Šport > Košarka
19 ogledov

Slovenke z zmago nad Švico ohranile upanje

Teja Oblak Slovenska košarkarska reprezentanca Slovenija KZS/Aljaž Močnik
Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je v 2. kolu prvih kvalifikacij za EP 2015 v bolgarskem Samokovu premagala Švico.

Slovenska vrsta je ohranila upe po napredovanju v polfinale prvih kvalifikacij za EP 2015, a bodo sedaj prav Švicarke krojile njeno usodo. Te se bodo namreč v zadnjem, 3. kolu skupine B pomerile z gostiteljicami Bolgarkami, ki so bile v petek boljše od naše izbrane vrste. Slovenijo v končnico kvalifikacij popelje le švicarska zmaga z najmanj tremi in z največ 12 točkami razlike.

Po izenačenem začetku so slovenska dekleta v drugi četrtini prevzela pobudo in si do polčasa priigrala 12 točk naskoka (45:33). Veliko bolje od nasprotnic so začele tudi drugi polčas. Rezervistke so po težavah nosilk igre z osebnimi napakami z delnim nizom 12:6 Slovenijo popeljale že na visokih 18 točk razlike (60:42), a nato po tehnični osebni napaki Leje Jagodič brezglavo začele drveti v prepad. V pičlih treh minutah in pol so tekmicam na krilih Alexie Rol (sedem točk v nizu) dovolile 16 točk zapovrstjo (60:58) in v zadnjih devetih minutah se je vse začelo znova.

Švicarke niso izkoristile priložnosti

Da je vrag vzel šalo, je bilo jasno tudi selektorju Tomu Orešniku, ki mu ni preostalo drugega, kot da rezervistke hitro pošlje s terena ter nanj vrne udarno začetno peterko. Slabe tri minute pred koncem tekme je Živa Zdolšek slovensko vodstvo povišala na sedem točk (72:65), a tudi to ni bilo dovolj za miren zaključek tekme. Nespametni tehnični napaki Tine Trebec, ki je zanjo pomenila konec tekme, so sledile še izgubljene žoge in zgrešeni prosti meti. Švicarkam so se s tem ponujale nove možnosti za priključek, a jih izbranke Srba na švicarski klopi Milenka Tomića niso izkoristile.

V slovenski vrsti, ki se bo v domovino vrnila v nedeljo zgodaj popoldne, je bila z 18 točkami, 11 skoki in tremi podajami najboljša Tina Trebec. Šestnajst točk je dodala Teja Oblak, 15 pa Živa Zdolšek, ki je zadela vse tri poskuse izza črte 6,75 metra. Slovenija je sicer zadela kar 10 trojk iz 15 poskusov, a slabo izvajala proste mete (20:33). Za Švico je 29-letna Karen Twehues prispevala 21 točk (trojke 5:8).

Kvalifikacije za EP 2015, 2. kolo:

Slovenija : Švica 84:76 (22:20, 23:13, 15:19, 24:24)
Trebec 18, Oblak 16, Zdolšek 15; Twehues 21, Giroud 16, Kershaw 13

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.