Šport > Košarka
4036 ogledov

Tako zgodovinske so bile v resnici Dončićeve predstave

Luka Dončić Profimedia
Luka Dončić po nekaterih dosežkih zdaj v izjemno izbrani družbi.

Dallas Mavericks so v finalu zahodne konference klonili proti Golden State Warriors z 1:4, Luka Dončić pa je tako na predzadnji stopnici sklenil svojo četrto sezono v ligi NBA. V štirih letih je sicer trikrat zaigral v končnici, le v njegovi 'rookie' sezoni se zasedba iz Teksasa ni uspela prebiti v play-off.

Tokrat je v končnico krenil s poškodbo, a se po treh izpuščenih tekmah še pravočasno vrnil za skupno zmago proti Utahu, Mavs pa so se prvič od leta 2011 prebili v drugi krog zaključnih bojev. V njem je Slovenca in kolege na papirju čakalo najtežje delo, saj so Phoenix Suns redni del sezone končali kot najboljše moštvo, zbrali so kar osem zmag več kot drugouvrščeni Memphis Grizzlies. A tudi Sonca so na koncu morala priznati premoč Dallasu, ta je na odločilni sedmi tekmi povsem povozil Devina Bookerja, Chrisa Paula, Deandreja Aytona ....

Nato so se za premočne izkazali izkušeni Warriors, ki so se šestič v zadnjih osmih letih prebili v veliki finale lige.

Dončić je v tej končnici v povprečju zbral po 31.7 točke (enako je uspelo le Giannisu Antetokounmpu), 9.8 skoka (deveto mesto v tej kategoriji), 6.4 podaje (osmo mesto) in 1.8 ukradene žoge (četrto mesto).

S tem je slovenski zvezdnik prišel do nekaj izjemnih dosežkov:

  •  Postal je tako šel drugi igralec v zgodovini lige NBA, ki je v svojih prvih treh končnicah vselej presegel povprečje 30 doseženih točk, to je pred njim uspelo le legendarnemu Wiltu Chamberlainu.
     
  • Šele kot drugi je v treh zaporednih končnicah presegel po 30 točk, pet skokov in pet podaj na tekmo. S takšnim dosežkom se lahko pohvali le še Michael Jordan.
     
  • Postavil je rekord, saj je na desetih tekmah tokratne končnice hkrati dosegel največ točk, skokov in podaj v svoji ekipi. Popravil je mejnik, ki ga je leta 2013 postavil LeBron James.

Po izpadu iz končnice je sicer Luka izjavil, da ga zdaj čaka teden dni počitka, nato pa bo znova začel z delom.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice