Šport > Košarka
26 ogledov

Slovo Slovenk z visokim porazom

trebec slovaška ženska košarkarska reprezentanca Aljaž Močnik/KZS
Košarkarice Slovenije so v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v zadnjem krogu visoko izgubile, gostiteljica Slovaška je bila boljša s 93:54. Slovenija je končala na tretjem mestu skupine C, na EP v Franciji prihodnje leto pa bosta iz naše skupine nastopali Slovaška in Litva.

Slovenska ženska članska reprezentanca se od kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo potekalo prihodnje leto v Franciji, poslovila z visokim porazom. Na zadnji tekmi na Slovaškem, ki po sredini zmagi tokratnih slovenskih nasprotnic proti Nizozemski ni odločala več o ničemer, je bila domača izbrana vrsta boljša s 93:54.

Slovakinje so bolje začele tekmo, hitro povedle z 11:2 ter s svojim ritmom igre uspešno zadrževale prednost proti izbrankam Borisa Zrinskega, ki je v osrčje Evrope prispela v izjemno okrnjeni zasedbi, le z 11 košarkaricami. Poleg poškodovanih Tjaša Gortnar, Eve Komplet, Teje Oblak in kapetanke Maje Erkić proti Slovaški zaradi težav s koleni ni nastopila niti Nika Barič.

Slovenke so zadnjič nevarneje zapretile na začetku druge četrtine, ko je Saša Panič zadela za 20:15. A to je bilo vse. Takoj za tem so Slovakinje prestavile v višjo prestavo, do polčasa svojo prednost povišale na +16 (42:26), v nadaljevanju pa z zvišanjem prednosti, ob izjemnem metu z razdalje (na koncu met za tri točke 10:18), le še potrdile končno prvo mesto v kvalifikacijski skupini C.

V slovenski vrsti je bila s 15 točkami znova najboljša Tina Trebec, po 11 pa sta jih dodali Sandra Piršič in Martina Osterman. Slednja je bila zaradi poškodbe hrbta selektorju Zrinskemu na voljo le v drugi polovici letošnjih uradnih reprezentančnih tekem.

"Glede na vse, kar se nam je dogajalo, smo lahko zadovoljni. Začeli smo z najslabšega položaja, tudi Belgijke in Nizozemke so pred tem napovedale boj za EP. Vse nam je šlo dobre do tretje zaporedne zmage proti Nizozemski v Slovenskih Konjicah, ko se je poškodovala Tjaša Gortnar. Potem pa so se poškodbe le še vrstile. Če tega ne bi bilo, menimo, da bi bili enakovredni z Litvo in v krogu z njimi tudi boljši. Priznati pa je potrebno, da je bila Slovaška najboljša v naši skupini in je zasluženo prva. Čeprav današnja tekma ni odločala o ničemer, smo si želeli odigrati dobro. To nam je ne glede na visok poraz na trenutke tudi uspelo. Poleg štirih igralk, ki so ostale v Sloveniji, je premor dobila tudi Nika Barič, ki je čutila bolečine v kolenu in nismo želeli tvegati. Potrebna bo dobra analiza, toda naredili smo korak naprej. Na naslednjem žrebu kvalifikacij ne bomo več v petem bobnu, ampak bomo že v tretjem. Doma je nekaj kakovostnih mladink, imamo zelo obetavno kadetsko ekipo in dve leti časa. Poudariti pa moram, da nam je zveza omogočila izvrstne priprave," je kvalifikacije strnil Zrinski.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.