Šport > Košarka
1900 ogledov

Slovo evropskega velikana, ki je tlakoval pot tudi Luki Dončiću

tony parker Epa
Kariero je sklenil štirikratni prvak lige NBA in legenda San Antonio Spurs Tony Parker.

Francoski košarkarski zvezdnik Tony Parker je potrdil, da se poslavlja od igranja profesionalne košarke. Parker je zapisal, da se od košarke poslavlja z veliko čustvi in končuje neverjetno popotovanje. "V najbolj norih sanja si nikoli ne bi mislil, da bom doživel vse te neverjetne trenutke v ligi NBA in s francosko reprezentanco. Hvala za vse," je sporočil.

"Razlogov za mojo odločitev je več. Na koncu je pretehtalo to, da če ne morem biti tisti pravi Tony Parker in se ne morem potegovati za naslov, potem ne želim več igrati." Parker je v ligi NBA igral 18 sezon. Od leta 2001 do 2018 je bil član San Antonio Spurs, lani pa je podpisal dveletno pogodbo s Charlotte Hornets.

 | Avtor: Epa Epa

V karieri je osvojil štiri šampionske prstane, postal je tudi MVP finala (2007), šestkrat pa je zaigral na All-Star tekmi. Je tudi trikratni član druge peterke lige NBA, MVP in dvakratni najboljši strelec EuroBasketa ter dvakratni najboljši evropski košarkar.

Njegovo karierno povprečje v ligi NBA znaša 15,5 točke, 5,6 podaje, 2,7 skoka in 0,8 ukradene žoge ob 49-odstotnem metu iz igre, 32-odstotnem metu za tri in 75-odstotnem izvajanju prostih metov.

Parker velja za enega od najboljših evropskih košarkarjev vseh časov, z odlično igro onkraj luže pa je pripomogel k rušenju mita, da Evropejci ne morejo konkurirati Američanom.

S tem je pomagal tlakovati pot tudi trenutno najbolj vročemu mlademu zvezdniku lige NBA Luki Dončiću.

Komentarjev 2
  • marsal 20:52 10.junij 2019.

    to je storil že Dražen !