Šport > Košarka
5258 ogledov

Tako mlad, pa tako dober: NBA se klanja Luki Dončiću!

luka dončić Reševalni pas/Twitter
Liga NBA je na prav poseben način obeležila 21. rojstni dan Luke Dončića.

Najmočnejša košarkarska liga na svetu NBA se je čudežnemu dečku Luki Dončiću poklonila z obširnim zapisom, v katerem so izpostavljeni nekateri njegovi dosežki, s katerimi se je zvezdnik Dallasa kljub mladosti že zapisal v košarkarsko zgodovino.

lebron james Sijajna gesta Šport Noro, kaj je ob Dončićevem rojstnem dnevu storil LeBron

Dončić je še pred 20. rojstnim dnem postal MVP Evrolige, MVP Final Foura, dvakratna vhajajoča zvezda Evrolige, trikratni španski prvak in MVP lige ACB. Še kot najstniku mu je uspelo pokoriti staro celino, nato pa je pot proti košarkarskemu Olimpu nadaljeval onkraj luže, kjer se je okitil s priznanjem za novinca leta in se v drugi sezoni prebil na tekmo NBA zvezd.

Prislužil si je spoštovanje košarkarskih legend, tako igralcev kot trenerjev, o njem so z izbranimi besedami govorili člani košarkarskega hrama slavnih, enotni v prepričanju, da se bo mladenič nekoč znašel v njihovi eminentni družbi.

luka dončić goran dragić Trpel bolečine Šport Dončić brez zadržkov: "Se opravičujem, a tole je bilo za en drek!"

Na zadnji lestvici favoritov za najkoristnejšega igralca sezone (MVP) je bil Dončić uvrščen na visoko četrto meto, za Giannisom Antetokounmpom, LeBronom Jamesom in Jamesom Hardnom.

Odtlej je zaradi poškode gležnja izpustil nekaj tekem, Dallas pa je nazadoval po lestivici, a Slovenec je še vedno dobro na poti, da postane najmlajši košarkar, ki bi prejel glasove v boju za to laskavo individualno priznanje. 

Po oceni NBA poznavalcev je Dončić trenutno šesti najboljši košarkar v ligi NBA, čez pet let pa bo po napovedih strokovnjakov na visokem drugem mestu, takoj za "grško spako" Antetokounmpom.

"Luka je superzvezdnik, ki ima še ogromno prostora za rast," so zapisali na spletni strani NBA.com.

Goran Dragić Slovenski obračun Šport V slovenskem dvoboju v Miamiju isti zmagovalec kot lani

V zgodovni NBA je košarke je zelo malo igralcev, ki so pred 21. rojstni dnem zabeležili toliko uspehov kot Dončić. Z izjemnimi predstavami na parketu se je znašel v družbi Jamesa, Magica Johnsona, Kobeja Bryanta in Kevina Duranta

Statističen pregled njegove kariere razkriva, da je Dončić najuspešnejši 20-letnik po številu trojnih dvojčkov (21) in doseženih trojkah (305). Zelo visoko je uvrščen tudi po številu metov iz igre (5. mesto), izvedenih prostih metih (6. mesto), podajah (3. mesto) in doseženih točkah (5. mesto). Upoštevajoč, da je odigral šele 119 tekem (53. mesto), po številu odigranih minut pa se uvršča šele na 30. mesto, je njegova statistika še bolj zastrašujoča.

 | Avtor: nba.com nba.com
Njegovo povprečje 28,7 točke je najvišje za kateregakoli 20-letnika v celotni NBA zgodovini. Enako velja za povprečje 8,7 podaje na tekmo, obenem pa Slovenec prednjači tudi na lestvici indeksa učinkovitosti.

"Mislim, da gre morda za najboljšega 20-letnika, kar jih je NBA kdajkoli videla," je nedavno komentiral dvakratni MVP Steve Nash. "LeBron je bil zelo nadarjen, vendar ni bil tako dovršen kot Luka. Luka nikoli ne bo tako atletski kot LeBron, a še vedno je zelo dober. Morda celo malce podcenjen," je dodal nekdanji mentor našega Gorana Dragića.

Dončić je pred 21. letom dosegel več kot Michael Jordan, Bil Russell ali LeBron James. Edino konkurenco mu v tem pogledu predstavlja Magic Johnson, vendar ne gre zanemariti, da "Magic" pri 21 letih ni nosil takšnega bremena kot Dončić, saj je imel v svoji ekipi slovitega Kareema Abdula Jabbarja, medtem ko je Slovenec že zdaj nesporna prva violina teksaške fransšize.

"Vsa pozoronost je zdaj na Dončiću. Zanima nas, kaj nam bo pripravil 21-letnik? Glede na to, kako hitro se je izstrelil med zvezde, bodo pričakovanja samo naraščala. Ali bo postal reden kandidat za MVP naziv? Ali bo še napredoval? Ali bodo Mavericksi pod njegovim vodstvom postali redni udeleženci končnice? Ali jih lahko popelje v boj za naslov?" se v prispevku o Luki sprašuje dolgoletni novinar lige NBA Scott Rafferty.

"Odgovore na ta vprašanja bomo dobili v naslednjih letih, a glede na to, kaj smo videli doslej, lahko upravičeno sklepamo, da je bil to šele začetek nečega izjemnega," je za konec zapisal priznani NBA strokovnjak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.