niso zadovoljni niti zveza niti igralci niti javnost. Zadovoljen pa je selektor Božidar Maljković. Slovenci smo obstali tako na pragu cilja – uvrstitve na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre – kot od želje, ki je segala do kolajne. Res, nikakor mi niso po godu dežurni pljuvalci – Svetlana Makarovič bi jim verjetno dejala Slovenceljni –, ki ne znajo ločiti zrnja od plevela in kritizirajo vse križem kražem, ob eni zmagi pa nato kujejo v zvezde taiste osebe, ki so jih še pred kratkim črtili do onemoglosti. Prav tako nisem privrženec bliskovitih kolobarjenj trenerjev.

Dejstvo je, da je Slovenija prišla v delno pomlajeni zasedbi in da so se nove moči Zoran Dragić, Edo Murić, Mirza Begić in Luka Rupnik (dokaj) izkazale. Dejstvo je tudi, da je Slovenija igrala zelo solidno obrambo, saj je peta ekipa prvenstva po številu dobljenih točk. Enako mesto je slovenska četa zasedla tudi, kar zadeva skok, v košarki zelo pomemben element. Vendar pa nekatere druge kategorije šepajo. Denimo met. Maljković je dejal, da Slovenijo pesti odsotnost pravih strelcev. Še kako res, vendar, ali je to izvedel dan pred odhodom? Jasno, da ne, zato bi moral prilagoditi igro, ne pa da je Slovenija sprožila kar 271 metov za tri točke, skupaj z Makedonijo največ na prvenstvu, zadela pa jih je 77 oziroma 28,4 %, kar jo uvršča na deseto mesto turnirja.

Selektor je dejal tudi, da je Slovenija igrala brez šestih najpomembnejših igralcev po rejitngu. Hm, torej Erazem Lorbek ne sodi med šest najboljših slovenskih košarkarjev? In o Benu Udrihu, kako bi bilo bolje z njim. Morda res, ampak mlajši Udrih za reprezentanco ni igral uradne tekme že tri leta. In da je imel v klubu le Erazem Lorbek v pretekli sezoni spodobno minutažo. Kaj pa Sašo Ožbolt, Goran Jagodnik, Zoran Dragić, Goran Dragić, Edo Murić … Težko rečemo, da jim je manjkalo minut in tekem. Znova obujena tema je Sani Bečirović, za katerega naj bi Maljkoviću ljudje na zvezi in trenerji odsvetovali vpoklic. Selektor je dejal, da se je odločil za mlajše. Ampak na položaju branilca-strelca sta bila v Litvi košarkarja enakih let (Sašo Ožbolt) in dve leti starejši (Samo Udrih) kot Bečirović. Maljković navsezadnje tudi pravi, da moramo biti zadovoljni s takšno uvrstitvijo, ker smo majhna država. Ali res potrebujemo nekoga, ki nam bo govoril, kako smo majhni? Čas je za podrobno analizo in dolg pogovor.

Komentarjev 2
  • analitik 19:15 19.september 2011.

    Maljkovič udaril Muriča med odmorom, objavlja index.hr, res žalostno,....http://www.index.hr/sport/clanak/video-bozo-maljkovic-udario-igraca-tijekom-timeouta/572608.asp

  • 1111 15:34 19.september 2011.

    ...ta majhna država, bi lahko bila veliko bolj prepoznavna, če bi imela svoje ljudi, ki cenijo biti slovenec in igrat za to barvo in ne samo za koliko...ne rabimo Maljkoviča, imamo zadosti svojih, ki se dobro spoznajo na svoje delo...dejstvo ...prikaži več je da v KZS poberejo večino denarja, da nič ne naredijo in krivdo dajo na drugega...pravilno...naj bodo doma športniki...ker taka zveza nam ne rabi...