Šport > Košarka
1794 ogledov

Tudi on razmišljal o selitvi v NBA, a nato umaknil prijavo z nabora

Blaž Mesiček Anže Petkovšek
Blaž Mesiček je v četrtek vpisal svoj prvi reprezentančni nastop.

Enaindvajsetletni Blaž Mesiček je v četrtek odigral svojo prvo uradno tekmo v dresu slovenske članske reprezentance in proti Španiji v svojo statistiko v slabih 16 minutah vpisal osem točk in dva skoka. Vpoklic v reprezentanco si je prislužil s predstavami v najmočnejši italijanski ligi, kjer je branil barve Brindisija. V sezoni je nastopil na 30 tekmah in v povprečju zabeležil 9.9 točke, 2.4 skoka in 1.2 podaje na tekmo. Nekaj časa je razmišljal o selitvi v ligo NBA, a nato umaknil svojo prijavo z nabora.

"Trudili smo se. Špancem smo dovolili preveč skokov v napadu in to nas je stalo zmage. Bilo je kar težko, pritisk je obstajal pred vsemi temi domačimi gledalci ... Javnost pričakuje, da se tekme doma dobijo. Se pa moramo vsi vrhunski športniki znati nositi s pritiskom, na nas je, da se dobro pripravimo na naslednjo tekmo," je po porazu s Španci dejal debitant v slovenski reprezentanci.

"Če sem popolnoma iskren, nisem pričakoval, da mi bo selektor namenill toliko minut. Glavna stvar mi je sicer bila, da bi naša reprezentanca zmagala, potrudil sem se po najboljših močeh. Lahko bi igral tudi boljše, delal sem napake, kakor smo jih verjetno vsi. Če bom v nedeljo dobil še eno priložnost, bom skušal biti boljši," je dejal Mesiček.

Ta je bil že nekaj časa sicer blizu izbrane vrste. "To je bila neka dodatna motivacija za delo v klubu. S selektorjem sva se večkrat slišala med sezono, dajal mi je napotke. Rekel je, da naj dobro treniram in da se mi bo to vrnilo. Dejal je, da če bom pridno delal, če bom nadaljeval v tem slogu, da me čaka tudi vpoklic v reprezentanco. In to se je na koncu tudi zgodilo. Hvaležen sem mu za to."

Jorge Garbajosa Garbajosa Šport "Nikoli nisem silil Dončića, da bi igral za Španijo"

Kako je kot novinec vstopiti v tabor evropskih prvakov? "Počaščen sem, da lahko treniram in igram z njimi. Fantje so res super. Mislim, da smo dobra ekipa. Tudi oni so bili to na evropskem prvenstvu, zato so ga tudi osvojili."

In kje je lani septembra spremljal veliki finale EuroBasketa? "V bistvu smo se vračali s pripravljalne tekme, dvoboj smo si ogledali na avtobusu. S srbskim soigralcem sva navijala vsak za svojo reprezentanco, na koncu se je celotna ekipa razdelila, več pa jih je sicer navijalo za Slovenijo. Predvsem zaradi Gogija. Zanj so navijali Američani, ki sicer slabše poznajo evropsko košarko, še zlasti takšni, ki so prvič prišli v Italijo. Edini, ki so ga poznali, je bil tako Goran Dragić. Vseskozi so ponavljali 'The Dragon, The Dragon',  samo to so govorili in našli razlog, da so navijali za Slovenijo. Drugače sicer niso niti vedeli kje je Slovenija, kako veliki smo, nič niso vedeli o nas, a so navijali za Gorana. Po koncu tekme smo poražence zbadali še kar nekaj dni."

Jih je presenetil Luka Dončić? "Vedeli so, da gre za fanta, ki se bo prijavil na NBA draft. Prvič so ga videli. Bilo so resnično presenečeni. Niso mogli razumeti, da nekdo igra tako pri 18 letih. Tako zrelo na tako pomembnih tekmah."

Blaž Mesiček | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Zdaj je že vse precej lažje"

Ta je o klubski sezoni, ki je zdaj za njim povedal: "Bila je veliko boljša kot prejšnja. Še vedno sem mlad, veliko moram trenirati, delati na sebi, na svojem telesu. Videli bomo, kako daleč me bo to pripeljalo. Za vsakega športnika je sicer težko, ko gre prvič v tujino. Drugačen sistem, drugačna liga, ne poznaš jezika, drugačno je okolje, drugačno je prav vse ... Ampak mislim, da sem se v tem letu in pol že privadil. Te reči mi ne delajo več težav in to je dobra izkušnja za prihodnost."

"Prejšnje leto je bilo težko, v ekipi je bilo nekaj Italijanov in sedem Američanov. Tokrat je bilo že veliko lažje, ker se nam je pridružil še srbski košarkar Milenko Tepić. Precej sezon je igral tudi v Evroligi, veliko mi je pomagal na in zunaj igrišča, resnično sem mu hvaležen za vso pomoč. Verjetno ima velike zasluge za to, da sem se lažje vklopil v moštvo in tako tudi individualno dobro zaključil sezono. Prvo tekmo sem na primer odigral le štiri minute, trener mi je povedal, da si bom moral minutažo prislužiti skozi treninge. Še bolj trdo sem začel trenirati, želel sem dokazati, da si zaslužim to priložnost in na koncu sem igral kar veliko," se je svoje sezone na jugu Italije spomnil Mesiček.

Slovenija:Španija Odzivi Šport Najbolj je manjkal ... Vidmar!

"Tam so vsi bolj na 'easy', nikamor se jim ne mudi. Posebnost je na primer, da je tam od dveh do petih vse zaprto, trgovine, restavracije, celo mesto je mrtvo, v tem času se nič ne dogaja. Potreboval sem čas, da sem se navadil na to. Drugače pa so ljudje prijetni. Je nekako tako kot na Balkanu, v Srbiji, Bosni in Hercegovini ... Ljudje so sproščeni, radi te sprejmejo, nikoli z njimi nisem imel težav." 

Drugo leto višje na NBA draftu

Zakaj je umaknil svoje ime z drafta lige NBA? "Z agentom sva se skupno odločila za to potezo, precenila sva, da bova imela naslednje leto možnost za višjo pozicijo na naboru in da bom izbran. Spoštujem svojega zastopnika, vem, da je dober agent in mu zaupam. Na koncu sva se pač tako odločila," je še dejal košarkar, ki sicer sodeluje z Miškom Ražnatovićem, ki je uveljavil že številne igralce.

"Miško je res zelo profesionalen. Je dober agent, pozna vse trenerje, ima zveze v najboljših klubih v Evropi in ZDA. Je izkušen, rad dela z mladimi in to je njegova prednost. V svojem delu vidi strast, s tem se ne ukvarja zaradi denarja. Je dovolj izkušen, številne mlade košarkarje je popeljal v dobre klube, tudi zaradi tega sem mu zaupal pri NBA naboru. Mislim, da je bila to dobra poteza," je še dodal nekdanji košarkar Olimpije. Slovo od ljubljanskega kluba sicer ni bilo najbolj prijetno.

Mesiček je imel zvezdniški status in odprte roke. Tako je prav in tako smo želeli. Kaj nam je vrnil? Odhod brez pozdrava. To se bo treba tudi naučiti v življenju, da prideš, sežeš v roko in rečeš nasvidenje. Upam, da ne bo hudih posledic in da se bo vrnil. Stvar pa je jasna. Za vsako rit raste palica, žal pa to ni bila palica, ampak bejzbolski kij, pa ne samo po riti, ampak tudi v...

Gašper Okorn, nekdanji trener Olimpije ob odhodu Mesička v Brindisi, kjer sprva ni veliko igral

"V bistvu sem se želel čim bolj umakniti od tega, kolegi so mi sporočali, kaj se dogaja. Tudi o tisti novinarski konferenci. Izrečenih je bilo veliko laži, a sem preprosto šel naprej. O teh rečeh izven igrišča nisem veliko razmišljal, moje delo je, da razmišljam o igrišču."

Mesi ne navija za Messija

Mesiček ima sicer nadimek Mesi, seveda zaradi priimka. V času nogometnega svetovnega prvenstva sicer ne navija za argentinskega zvezdnika Lionela Messija. "Bil sem sicer vesel, da se je Argentina uvrstila v osmino finala, a ne navijam za njo. Navijam za Hrvaško," se je še trenutnega nogometnega mundiala dotaknil Mesi.

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.