Šport > Košarka
20789 ogledov

Dončića ob koncu zgodovinskega nastopa pozabili na klopi

Epa
Slovenski zvezdnik med smetano NBA lige. All-Star tekma se je končala po razburljivi končnici.

Vrhunec All-Star vikenda se je v Chicagu začel s čustvenim slovesom od Kobeja Bryanta in ostalih žrtev helikopterske nesreče, ki se je pripetila konec januarja v okolici Los Angelesa, se nadaljeval s predstavitvijo pomembnih mož iz vetrovnega mesta, nato pa so na sceno v slovitem United Centru stopili tudi največji zvezdniki lige NBA.

Med njimi tudi Luka Dončić, ki je po Goranu Dragiću postal drugi Slovenec z nastopom med elito, prvi, ki je bil izbran v eno izmed prvih dveh peterk. Dončiću se je izpolnila tudi želja, da bi zaigral s svojim idolom LeBronom Jamesom, ki je 20-letnega Slovenca izbral v svojo ekipo. Tako kot lani sta se za prestižno zmago sicer kot kapetana pomerila James in Giannis Antetokounmpo. 

Vse igralce obeh ekip je predstavil rapper in vsestranski ustvarjalec Lonnie Corant Jaman Shuka Rashid Lynn, ali krajše z vzdevkom Common, ki izvira iz mesta prireditelja spektakla. Dončićeva predstavitev je izzvala številne vzklike občinstva v United Centru, ki je bil napolnjen do zadnjega kotička. "Tale predstavnik tekme vseh zvezd je resnica, zaradi katerega so obrambe tekmecev ves čas na prstih. To je lanski novinec leta, Luka Dončić."

Format dvoboja je bil sicer nekoliko spremenjen. Vsaka četrtina obračuna se je namreč začela z ničle, zmagovalec v njej pa je prejel 100.000 dolarjev za donacijo po lastni izbiri. Po treh četrtinah so se vse dosežene točke seštele, v zadnji četrtini pa je končni zmagovalec postala ekipa, ki je doseglo še dodatnih 24 (ena od številk, ki jo je na dresu v svoji bogati karieri nosil Bryant) točk od končnega seštevka po treh četrtinah igre.

V prvi četrtini so gledalci lahko opazovali predvsem festival trojk, Dončić pa je v prvih šestih minutah zbral dve točki z zabijanjem, skok in tri asistence, 'LeBronovci'  pa so ob polovici četrtine, ko je prišlo do precejđšnjih menjav v obeh peterkah, vodili s 30:22. Luka je sicer še nekaj časa zadržal mesto na parketu, na klop pa sedel pri izidu 39:29. Ob igri brez obramb je Jamesova ekipa mirno ohranjala prednost in slavila s 53:41. Dončić in soigralci so na koš sprožili kar 18 trojk in jih zadeli devet.

Druga četrtina se je odvijala po željah Antetokounmpa, prav Grk je bil najbolj učinkovit mož na parketu. Njegova ekipa je dobre tri minute in pol pred zaključkom tega dela igre vodila z 32:22. Ob tem rezultatu se je na parket vrnil tudi mladi slovenski zvezdnik. Ta je hitro vpisal asistenco za trojko Kawhija Leonarda, ki je bil najboljši strelec tekme, do polčasa je v svojo statistiko že vpisal 25 točk.

A če je šlo košarkarju moštva LA Clippers, so bili tokrat manj uspešni njegovi soigralci, ekipa Giannis je drugo četrtino dobila s kar 51:30. Trae Young se je v zadnjih trenutkih prvega polčasa še oddolžil Dončiću za koš s sredine igrišča na petkovem dvoboju vzhajajočih zvezd.

Tudi tretja četrtina je na začetku pripadla ekipi Giannis, ki je povedla z 11:3. A po dveh zaporednih trojkah Dončića je moštvo LeBron zaostajalo le za dve točki pri 17:19. Tudi dobra serija Luke ni zadržala na parketu, drugo polovico četrtine je namreč presedel.

V zadnji minuti tretje četrtine se je kot zadnji na tekmi med strelce vpisal še Russell Westbrook, ki je rezultat izenačil, po trojki Nikole Jokića pa je ekipa LeBron 22 sekund pred piskom sirene povedla s 40:39. Obema ekipama se je šlo za zmago, prvič so resneje zaigrale tudi obrambe. Giannisovi soigralci so izgubili žogo, Westbrook pa je zadel en prosti met za 41:39. Vendar se s tem ni končalo, Young je dve sekundi pred iztekom časa pod košem našel Rudyja Goberta, ki je zabil za 41:41. Zadnji napad LeBronovih se je nato končal brez koša.

Po treh četrtinah je bilo tako 133:124, kar je pomenilo, da bo All-Star dvoboj dobilo moštvo, ki bo prvo prišlo do številke 157. Čas ni bil več pomemben.

Nov format poskrbel za dramo in play-off košarko

Igra v obrambi je bila naposled prava, po trojki Chrisa Paula pa je ekipa LeBron prišla le na štiri točke zaostanka (136:140). Na parket se je nato vrnila celotna peterka igralcev v modrih dresih, le Paul je ostal na igrišču namesto Dončića.

Prav Paul je zadel tudi met za tri točke za 141:144, James Harden pa je zgrešil dva prosta meta za še manjši zaostanek. A košarkar Houstona je zamujeno kasneje nadoknadil s trojko za 146:146. Obe ekipi sta bili tako od zmage oddaljeni 11 točk, košarka pa je bila trda kot v končnici lige, košarkatrji so težko prihajali do metov, sodniki pa so le redko piskali tudi očitne prekrške.

Izid je bil izenačen tudi pri 148 in 150, nato pa so po dolgem času povedli Dončićevi soigralci. A Joel Embiid je izenačil na 152:152. Postalo je zelo vroče, igralci na obeh straneh so burno protestirali ob vsaki odločitvi sodnikov.

Harden je zadel dva prosta meta za 154:152, na drugi strani pa je bil polovično uspešen Pascal Siakam. Leonard je nato zgrešil met za tri točke, ki bi prinesel zmago LeBronovim. Ekipa Giannisa je izgubila žogo, Jamesu pa so sodniki po pregledu posnetka odvzeli koš, ki so ga sicer že priznali. Antetokounmpo je blokiral met kralja Jamesa še preden se je žoga dotaknila table.

Sodniški met so dobili modri, James pa je zgrešil novo trojko za zmago. Na drugi strani tudi rdeči niso bili uspešni, pred zadeto trojko Hardna, ki bi pomenila konec, pa so sodniki košarkarju Raket prisodili osebno napako.

A enako se je zgodilo tudi rdečim, James pa je nato zabil za 156:153. Siakam ni uspel zmanjšati razlike, na drugi strani pa je met za zmago zgrešil Paul. Embiid je s prostima metoma poskrbel za 155:156. Prvi koš iz igre na eni in drugi strani bi določil zmagovalca.

Po minuti odmora je v napad krenila ekipa LeBron, končalo pa se je s prekrškom nad Anthonyjem Davisom. Ta je za zmago potreboval le en zadeti prosti met. Prvega je košarkar, ki proste mete v sezoni izvaja 89-odstotno, zgrešil. In nato... je bil uspešen za zmago s 157:155.

Komentarjev 2
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 12:24 17.februar 2020.

    [ Dončića ob koncu zgodovinskega nastopa pozabili na klopi ] Topot Luka ni bil prepričljiv z izjavo. Znano je, da raje igra kot sedi, še posebno tedaj, ko se lomi tekma. Drugi najbolj priljubljen košarkaš v ligi po glasovanju za ...prikaži več All-Star je spoznal športni rasizem, ksenofobijo in šovinizem, ko se temnozeleni počutijo ogrožene. Žalostno, da je pri tem sodeloval svetlozelen trener, ki ga je posadil na klop, ko mu je stekel met.

  • nothoco 05:29 17.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Sorodne novice