Šport > Košarka
1431 ogledov

Ugasnil bo eden največjih športnih projektov za otroke

košarka koš obroč žoga mrežica Epa
Po četrt stoletja se končuje obdobje enega najbolj ambicioznih športnih sistemov v državi.

Šolska košarkarska liga (ŠKL), ki letos obeležuje 25 obletnico delovanja in je pustila velik pečat v športu mladih v Sloveniji, bo v zdajšnji obliki letos potekala zadnjič. V tem času je bilo v ŠKL vpletenih na tisoče ljudi. Ti so svoj prostor dobili tudi v dokumentarnem filmu, ki je izšel ob obletnici.

Zgodba z imenom Šolska košarkarska liga se je začela v šolskem letu 1995/96, projekt pa je pozneje prerasel v Zavod ŠKL, pod okriljem katerega so poleg športnih tekem potekala še plesna tekmovanja, turnir med dvema ognjema, različni krožki, produkcija TV oddaje in izdajanje revije. Idejni vodji projekta ŠKL sta bila Srečko Zakrajšek in Vojko Korošec.

"Začelo se je v Kranju, v tistem času sva se s poslovnim partnerjem Zakrajškom dobila v dvorani na Planini, kjer so kadeti igrali košarkarsko prvenstvo. Beseda na besedo je rodila to veliko idejo, da smo postavili, po mojem mnenju, največji organiziran šolski športni sistem v taki obliki," je povedal Korošec.

ŠKL je strmel k povezovanju šolskih in obšolskih dejavnosti, mladim pa nudil priložnost za celovit razvoj osebnosti in sposobnosti, kar je potrdil tudi Zakrajšek: "Vsakdo je nadarjen na določenem področju in več kot damo mladim izbire, več je možnosti, da bodo našli področje ali disciplino, kjer bodo uspešni. Uspešnost poveča samopodobo človeka in njegovo uspešnost tudi na drugih področjih. Iz dejavnosti v okviru ŠKL so izšli tisoči uspešnih mladih na zelo različnih področij."

Na košarkarskih tekmah ŠKL so med drugim svoje znanje že v mladih letih razkazovali Jaka Lakovič, Primož Brezec, Boštjan Nachbar, Sašo Ožbolt, Uroš Slokar in bratje Lorbek, v odbojki pa je že takrat blestel sedanji reprezentančni kapetan Tine Urnavt.

To je bila odskočna deska tudi za Tonija Cahuneka, novinarja in filmskega ustvarjalca, ki se je ŠKL pridružil v srednji šoli in je s časom postal obraz poročanja o tej ligi. "Ko gledam za nazaj, vidim, da smo dobili priložnost vsi, ne glede na to, kako slabi smo bili, a takrat smo bili mladi in neizkušeni in nismo vedeli, kaj počnemo. To je bila oddaja, ki smo jo delali mladi za mlade in bila je zelo gledana," pove Cahunek.

Projekt ŠKL odslej v manjši obliki

Tako kot ima vsaka stvar svoj začetek, ima tudi konec in tudi ŠKL je prišel do točke, ko se bo v dosedanji obliki poslovil, košarkarskega, odbojkarskega in nogometnega turnirja že nekaj let ni več, sodniške piščalke pa bodo zadnjič zapiskale 11. maja letos, ko bo v Lipici turnir med dvema ognjema.

"Tak sistem, kot ga je imel ŠKL je na leto stal med 400 in 500 tisoč evrov, ki sva jih zbirala z mojim partnerjem. Za šolske otroke danes nihče več ne da denarja. Nepošteno je, da danes vlagamo le v vrhunski šport, otrokom je treba dati priložnost, saj so oni naša bodočnost," pravi Korošec, ki se od ŠKL poslavlja, šel je v pokoj, projekt ŠKL v manjši obliki, v katerem ostajata odbojka in tee ball, pa bo prevzela nova generacija.

Ob 25 obletnici ŠKL je nastal dokumentarni film, ki si ga je v preteklem tednu v Koloseju v Ljubljani premierno ogledalo 230 povabljencev. Uro in pol dolg film združuje arhivske posnetke in pogovore s pomembnimi ljudmi, ki so soustvarjali zgodbo ŠKL. Dokumentarec si bo od 25. aprila naprej mogoče ogledati v vseh slovenskih kinematografih, prvi teden v maju pa bo izšla tudi knjiga ŠKL šport tisočerih obrazov.

"To je res film, v katerem se pojavi na tisoče obrazov. Radi se pohvalijo, da je bilo v ŠKL 350.000 ljudi in v tem filmu jih je skoraj toliko. Marsikdo niti ne ve, da bo svoj obraz lahko videl v kinu, da bo videl akcijo, ki jo je izpeljal, veselje s svojimi soigralci iz šole," je o filmu povedal Cahunek, ki ga je tudi režiral.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.