Šport > Košarka
18815 ogledov

Sodniki v prvi četrtini ustavili Dončića, a je ta vse skupaj nadoknadil

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so zabeležili pomembno zmago, na domačem parketu so premagali Atlanto s 109:95.

Luka Dončić in soigralci so po sedmih zmagah doživeli poraz v San Franciscu, ko jih je na domačem parketu po napeti končnici premagala po formi trenutno najuspešnejša zasedba lige Golden State Warriors. Mavericks so imeli tokrat na papirju nekoliko lažje delo, saj so gostili Atlanta Hawks, moštvo, ki na Vzhodu zaseda deseto mesto, v sezoni je zabeležilo 36 zmag in 40 porazov.

Dallas se je v dvoboj podal z razmerjem 45-30 in s pete pozicije na Zahodu. Na zadnjem medsebojnem obračunu v Atlanti je Dončić dosegel 73 točk. Gostitelji so se v dvoboj sicer podali brez odličnega novinca Derecka Livelyja II., ki bo odsoten še kar nekaj tekem.

Tokrat je slovenski as dvoboj odprl s petimi zgrešenimi meti, svojo 'naklonjenost' pa so mu hitro pokazali tudi delilci pravice. Prvič so Slovenca razburili, ko so mu dosodili osebno napako v obrambi in De'Andreju Hunterju prisodili tri proste mete, na drugi strani pa so piščalke ostale tiho ob kontaktu, ko je sprožil proti košu. Vs skupaj se je zaključilo z njegovo izgubljeno žogo, ko je zahteval igranje z nogo tekmeca.

Še pred polovico četrtino so mu sodniki dosodili drugo osebno napako, tokrat v napadu. Dončić se je ob tem le še nasmejal.

Sojenje marsikateremu navijaču Dallasa v teh trenutkih ni bilo povšeči. "Ti sodniki sovražijo Luko Dončića," je zapisal eden izmed uporabnikov socialnega omrežja X.

Luka je sedel na klop z ničlo v statistiki točk, s skokom in podajo ter kar tremi izgubljenimi žogami. Atlanta je vodila z 12:10.

Hawks, ki so na zadnjih sedmih tekmah izgubili le enkrat, premagali pa so tudi najboljše moštvo lige Boston, so v nadaljevanju četrtine ostajali korak pred domačimi košarkarji. A nato je Dwight Powell pobral odbito žogo v napadu, dosegel koš za izenačenje, vendar zgrešil dodatni prosti met.

V naslednjem napadu Atlante je Vit Krejči dosegel trojko ob prekršku, po dodatnem prostem metu pa poskrbel za +4 svojega moštva. Ko je kasnej ob zvoku sirene, ta je označila konec četrtine, zadel še Kobe Bufkin, so Hawks povedli z 31:25.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku druge četrtine se je Dončić vrnil na parket, po slabih dveh minutah pa se je s trojko vpisal tudi med strelce. Dallas je takrat približal na štiri točke zaostanka. V naslednjem napadu je zadel še razpoloženi P. J Washington, zbral je že 10 točk, in pri izidu 33:35 prisilil klop Atlante, da je vzela minuto odmora.

Po vrnitvi na parket so Hawks še drugič na tekmi prišli do štirih točk v eni akciji, tokrat je trojko in dodaten prosti met zadel Garrison Mathews. Luka je odgovoril s košem in dodatnim prostim metom, po novi Matthewsovi trojki pa je tudi sam zadel izza črte za 39:42. Kasneje je po prodoru razliko znižal na dve točki.

Po tretji Slovenčevi asistenci je trojko zadel Kyrie Irving, ob tem je tudi Dallasov košarkar dobil dodaten prosti met. Z njim je poskrbel za izenačenje na 45:45.

Slabi dve minuti kasneje je Dončić s črte prostih metov domačo zasedbo vrnil v vodstvo, pri tem je dosegel 12. in 13. točko, nato pa je vpisal dve asistenci ob uspešnih metih Tima Hardawayja Jr. Ta je najprej zadel trojko, po podaji slovenskega asa čez celotno igrišče pa je 'položil' za 55:52.

Po minuti odmora je Atlanta odgovorila s petimi zaporednimi točkami, dodatno težavo za domače pa je predstavljalo tudi dejstvo, da je v garderobo odšepal ob Livelyju še drugi odlični center Daniel Gafford.

A to ni zmedlo domače, ti so prvi polčas namreč sklenili z delnim izidom 10:0. Piko na i je s težkim metom za tri točke, ob dobrem pokrivanju Bogdana Bogdanovića je ciljal in zadel od 'table', postavil slovenski as. Ta je dve sekundi pred koncem četrtine tako poskrbel za 65:57.

Na glavni odmor je Dončić že odšel kot prvi strelec dvoboja. V drugi četrtini je dosegel 16 točk, na svojem računu pa je imel tudi po šest skokov in podaj. Enako število točk je dosegel tudi Irving, na drugi strani pa dve manj Matthews.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Po treh minutah in pol drugega polčasa so Mavericks povedli s 73:62. Dončić je v obrambi ukradel žogo, sledil je hiter protinapad, Derrick Jones Jr. pa je zabil za omenjenih +11. Pred tem je štiri točke dosegel tudi Gafford, ki na srečo ni imel resnejših zdravstvenih težav.

Tudi 'timeout' gostov ni prinesel spremembe. Dončić je z zaporednima trojkama na polovici četrtine na semaforju 'izpisal' izid 81:65.

Luka je na klop sedel slabe štiri minute pred koncem četrtine. Pred tem je v svojo statistiko dodal še en uspešen met za tri točke ter drugo ukradeno žogo. Skupno je zbral 25 točk, 8 ulovljenih žog in 6 podaj. Ob njegovem odhodu z igrišča je bilo 87:70.

Atlanta se je s petimi zaporednimi točkami kasneje nekoliko približala, vendar je na drugi strani parketa napade uspešno zaključeval predvsem Irving. Ta je poskrbel, da so Mavericks v zadnjo minuto četrtine vstopili s +16. 

A sam zaključek tretjih 12 minut je nato pripadel gostom, ki so se približali na 81:93.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku zadnjega dela igre, Dončić se je vrnil na parket, so Hawks prišli na sedem točk zaostanka, s pomembno trojko je po minuti in pol četrtine odgovoril Irving.

Luka je dve minuti kasneje prišel do dvojnega dvojčka, pobral je namreč svojo deseto odbito žogo.

Obe ekipi sta imeli težave s tem, da sta spravili žogo skozi obroč, po več kot dveh minutah strelske suše je nato zadel Bogdanović in Atlanto približal na 90:98. Če Dončiću ni šlo v napadu, pa se je z blokado izkazal v obrambi.

V devetih minutah četrte četrtine so ob dobrih obrambah Hawks dosegli 12 točk, Mavericks pa le devet. A nato je ob Slovenčevi podaji trojko zadel Washington za 105:93. Dvoboj je bil odločen.

Atlanta je v drugi polovici četrtine dosegla samo dve točki, še ti s črte prostih metov. Dvoboj se je končal z rezultatom 109:95.

Dončić je ob skromnem metu iz igre 8/25 (6/15 trojke, 3/3 prosti meti) zbral 25 točk. V statistiko je vpisal še 12 skokov, 8 asistenc, blokado in dve ukradeni žogi, izgubil jih je pet, le dve po prvi četrtini. Irving je dosegel 26 točk, Washington 19.

Pri Hawks je Bogdanović vknjižil 17, Dejounte Murray pa 16 točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice