Šport
20 ogledov

Košir osvojil srebro na slalomu!

Žan Košir paralelni slalom Soči 2014
1/13
EPA
Žan Košir je na deskarskem paralelnem slalomu osvojil srebrno kolajno, Rok Marguč izpadel v osmini finala.

Slovenski deskar Žan košir je že na jutranjih kvalifikacijah deskarskega paralelnega slaloma pokazal, da velja danes računati nanj. Postavil je drugi čas in se kot eden favoritov uvrstil v izločilne boje. Sproščen po osvojeni bronasti kolajni z veleslalomske preizkušnje je premagoval tekmece in se prebil vse do velikega finala, kjer je po porazu proti Rusu Vicu Wildu osvojil srebro.

"Želel sem si boja z Vico Wildom, a sem mislil, da mu bom bližje. Spet nisem uspel zmagati, zato nisem bil najbolj zadovoljen v cilju, ampak kljub temu imam dve kolajni, ki sta zame zlati. Hvala že sedaj mojim navijačem, se vidimo v ponedeljek. Naj se veselijo, ampak počakajo z zabavo, da bom še jaz med njimi," je po izjemnem uspehu za RTV Slovenija dejal srebrni in bronasti Košir.

Za začetek je Košir v osmini finala premagal Kanadčana Jaseya Jaya Andersona, v četrtfinalu pa se je maščeval svojemu veleslalomskemu krvniku Švicarji Nevinu Galmariniju. Na predzadnji stopnički se je pomeril z Italijanom Aaronom Marchem in ga z lahkoto ugnal, s tem pa je bilo že jasno, da je Sloveniji priboril še osmo kolajno na teh olimpijskih igrah.

Dvojni naslov za Vica Wilda

Kljub odličnim nastopom Koširja pa je imel v finalu vlogo favorita zlati veleslalomist Vic Wild, ki je v polfinalu izničil maksimalni zaostanek (1,12 sekunde) proti kasnejšemu bronastemu Avstrijcu Benjaminu Karlu. Američan z ruskim potnim listom si je majhno prednost privozil že na prvi vožnji in jo v drugem teku suvereno zadržal. Žan Košir se je kljub temu lahko veselil nove kolajne, druge na teh olimpijskih igrah in tako postavil nov mejnik slovenskega deskanja.

Med žensko konkurenco si je zato kolajno privozila Avsrijka Julija Dujmovits, ki je kljub napaki in zaostanku, s trdo borbo v finalu ugnala drugouvrščeno Nemko Anke Kartstens. Bronasta je bila njena rojakinja Amelie Kober, ki je bila v malem finalu supešnejša od Italijanke Corinne Boccacini.

Marguč obstal v osmini finala, trije v kvalifikacijah

Deskarji so sicer že zgodaj zjutraj opravili kvalifikacije za današnjo preizkušnjo. Ob Koširju se je v izločilne boje prebil še Rok Marguč z dvanajstim časom, izpadli pa so Rok Flander, Iztok Šušteršič in Gloria Kotnik. Žan Košir je imel drugi čas kvalfikacij, hitrejši od njega je bil le kasnejši zmagovalev Vic Wild.

Prvi od obeh Slovencev se je v osmini finala na progo podal Rok Marguč, ki se je v tretjem paru boril z Nemcem Patrickom Busslerjem. Slednji je imel po prvi vožnji dvanajst stotink prednosti, Marguču pa je morebitno četrtfinale preprečil padec v drugi vožnji. S tem je tudi sklenil olimpijske nastope v Sočiju.

 

"Za vse sem si sam kriv. Če bi že v kvalifikacije tako peljal, kot prvo vožnjo proti Patricku Busslerju, bi imel boljše izhodišče. Tako pa sem moral drugi na rdečo, počasnejšo progo, kar se je izkazalo za usodno. Še vedno razmišljam o sredini napaki, a treba bo pozabiti. Tudi peto mesto ni slabo, do letos je bila najboljša olimpijska uvrstitev Dejana Koširja. Je pa jasno, da smo letos vse investirali v Soči, želeli smo kolajno, a se ni izšlo. Življenje gre naprej, naslednja priložnost bo v Južni Koreji. Že prej pa je veliko drugih izzivov," je dejal razočarani Marguč.

Komentarjev 2
  • 1111 15:46 22.februar 2014.

    BRAVO! ...kako malo prostora za odličnega fanta...kot izgleda za žurnal ni omembe vredno! BRAVO ŽAN KOŠIR!!!

  • smejka 14:17 22.februar 2014.

    Bravo Žan!!!!ČESTITKE!