Šport > Košarka
5 ogledov

Slovenija boljša v drugem polčasu

eurobasket 2015
1/12
Saša Despot
Slovenska reprezentanca se je s še neporaženo Grčijo merila za boljše izhodišče pred izločilnimi dvoboji, a je slednja hitro prevzela vajeti igre. Slovenci so se v drugem polčasu vrnili v igro, a bili vseeno prekratki za presenečenje. Tekma se je končala z izidom 72:83.

Slovenska reprezentanca bi z zmago proti Grčija za 13 točk skočila na prvo mesto v skupini, z zmago za pet na drugo, v primeru manjše zmage ali poraza pa bi v krogu s Hrvaško in Grčijo ostala na tretjem mestu pred zadnjim krogom skupine C.

"Komaj čakamo tekmo z Grčijo. To so tekme, ki jih je najlepše igrati, pomeriš se z izjemnimi igralci. Vsi bomo maksimalno motivirani. Danes sledi še analiza. Najprej si bomo ogledali prvi polčas njihove tekme, kasneje bo sledil sestanek. Veliko časa pa na takšnih tekmovanjih ni. Mesec in pol delaš na svoji igri, nato pa opraviš korekcije glede na tekmeca," je po zmagi nad Nizozemsko in pred dvobojem z Grčijo dejal kapetan slovenske izbrane Jure Balažić. Pritisk na slovenskih košarkarjih je bil tokrat sicer precej manjši kot pred dvobojem z Nizozemsko in kot bo na tekmi z Makedonijo, ko tudi slovenska javnost je in bo pričakovala zmago. Na tekmi z Grčijo Slovenci ni imela veliko za izgubiti, precej več pa je lahko pridobila.

Kljub neugodni zgodnji uri za slovenske navijače, je bilo tudi tokrat Arena Zagreb povsem zeleno obarvana. Če so Slovenci dobili tvoboj na tribunah, pa so se stvari na parketu začele povsem po grških željah. Ti so ob dobri obrambi hitro povedli z 8:2. Sledila je minuta odmora, takoj za njo pa lepo zabijanje Uroša Slokarja. Center je bil v napadu najbolj razpoložen v slovenski izbrani vrsti, po njegovi sedmi točki, zadel je met za tri točke, je bil na semaforju izpisan rezultat 12:11 za Grčijo. Slednja je dominirala v skoku in prav zaradi tega elementa povedla z 18:13, po dveh trojkah Nikosa Zisisa in Vassilisa Spanoulisa pa je prednost narastla na osem točk (23:15).

Na začetku 12. minute so Grki prvič prišli do dvoštevilčne prednosti (28:17), Miha Zupan pa je s košem in dodatnim prostim metom poskrbel le za nekoliko znosnejši zaostanek. A Grki se niso zaustavljali, prevsem z močnim Yannisom Bourousisom so dominirali tudi pod slovenskim obročem in prihajali do lahkih košev. V napadu se je nato tudi strelsko razigral še Spanoulis in s desetimi zaporednimi točkami poskrbel za 46:29. Grkom je na roko šlo tudi nekaj sodniških odločitev, po stari navadi je nekolikokrat 'zablestel" Italijan Luigi Lamonica.

Vseeno je bila visoka prednost Grkov povsem zaslužena. Slovenci so se borili, a so bili Grki preprosto precej boljši. Ob 67-odstotnem metu iz igre so prepričljivo dobili tudi skok s kar 19:9, samo pod slovenskim košem so pobrali sedem žog.

Že v prvem polčasu najboljši slovenski strelec Jaka Blažič je drugi del odprl z dvema trojkama, koš in dodaten prosti met pa je dosegel Zoran Dragić (40:48). Blažič je še naprej zadeval, po njegovih petih točkah je Slovenija prišla le na -5 (49:54), slovenski navijači pa so izjemno podpirali svoje navijače. Slovenski nalet je s trojko umiril Georgios Printezis, Grki pa so v zadnjo četrtino vstopili z naskokom devetih točk.

Blažič je nadaljeval z izjemno predstavo in zadel najprej za tri točke, nato pa je zadel še dva prosta meta (58:62). V naslednjem napadu je Dragić poskrbel le še za dve točki zaostanka, grški trener Fotis Katsikaris pa je moral vzeti minuto odmora. Grški navijači so povsem utihnili, Slovenci pa so še naprej bili izjemno glasni. Za nekoliko občutnejšo prednost Grkov sta nato poskrbela Printezis in Spanoulis. Slednji je zadel za 69:61. Pri rezultatu 71:64 so sodniki znova hitro Slovencem dosodili dve osebni napaki, eno od teh v napadu Alenu Omiću, prednost Grčije pa je štiri minute do konca dvoboja narastla na +11, po trojki Zisisa pa še na dve točki več. Dragić je odgovoril s petimi zaporednimi točkami za 72:80, a bližje Slovenci niso prišli.

Izjavi po tekmi:

Jure Zdovc: "Grčija je zmagala povsem zasluženo, saj je bila boljša večino tekme. V prvem polčasu nam je dala lekcijo košarke, nas nadigrala v vseh pogledih, tako da smo na trenutke delovali prav smešno. Med odmorom sem fantom dejal, naj igrajo kot, da bi bili v Ljubljani pred domačo publiko, zato je bila njihova igra precej boljša. Prišli smo v položaj, da bi se lahko prebili v ospredje, vendar nam je v zaključku tekme padla zbranost in poraz je bil neizbežen. Jutri je nov dan in nova tekma, upam le, da nocojšnji obračun fantom ni vzel preveč moči."

Jaka Blažič: "Tekma je bila naporna tako fizično kot iz psihološkega stališča. Na začetku nismo bili pravi, začeli smo premalo agresivno, med polčasom pa nas je Zdovc ohrabril. Dejal je, da vsak dan ne igraš proti tako dobrim igralcem, postali smo bolj agresivni, spremenili nekaj obrambnih različic in se dobro kosali z Grki. Pomembno je, da smo videli, kako moramo igrati proti tako kakovostnim reprezentancam. Za nas je odločilna tekma v osmini finala in tedaj bomo morali pokazati vse znanje."

EuroBasket, Skupina C, 4. kolo:

Slovenija : Grčija  72:83 (17:23, 31:46, 53:62)
Blažič 27, Dragić 22; Spanoulis 19, Printezis 16

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.