Šport > Košarka
5673 ogledov

Young gre na nož: "Dončiću je bilo lažje, jaz sem novinec leta."

trae young luka dončić
Ameriški košarkarski zvezdnik zaostruje retoriko glede primerjav z Lukom Dončićem.

Bitka za naziv novinca leta v ligi NBA se je sprevrgla v dvoboj dveh košarkarjev - Luke Dončića in Traeja Younga. Zanimivo je, da sta bila prav Dončić in Young vsebina dogovora, ki sta ga na dan nabora sklenili moštvi Dallas Mavericks in Atlanta Hawks. 

Jastrebi so so odpovedali slovenskemu čudežnemu dečku v zameno za Younga in pravico izbora v prvem krogu enega od prihajajočih naborov. Košarkarja sta bila posledično takoj predmet primerjav in analiz, usoda pa je očitno želela, da se bosta prav onadva spopadla tudi za naziv novinca leta.

Dončić je od vsega začetka veljal za velikega favorita, toda Young v zadnjem času vztrajno zmanjšuje zaostanek. Potem ko je slovenski košarkar kar 16 zaporednih tednov kraljeval na vrhu lestvice Rookie Ladder, je zadnja dva tedna v vodstvu košarkar Atlante. Američan je luči vse boljših predstav pridobil tudi na samozavesti in čeprav o Luki še vedno govori z izbranimi besedami, postaja v svojih izjavah vse bolj neposreden.

Luka Dončić Trae Young | Avtor: Profimedia Luka Dončić v akciji proti Traeju Youngu. Profimedia
Tako je v pogovoru za Yahoo Sports brezkompromisno izjavil, da bi nagrada za novinca leta moralo romati v njegove roke. "Luka je odigral dobro sezono. Deandre Ayton prav tako. Tudi Jaren Jackson Jr. je igral dobro, preden se je poškodoval. Letošnja generacija novincev je zelo močna, vendar mislim, da sem jaz najboljši med njimi," je dejal 20-letnik in na vprašanje, ali je torej on najboljši novinec v NBA, odgovril pritrdilno.

Po oceni njegovega sogovornika Chrisa Haynesa naj bi bil Young podvržen večjemu pritisku kot Dončić, za nameček pa naj bi moštva za pokrivanje novinca zadolžila svoje najboljše branilce. Košarkar Atlante temu ni oporekal. "Verjetno zato, ker so me poznali bolje kot Luko. Ko sem začel igrati na univerzi, me niso poznali in nisem bil deležen spoštovanja, ki bi si ga zaslužil. Zato sem lahko naredil velik vtis. Luka doživlja nekaj podobnega. Celo sezono igra na zelo visokem nivoju," je povedal.

Dončić in Young sta letos osvojila vsa priznanja za najboljšega novinca meseca, z izjemo meseca decembra, ko je na vzhodu le to prejel Kevin Knox (New York Knicks). "Mislim, da bi tudi decembra morali izbrati mene," je prepričan Young, ob tem pa poudarja, da dvoboj z Dončićem še zdaleč ni odločen. 

"Verjamem, da imam še dovolj česa. Narobe mi hodijo samo moje predstave lanskega novembra. Če bi se lahko vrnil nazaj, bi igral tako kot danes. A moral sem čez to, da sem prišel do sem, kjer sem zdaj. Časa je še dovolj," je zaključil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice