Šport > Košarka
86 ogledov

Sreda dan D za najboljše slovenske klube

liga ABA žoga Reševalni pas/Twitter Prizor z ogrevanja pred tekmo lige ABA.
Klubi košarkarske lige ABA imajo v sredo ob 11. uri skupščino preko videopovezave, glavna točka dnevnega reda pa je usoda sezone v elitni ligi ABA ter ligi ABA 2.

Uradno stališče vseh treh slovenskih klubov v ligi ABA, Cedevite Olimpije, Kopra Primorske in Krke, kakor tudi obeh v ligi ABA 2 - Helios Suns, Rogaška, je, da tekmovanja krog pred koncem rednega dela nima smisla nadaljevati. Enako stališče je v preteklih tednih izrazilo tudi nekaj drugih klubov iz obeh lig.

Glede na to, da je vodstvo Evrolige v ponedeljek predčasno končalo sezono, gre podobno odločitev pričakovati tudi med abaligaši. Evroliga je svojo odločitev utemeljila na dejstvih, da klubi prihajajo iz različnih držav in vsi nimajo istih pogojev za priprave. Hkrati je kot eno večjih težav poleg zagotavljanja varnosti za zdravje udeležencev izpostavila neenake možnosti za potovanja ekip.

Zgledu Evrolige bo najverjetneje sledila tudi liga ABA, katere prvak se vsako sezono uvrsti v Evroligo, določeno število klubov pa v EuroCup, ki ga organizira isto podjetje kot Evroligo. Ta je v ponedeljek odločila, da bodo imeli vsi klubi, ki so v tej sezoni tekmovali v Evroligi in EuroCupu, pravico nastopa tudi v prihodnji sezoni. Ta bi se morala začeti 1. oktobra, dan prej pa EuroCup.

CSKA Moskva, evroliga Evroliga Šport "Brez dvoma najtežja odločitev v 20 letih"

liga ABA žoga | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

To bi za ligo ABA pomenilo, da bo v Evroligi nastopala Crvena zvezda, v EuroCupu pa vsaj Cedevita Olimpija in Partizan. Želja lige ABA je, da bi v EuroCupu sodelovala vsaj še ena, če ne dve ekipi iz lige ABA, kar je glede na dejstvo, da so tekmovanje zapustili oziroma prestopili na stran Fibe trije klubi - Darüşşafaka, Bilbao, Rytas Vilnius, povsem realna opcija.

Na skupščini v sredo bodo predstavniki klubov verjetno razpravljali tudi o širitvi elitne lige ABA na 14 klubov, o čemer je bilo v preteklih tednih in mesecih precej govora.

Liga ABA je bila prekinjena ob izbruhu epidemije novega koronavirusa krog pred koncem rednega dela. Na vrhu je bil Partizan, sledili so mu Budućnost, Crvena zvezda in Cedevita Olimpija. Koper Primorska je bila šesta, Krka pa zadnja, dvanajsta.

V ligi ABA 2 je prvo mesto z naskokom zasedel Borac Čačak, do konca rednega dela pa je ostala zgolj ena tekma, slovenski derbi med Helios Suns in Rogaško, ki ni odločal o ničemer, saj noben klub ni imel več možnosti za uvrstitev v končnico.

Jordi Bertomeu Evroliga Šport Košarkarji proti nadaljevanju sezone
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice