Šport
74 ogledov

Košir zavrača obtožbe zaradi finančne luknje v SZS

Jure Košir se zaveda težavnega stanja v slovenskem smučanju. (Foto: Anže Petkovš Žurnal24 main
Nekdanji slovenski smučarski as Jure Košir je v pogovoru za časnik Dnevnik zanikal navedbe, da je odgovoren za finančno luknjo Smučarske zveze Slovenije, ki naj bi jo pomagal soustvarjati v letih 2010 in 2011 kot predsednik zbora za alpsko smučanje pri SZS.

Nekdanji mučarski as Jure Košir je funkcijo predsednika zbora in odbora za alpsko smučanje opravljal dobrih 16 mesecev. Ob imenu bronastega olimpijca se je pojavil pečat, da je zapustil alpsko smučanje v precej bolj rdečih številkah, kot so bile ob njegovem prevzemu funkcije, kar potrjujejo tudi številke, poroča časnik.

"To absolutno zanikam. Individualne obtožbe o primanjkljaju posamezne discipline so v takšnem sistemu, kot ga ima Smučarska zveza Slovenije, neutemeljene," pravi Košir in dodaja, da se v tem primeru lahko čutijo soodgovorne tudi kritik in član izvršilnega odbora Srečko Medven osebno ter hkrati vsi člani alpskega odbora. "Predsednik alpskega zbora absolutno ne more sprejemati avtonomnih odločitev. Jaz sem odgovarjal le alpskemu zboru in izvršilnemu odboru," pravi Košir in ocenjuje, da predsednik pooblastil sploh nima in lahko da le predloge.

Proračuni postavljeni prenizko

Košir ne oporeka dejstvu, da je finančna luknja v obdobju, ko je bil predsednik zbora, narasla, a dodaja: "Problem večjih odhodkov v času mojega delovanja izhaja z naslova, da so bili stroški tik pred sezono predstavljeni drugače, kot se je izkazalo." K temu dodaja, da so bili proračuni enostavno postavljeni prenizko in so se odhodki za normalen način treninga morali povečati. Košir meni, da bi morali odgovornost za nastali položaj prevzeti tisti, ki imajo na zvezi stalne zaposlitve.

Zveza potrebuje radikalne spremembe

Bronasti olimpijec iz Lillehammerja 1994 zavrača tudi trditev, da je od Petrola prejel visoko provizijo za alpske smučarje, medtem ko je bila naftna družba sponzor SZS. "Svoje sodelovanje z agencijo CM Sports sem zboru predstavil pred volitvami. Provizije nisem dobil jaz osebno." Kot še pravi, se je Petrol odločil, da bo sklenil tudi individualne pogodbe z nekaterimi tekmovalci in da je bil ta posel ločen od sponzorstva, ki ga je imel Petrol s SZS.

Košir je ob tem opozoril tudi na nekatere nujne spremembe, saj je po njegovem mnenju precej finančnih rezerv še v svetovnih pokalih, ki jih gosti Slovenija. Sam je mnenja, da radikalne spremembe potrebuje tudi zveza, ki bi morala zmanjšati stroške poslovanja. Opozarja tudi, da trenutno ni čas za različne struje znotraj SZS.

Komentarjev 1