Šport
140 ogledov

Košir in Dovžanova prinesla olimpijsko baklo

olimpijska bakla arhiv OKS
Dva slovenska olimpijska junaka sta ponesla olimpijsko baklo po domačem kraju.

Po tem, ko je natanko mesec dni pred pričetkom zimskih olimpijskih iger v Južni Koreji Olimpijski komite Slovenije v torek prižgal slovensko olimpijsko baklo, je ta danes pričela svojo pot po Sloveniji, in sicer z vlakom od Ljubljane do Jesenic, nato pa naprej proti Mojstrani, kjer so jo sprejeli številni domačini in tudi obiskovalci od drugod. Med nosilci bakle sta bila dobitnika olimpijske medalje Jure Košir in Alenka Dovžan, oba sta osvojila bron v Lillehammerju leta 1994, tokrat pa sta izpostavila pomen olimpizma in zaželela srečo letošnjim olimpijcem.

Kranjskogorski župan Janez Hrovat, ki bo letos na olimpijskih igrah še posebej navijal za svojo hčer Meto, ta se je že uvrstila v olimpijsko reprezentanco v alpskem smučanju, je vesel, da se je bakla najprej ustavila v Mojstrani, majhni vasi, ki je skupaj z Dovjem dala že 21 olimpijcev, kar je več kot katerikoli drug slovenski kraj.

Baklo je iz prestolnice ponesel nekdanji olimpijec, vodja navijaškega letala v Pyeongchangu in zastavonoša na zadnjih olimpijskih igrah v Sočiju Tomaž Razingar, ki bo spremljal baklo po vsej državi. Nad današnjim sprejemom v Mojstrani je bil navdušen, saj so obiskovalci napolnili park olimpijcev, ki so ga v čast številnim olimpijcem iz Mojstrane in Dovjega odprli jeseni 2016.

olimpijska bakla | Avtor: arhiv OKS arhiv OKS

"S slovensko olimpijsko baklo smo startali z upanjem, da si nas bo prišlo pogledati čim več ljudi in odziv v Mojstrani je bil fenomenalen. Zato mislim, da naše športnike čaka veliko podpore," je izpostavil Razingar. Na prizorišču je bilo zlasti veliko otrok, ki so sodelovali tudi v kulturnem programu in slovenskim tekmovalcem na prihajajočih olimpijskih igrah zaželeli srečne, vesele, zabavne in uspešne olimpijske igre.

Obljubili so jim, da bodo za njih navijali tako glasno, da jih bodo slišali vse do Južne Koreje. Ob tem ko sicer upajo na kar najboljše rezultate in morda tudi na kakšno medaljo, pa vsem olimpijcem sporočajo, da so že sedaj ponosni nanje in na ves trud, ki so ga vložili v rezultate, ki so jih popeljali do uvrstitve na olimpijske igre.

"Sodelovati na olimpijskih igrah je nekaj nepozabnega," je poudarila Mara Rekar, ki je tekla na smučeh na olimpijskih igrah daljnega leta 1956 v Cortini d'Ampezzo. Želi si, da bi na letošnjih igrah vsaj enemu od naših športnikov uspelo priti do medalje, čeprav se zaveda, da bo to zelo težko.

olimpijska bakla | Avtor: arhiv OKS arhiv OKS

Dovžanova želi vsem udeležencem, da bi bili sproščeni in bi dali vse od sebe ter bi bili zadovoljni z rezultatom. "Zdi se mi, da pri nas v Sloveniji zelo radi obremenjujemo športnike, kar ni prav, saj so si prigarali olimpijsko normo in si zaslužili nastop," je poudarila in dodala, da medalja ni edino merilo uspeha, saj imajo olimpijske igre veliko večji pomen.

"Celotna ideja olimpizma je nekaj enkratnega in je za vsakega športnika uresničitev sanj," je izpostavil tudi Košir, ki je nastopil na kar štirih olimpijskih igrah, prav vsakega svojega nastopa na njih pa se še vedno dobro spominja. "To ne gre nikoli v pozabo," je izpostavil Košir, ki je baklo prinesel na prizorišče današnje prireditve.

Ob zaključku prireditve so baklo predali dalje. V četrtek jo bodo sprejeli na Jesenicah, v petek v Tržiču. Nato pa bo obiskala še Celje, Velenje, Maribor in Črno na Koroškem ter se vrnila v Ljubljano, kjer jo bodo na uradni predstavitvi olimpijske reprezentance predali olimpijcem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.